huabnaslov

Pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti

SISAK – U prostoru Doma obrtnika u Sisku održan je radni sastanak na kojem je predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB) „Organiziranje psihosocijalne podrške za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i njihove njegovatelje – edukacije, savjetovanja i SOS telefon“ na kojem je partner Dom za starije Glina. Ovaj jednogodišnji projekt financira Ministarstvo zdravstva.

Dio projekta odnosi se na edukaciju stanovnika Sisačko-moslavačke županije, posebno s područja Gline, Petrinje i okolice koji su najviše stradali u potresu, o promjenama u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na Alzheimerovu bolest, na „10 ranih znakova“ na koje moraju obratiti pažnju ako ih primijete u svojoj okolini (obitelji, poslu, među prijateljima), jer dijagnosticiranjem bolesti, koje za posljedicu imaju demenciju u ranoj fazi i primjena adekvatne terapije zaustavlja progresiju bolesti na neko vrijeme čime omogućuje bolju prilagodbu obitelji i podiže razinu kvalitete života osobi s demencijom i njenim njegovateljima, a time i cijeloj zajednici. Kako bi pomogao u ranom otkrivanju bolesti, HUAB još od 2018. godine provodi projekt „istraživanje kognitivnih sposobnosti građana starijih od 60 godina“ u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Ove godine bi se projekt po prvi put provodio i u Sisačko- moslavačkoj županiji.

Sastanku, na kojem su projekt predstavili izvršni potpredsjednik HUAB-a Tomislav Huić i tajnica Udruge Tajana Dajčić, nazočili su zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić i predstavnici domova zdravlja, gradova Petrinje i Gline te pročelnica županijskog UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.

Zamjenik župana Jurić iskazao je potporu Sisačko-moslavačke županije i najavio operativnu pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta posebno važnog za našu županiju, u kojoj je visok postotak starijih stanovnika, koji su, kao i svi stanovnici naše županije izloženi stresu, još od Domovinskog rata pa do pandemije i katastrofalnog potresa.

Izvor: SMŽ

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X