Izbornik
laraitomanaslov

Petrinjski osnovnoškolci zablistali na Festivalu mladih talenata u organizaciji PK “Petrinia”

PETRINJA – Pjevanje – solo i u duetu, plesanje latino-američkih i standardnih plesova, mažoret i freestyle izvedbe, sviranje violine i kahona činili su dio lepeze talenata koje su pokazala djeca petrinjskih osnovnih škola na sinoćnjem Festivalu mladih talenata koji je u suradnji s Osnovnom školom Mate Lovraka organizirao Plesni klub „Petrinia“.

Uz moto „Pokaži što znaš“, Festival je za djecu do 15 godina organiziran u sklopu projekta Plesnog kluba „Petrinia“ „Plesnim korakom do zdravlja i veselja“, sufinanciranog sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Ideja o pokretanju jednog ovakvog festivala na kojem bi djeca i mladi dobili priliku predstaviti svoje talente i pokazati što znaju i mogu, koji su njihovi interesi i u čemu su dobri, u Plesnom klubu „Petrinia“ postoji već godinama, kaže predsjednica tog Kluba, Natalija Antić Bjelac.

„U biti ta ideja festivala mladih talenata odavno živi unutar našeg Plesnog kluba, baš zato što uvijek s godinama dođu neki „novi klinci“, nove generacije koje pokažu taj svoj talent. Često se događa da se za njihov talent ne sazna dok ga nemaju gdje pokazati, tako da je ta ideja u našem Klubu stvarno živjela godinama. Kad smo išli na prijavu ovog našeg projekta „Plesnim korakom do zdravlja i veselja“, išli smo na to da ne bude sve samo oko plesa, nego da to budu aktivnosti za svu djecu, jer kao što smo i večeras vidjeli, nisu svi samo za ples. Naravno, bilo je tu i raznih stilova plesa, ali i pjevanja, sviranja, akrobacija, raznih drugih talenata. Upravo iz tog razloga je zaživjela ta ideja da organiziramo Festival mladih talenata“, objasnila je Antić Bjelac.

Festival su planirali organizirati i ranije, no u planove su im se nažalost „umiješali“ pandemija i potres. U nedostatku prostora, svoja vrata otvorila im je OŠ Mate Lovraka:„Već dvije pune godine smo prošli kako je projekt počeo, ali cijela ova situacija – prvo korona, pa i potres, stalno nekakve restrikcije koje su nas ograničavale, nisu nam dale priliku da to ranije organiziramo. Između ostalog, sama ideja je krenula s tim da ćemo to raditi u našem Hrvatskom domu, međutim, nažalost nemamo više tu priliku. Iskreno se nadam da ćemo i to imati, ipak smo mi optimisti – da nismo, ne bismo danas ni bili ovdje. Kako smo mi, veliki dio nas iz Plesnog kluba „Petrinia“, povezani s Osnovnom školom Mate Lovraka i s velikim dijelom dječice koja ju pohađaju, došli smo na ideju da za suradnju pitamo ravnateljicu. Nju je ideja oduševila. Rekli su nam da su i oni sami nekad nešto slično radili. Otvorili su nam svoja vrata, dočekali  nas raširenih ruku, bili su susretljivi za sve što treba i mi smo evo organizirali ovaj Festival mladih talenata. Vjerujem da su svi koji su bili uživali“, kazala je Antić Bjelac koja je na kraju večeri zahvalnicu za izvrsnu suradnju uručila ravnateljici OŠ Mate Lovraka, Ankici Krnjajić Magdić.

Djeca koja su sudjelovala na ovom prvom Festivalu mladih talenata u organizaciji PK „Petrinia“, pokazala su kako im zaista ne treba puno da zablistaju, pa žiri u sastavu: Ivana Švragulja, učiteljica likovne kulture, Pina Žilić, učiteljica glazbene kulture, Anamaria Glatki i Nikolina Furlan Sučec, učiteljice razredne nastave, nije imao nimalo lak zadatak.

Usprkos maloj početnoj tremici, uz ohrabrujući pljesak publike, u pjevanju je prvo mjesto osvojila Milica Slavnić, učenica 3. razreda Osnovne škole Jabukovac.

Druga je bila Klara Božić, učenica 5. razreda Prve osnove škole Petrinja.

Treće mjesto pripalo je Teodori Dragaš, učenici 6. razreda OŠ Jabukovac.

U kategoriji dueta, pobjednice su petašice iz OŠ Jabukovac, Antea Laktašić Petrović i Dragana Slavnić.

Osim u pjevanju, mladi talenti iskazali su se i u plesu. Sambom su u kategoriji latino-američkih plesova oduševili Lara Matijević, 2. razred OŠ Mate Lovraka i Toma Svoboda, 3. razred Prve osnovne škole Petrinja.

U standardnim plesovima plesao se engleski valcer. Pobjeda je pripala Uni Grbeši i Zari Knajs, učenicama 2. razreda OŠ Dragutina Tadijanovića.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji pripalo je Loreni Knežević i Lei Majić, petašicama OŠ Mate Lovraka.

U mažoret plesu, u kategoriji duo – ples sa štapovima, pobjednice su Tonka Katarina Švragulja i Ema Šubić, učenice 4.razreda OŠ Mate Lovraka.

Nagradu je dobila i njihova koreografkinja Irina Miletović.

Pobjednica u kategoriji mažoret plesa s pomponima – solo, bila je Nina Cvjetković, 6.razred OŠ Mate Lovraka.

U kategoriji freestyle plesa pobjednica je Elena Jurčević, 5. razred OŠ Mate Lovraka.

Nakon plesa, na red je došlo i sviranje. Za svoju izvedbu „Ode radosti“ na violini, nagrađena je Jana Celčić, učenica 4. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gora.

Za sviranje kahona i izvrstan osjećaj za ritam koji je pri tom pokazao, nagrađen je petaš Roko Radušević, koji se osim glazbom, bavi i rukometom.

„Stvarno je jako lijepo vidjeti djecu da ovako imaju i volje i želje pokazati što mogu i znaju. Ovo je prvi u nizu naših festivala mladih talenata, a još najmanje jedan ćemo napraviti kroz ovu godinu. Kao što je i obično sve što smo dosad radili s vremenom imalo sve veći odaziv, iskreno se nadam da će tako biti i s ovim festivalom i da će on postati jedna tradicija. Ne moraju to biti samo djeca osnovnoškolskog uzrasta kao što je sad bilo u ovom slučaju, nego da uključimo što više mladih. Iz svog vlastitog iskustva, obzirom da sam tako prošla neke festivale i sa svojom djecom, mogu reći da im oni znaju biti „odskočna daska“ i motiv da se pokrenu i dalje razvijaju svoje sposobnosti“, rekla je na kraju večeri Natalija Antić Bjelac, predsjednica Plesnog kluba “Petrinia”.

Za simpatičnu završnicu Festivala, pobrinuo se žiri koji je posebnu nagradu dodijelio uvijek raspjevanoj „Teti Čisti“ OŠ Mate Lovraka Anđelki Begović uz koju su svi na kraju zapjevali „Oj, petrinjske uske staze“.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X