Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gavril-n

Potpisan Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole

PETRINJA – U sjedištu Mesne industrije Gavrilović u Petrinji potpisan je Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole.

Ugovor su potpisali Georg Gavrilović st., vlasnik Gavrilović-a d.o.o. i Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja. Uz zgradu škole, 2400 metara kvadratnih, donirano je i dvorište ukupne površine više od 8000 metara kvadratnih, a koje je potrebno za izgradnju igrališta, parkirališta, te ostale infrastrukture buduće Srednje škole Petrinja.

U ime donatora Georg Gavrilović je tom prigodom kazao: „Nakon potresa, kada smo shvatili kakva je situacija, kada smo vidjeli žalosnu sliku i škola i Petrinje, onda smo ja i moj sin u istom trenutku htjeli jedan drugome reći tu ideju, jer za ovu zgradu koju doniramo, ona je bila Računski centar Gavrilovića i tu je bila škola za mesare. Ta zgrada, a njezina prednost je, pošto je to bio Računski centar, bila je specijalno sigurno građena.“

Dodao je i kako ovi potresi nisu narušili statiku i strukturu zgrade, te je u takvom stanju da se može u ovoj nuždi brzo pretvoriti u funkcionirajuću školu.

Obratio se i Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja: „Naša škola u svojih 160 godina postojanja preživjela je tri rata i dva razorna potresa. Neorenesansna zgrada iz 1871. godine uspjela je gotovo 150 godina odolijevati svim izazovima, a nažalost ovaj drugi razorni potres, 29. prosinca 2020. godine, uništio je zgradu čija će obnova trajati više godina. U suradnji s Gradom Petrinja, našim osnivačem Sisačko-moslavačkom županijom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te u partnerstvu s poduzetnicima i ljudima dobre volje cilj nam je ovu zgradu osposobiti u najkraćem mogućem roku za održavanje nastave u duhu 21. stoljeća, dok ćemo u slijedećim godinama budno pratiti obnovu naše povijesne zgrade.“

Naglasio je i kako je slijedeći strateški plan razvoja škole do 2022. godine, njihova je misija osigurati učenicima kvalitetno obrazovanje za svakog pojedinog učenika kako bi se prema vlastitim afinitetima opredijelili za tržište rada ili za nastavak obrazovanja na fakultetima i visokim učilištima.

Osnivač Srednje škole Petrinja je Sisačko-moslavačka županija čiji je župan Ivo Žinić naglasio: „Ovo je veliki dan za Srednju školu Petrinja, ali i za sve nas nakon mjesec dana, možemo reći jedna dobra, pozitivna vijest koja je na neki način počela onoga dana kada smo s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrima zajedno došli u posjetu i obilazak ove industrije da vidimo i razgovaramo s vlasnicima i djelatnicima na koji način i što se ovdje dogodilo u mesnoj industriji, koja su oštećenja, a na svu sreću ova zgrada, ali i pogoni i sve ostalo što je ovdje sagrađeno, nisu pretrpjeli veće štete.“

Istaknuo je i kako je to sretna okolnost da i danas ova idustrija radi, koja zapošljavaoko 535 djelatnika, od kojih su 463 u Petrinji i ovo je najveća tvrtka u ovom gradu, te je zasigurno vrlo bitna za opstanak ljudi ovdje i njihova radna mjesta.

Prigodom potpisivanja Ugovora Radovan Fucks, ministar znanosti i obrazovanja, zahvalio se obitelji Gavrilović na donaciji, te je nastavio: „Hajdemo simbolično nazvati ovu gestu i ovaj trenutak, početkom izgradnje škola nakon ovog katastrofalnog potresa, jer kao što moramo obnoviti sve ostale škole, ovdje imamo konkretno riješenu priču o jednoj školi koja je toliko stradala u potresu da se ne može obnoviti na istom mjestu i ovdje imamo temelje. Imamo riješene imovinsko-pravne odnose, imamo konstrukciju zgrade koja je po svemu sudeći dobra, ali će se naravno još dodatno istražiti i ispitati i u načelu se može, tako reći, odmah pristupiti izradi nacrta i arhitektonskim i građevinskim planovima.“

Dodao je i kako bi se toga trenutka, kada to bude gotovo, moglo pristupiti samoj fizičkoj gradnji i osposobljavanju škole, a ministarstvo će istoga trenutka osigurati sredstva za projektiranje.

Na kraju se, u ime hrvatske Vlade i Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, obratio i potpredsjednik Boris Milošević: „Ovom je stvarno lijepa vijest dvadeset dana nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio ovo područje i koji je nanio veliku materijalnu štetu, nažalost izgubljeni su i ljudski životi koje ne možemo popraviti i vratiti. Mi smo prije dva tjedna, drugi dan nakon što je Stožer osnovan, čiji sam član, obišli postrojenje i pogone u Gavriloviću i drago mi je bilo i sada čuti da u ponedjeljak (25.01.21.) kreće proizvodnja, dakle da će firma nastaviti raditi, da će zaposleni imati posla i pridonostiti na takav način ovom kraju.“

Istakunuo je i kako smatra da je to veliki poticaj, obaveza i putokaz i Vladi i Stožeru da trebaju pronalaziti rješenja i donositi mjere kako bi zadržali mlade da idu ovdje u školu, kako bi pronašli perspektivu da ostanu ovdje živjeti, pronađu posao i zasnuju obitelji, jer ovaj kraj to zaslužuje.

 

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X