Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210114_110733_www

Petrinju posjetio francuski ministar Jean Yves Drian

PETRINJA – Petrinju je danas posjetio francuski ministar za Europu i vanjske poslove Jean Yves Drian. Ministar europskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se zahvalio na materijalnoj i moralnoj potpori o kojoj svjedoči ovaj posjet:

„Francuska nam je odmah dopremila 240 šatora. Također je najavljen dolazak 6 stambenih kontejnera.“, istaknuo je podsjetivši kako je Francuska pomogla i kada je snažan potres pogodio Zagreb.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić se zahvalio na posjetu te opisao što se u Petrinji događalo i događa nakon potresa:

„Vojnici su odmah nakon potresa spašavali ljude u ruševinama. Tu su i sve druge službe. Puno volontera je odmah pomagalo. Ovog trena je stanje stabilno i pokušavamo normalizirati život, a velik broj zgrada za javne funkcije je neupotrebljiv.“

Francuski ministar za Europu i vanjske poslove Jean Yves Drian je rekao kako dolazi dati podršku:

„Došao sam vam dati podršku, a to je solidarnost, dati podršku u teškom trenutku. Sjećam se da ste nam pružili podršku kada je gorila crkva Noter-dam u Parizu. Želim vam iskazati svoje suosjećanje jer smo i mi bili pogođeni onime što se ovdašnjem stanovništvu dogodilo.“

Delegacija je kratko posjetila Stožer civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja. Potom su obišli centar grada gdje su se susreli s građanima i predstavnicima Crvenog križa.

Tu ih je pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović koji je upoznao francuskog ministra sa stanjem nakon potresa. Na novinarsko pitanje jesu li počele kakve aktivnosti oko obnove i rušenja kuća, gradonačelnik odgovara:

„Još uvijek nije ništa počelo. Želimo iskoordinirati probleme koji su vezani za sam početak, a to je statika. Statičari su odradili jedan dio posla. Mogu svima njima reći jedno veliko hvala.“

Gradonačelnik je na kraju poručio kako nam sad trebaju profesionalci koji će biti plaćeni jer ćemo onda imati rokove za sve radove. Što se tiče statike, tek smo na pola puta, a ako se nastavi ovom dinamikom posao neće biti gotov do proljeća.

Na pitanje smatra li da bi on zajedno s gradonačelnicom Siska trebao biti član državnog stožera za obnovu, Dumbović je kratak i jasan:

„Siguran sam i garantiram svojim životom, da je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček HDZ-ovka i da sam ja HDZ-ovac da bi mi bili zamjenici.“

Na pitanje može li postojati zastara po pitanju poslijeratne obnove o kojoj se puno govori ovih dana, Dumbović kaže da tu ne smije biti zastare.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X