Share on facebook
Share on twitter
cvjećariivoćarinaslov

Poduzetni cvjećari i voćari Srednje škole Petrinja

PETRINJA – Na prostoru petrinjske Gradske tržnice ovog utorka posebnu pozornost privlačio je štand na kojem su učenici cvjećarskog i voćarskog smjera Srednje škole Petrinja izložili i prodavali svoje proizvode – cvjetne aranžmane i marmeladu od dunja koje su sa svojim profesoricama proizveli u sklopu svoje praktične nastave.

Učenici prvog i trećeg razreda trogodišnjeg cvjećarskog usmjerenja, zajedno sa svojim profesoricama Tanjom Polanščak i Šteficom Vidušić, kombinacijom umjetnog i prirodnog cvijeća izradili su kvalitetne cvjetne aranžmane za blagdan Svih svetih, čijom prodajom žele osigurati sredstva za nabavku repromaterijala za svoj daljnji rad.

„Srednja škola Petrinja obrazuje učenike u trogodišnjem programu obrazovanja za zanimanje cvjećar. U okviru praktične nastave izrađujemo prigodne aranžmane za blagdan Svih svetih. Nažalost, uslijed razornog potresa koji nas je 29.12. pogodio naša je škola neuporabljiva te praktičnu nastavu odrađujemo u prostorima privatne kuće u Petrinji koju smo privremeno dobili na korištenje kao donaciju usluge najma. Škola pored upisane i registrirane djelatnosti može obavljati i druge djelatnosti, kao što je npr. prodaja aranžmana, koje se u manjem opsegu ili uobičajeno obavljaju uz upisanu djelatnost odgoja i obrazovanja. Ovim putem želim zahvaliti Komunalcu koji nam je osigurao mjesto bez naplate za prodaju aranžmana na našoj Gradskoj tržnici kako bismo osigurali sredstva za kupnju novog repromaterijala za daljnji rad našeg cvjećarskog praktikuma. Time i učenici svladavaju sadržaje poduzetništva koje uče u okviru svog kurikuluma. Također, želim zahvaliti i gradonačelnici i svim dragim ljudima koji su nas došli podržati. Unatoč svemu što nas je zadesilo, mi i dalje ne gubimo nadu i volju za učenjem i stvaranjem“, rekla je Tanja Polanščak, profesorica stručnih predmeta u poljoprivrednoj školi za zanimanje cvjećar.

U izradi aranžmana sudjelovala je i Jelena Jakopan, učenica 1.e razreda cvjećarskog smjera u Srednjoj školi Petrinja. Otkrila nam je koliko je vremena otprilike potrebno za izradu jednog aranžmana:

„Pa ovisi koliko zapravo želimo da aranžman lijepo izgleda. Dok sve napravimo, znači dok „zbetoniramo“ spužvu u posudu i dok se sve to osuši – otprilike jedan dan, a onda kasnije slažemo aranžman i to otprilike traje nekih sat vremena. Znači, najprije se napravi podloga i onda se gleda koji cvijet kako paše u koji aranžman, da li se uklapa, je li dobar ili nije, hoće li ići u taj aranžman. Treba puno strpljenja za to“, ispričala je Jelena.

Uz cvjećare, na tržnici su danas bili i učenici smjera pomoćni voćar koji su sa svojim profesoricama Ivom Belaić i Jelenom Jarić predstavili svoj proizvod – marmeladu od dunja: „Bez obzira na ove okolnosti koje su nas zadesile, nastojimo se snaći da djeca nešto konkretno rade i da nam ugodnije prođe vrijeme nastave. Škola u kojoj smo trenutno smješteni, dakle Osnovna škola „Mate Lovraka“ i zaposlenici i ravnateljica maksimalno su nam izašli u susret, tako da smo i ove godine tradicionalno uspjeli ispeći marmeladu od dunja. Nešto plodova dunja ubrali smo u našem školskom vrtu, a nešto smo dobili od dobrih ljudi koji nisu znali što bi s njima, pa smo ih mi kvalitetno upotrijebili. Nadamo se da je marmelada ukusna i da će biti dobra u nekim finim palačinkama. Napravili smo nekih 50-ak teglica i većinu toga smo već prodali. Ostalo je još par komada. Nešto ćemo zadržati za naše učenike, tako da se i oni malo počaste, da održimo jednu lijepu tradiciju. Ove godine, u ovoj jesenskoj sezoni, nadamo se da ćemo još nešto uspjeti i dosaditi. Imamo već nešto posađenih voćaka i to u suradnji s Inkluzivnom farmom. Nastojimo na taj način maksimalno iskoristiti sve lokalne resurse i radi naše djece, da nešto vide, da nešto konkretno nauče, da ta njihova struka ne ode od nas a da, bez obzira na okolnosti, nisu svojim rukama zasadili neku voćku ili grm. Radimo to u sklopu praktične nastave – evo treći razred koji ja vodim praktičnu nastavu ima tri dana prakse tjedno. Problem je to suvislo organizirati, ali trudimo se i u tome imamo podršku i našeg ravnatelja i svih ostalih koje smo zamolili za pomoć“, kaže profesorica Iva Belaić koja predaje stručne predmete poljoprivrednoj struci u Srednjoj školi Petrinja.

Na pitanje, ima li njihova marmelada od dunja neki tajni sastojak, uz smijeh odgovara: „Naravno, ali s obzirom da je tajni, ne smijemo ga odavati“.

Poduzetničku inicijativu cvjećara i voćara Srednje škole Petrinja podržala je i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes: „Stalno se ovako u društvu govori kako mladi nisu aktivni, kako nema sadržaja, rade nered po gradu, međutim, ovo je dokaz da se ipak, ako dobiju nekakav poticaj i podršku od odraslih, od starijih – u ovom slučaju od svojih profesora, može zapravo organizirati jako lijepa akcija koja je i društveno korisna. Dakle, korisni su i učenici koji su sudjelovali u izradi ovih aranžmana, a i profesori se naravno odmah osjećaju bolje. Kao što sam rekla, mladi imaju u sebi kreativnost, samo ih treba potaknuti na to. Mogu reći da sam ponosna na naše mlade i pozivam sve Petrinjce da povodom Sisveta dođu na tržnicu i kupe ove prekrasne aranžmane koji su kombinacija umjetnog i prirodnog cvijeća“, pozvala je Komes.

Da sve ne ostane samo na riječima i gradonačelnica je danas izabrala i kupila cvjetni aranžman petrinjskih srednjoškolaca. Sa svojim aranžmanima, oni će na tržnici će biti utorkom i subotom sve do Sisveta, pa svakako navratite i poduprite njihov trud.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X