ugovoripotpore26092022213

Potpisani prvi ugovori s korisnicima bespovratnih novčanih sredstava, Javni poziv još uvijek otvoren

PETRINJA – U izmještenim prostorijama petrinjske Gradske uprave potpisano je prvih 10 ugovora s korisnicima koji su dobili bespovratna novčana sredstva kroz Javni poziv Grada Petrinje za poticanje gospodarstva, poljoprivrede i ruralni razvoj na području Grada Petrinje za 2022.godinu. Danas potpisanim ugovorima, vrijednost odobrenih sredstava je 453 tisuće kuna.

Među potpisnicima je Samet Osmani, suvlasnik Slastičarnice Opatija. „Javio sam se na ovaj natječaj i zahvaljujući gradonačelnici, Povjerenstvu odobrili su mi sredstva. Natječajem smo tražili sredstva za stroj za proizvodnju sladoleda koji će nam omogućiti bolju kvalitetu, ubrzati proizvodnju kao što će nam omogućiti uštedu električne energije i vode“, rekao je Osmani.

Sredstva su odobrena i Danijeli Žugaj, vlasnici obrta Danitex koji zapošljava 25 djelatnica. „Meni je ova potpora od 150 tisuća kuna koje sam uspjela dobiti znači puno, biti će za opremanje mog poslovnog prostora u Mošćenici u Poduzetničkoj zoni. Tamo gradimo halu gdje planiram preseliti svoju proizvodnju i ovaj novac će mi zaista biti od velike koristi. Zahvaljujem se svima koji su mi to omogućili“, rekla je Žugaj.

Zvonko Belošević, vlasnik OPG-a Belošević također je potpisao Ugovor za navedene poticaje. „Kuća koja je drvenog karaktera, korablja, tradicionalna kuća ovog kraja, nije oštećena, ali je unutrašnjost je onesposobljena. U tom smislu onesposobljen je i podrum koji je zidan i tu su velike pukotine kao i krov na kojem je instalacija gromobrana i dimnjak. Za iste nedaće podnio sam zahtjev Državnom uredu, ona mjera koja je bila, no nisam dobio novce i sada sam se prijavio na ovaj poticaj grada i dobio sam određena sredstva kako bi obnovio isključivo podrum koji je namijenjen kao vinski podrum“,rekao je između ostaloga Belošević.

Davor Mazalin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj se zahvalio Povjerenstvu koji su detaljno razmatrali svaki predmet, a Marijeta Grabovac Zec, predsjednica Povjerenstva za provedbu ovog Javnog poziva je istaknula kako su do sada imali 12 sjednica Povjerenstva.

„Kriteriji su propisani Javnim pozivom. Ove godine se radilo na drugačiji način, poštivali su se svi propisani kriteriji. Imamo podnesenih 49 zahtjeva, od toga odobrena 32. Imamo i odbijenih zahtjeva, što znači da tko nije zadovoljio kriterije nije mogao proći. Vremena još uvijek ima, Javni poziv je do 30.rujna. Pozivam još uvijek sve ,tko god se želi javiti neka se javi, sredstva su osigurana. Ovo je u svrhu podizanja kvalitete što gospodarstvenika, što poljoprivrednika, a sve u svrhu stvaranja pozitivne poslovne klime u oba sektora“, rekla je Grabovac Zec.

Ugovore je korisnicima uručila gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes koja je podsjetila kako ovim Javnim pozivom za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike bilo osigurano 1,7 milijuna kuna, odobrena su 32 zahtjeva vrijedna 717 tisuća kuna, od ukupno 49 podnesenih zahtjeva.

„Kao i uvijek do sada cilj ovakvih poziva je razvoj poduzetništva, jedne poslovne klime i razvoj gospodarstva i poljoprivrede i ruralnog razvoja. Vjerujem da će uz ova, mala sredstva, zajedno s onima koje je osigurala država, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja od 115 milijuna kuna, vjerujem da su se neki od vas javili na taj poziv, očekujemo ovih dana završetak evaluacije i da ćemo zaista s tim sredstvima i novim investicijama osigurati povećanje zaposlenosti i stvaranje jedne pozitivne poslovne klime“, kazala je Komes.

Ujedno se dotaknula rješavanja problema Poduzetničke zone. „Također smo u sklopu razvoja gospodarstva pokrenuli rješavanje problema naše Poduzetničke zone. Među nama je jedna od poduzetnica za koju je to bila velika korist to što smo potaknuli trgovanje nekretninama u Poduzetničkoj zoni. Ovdje nam je Danijela Žugaj koja je sa svojom obitelji otkupila parcelu i koja će idući mjesec otvoriti. Ima i nekih drugih naznaka da bi mogli neki drugi vlasnici, aktualni vlasnici parcela prodati iste, budući da nemaju interes nastaviti ovdje. Vrlo često nam dolaze u Grad potencijali investitori i traže parcele koje imaju izgrađenu infrastrukturu, a nama je Poduzetnička zona u Mošćenici jedina takva s izgrađenom infrastrukturom i nadamo se da će i ona uskoro zaživjeti“, zaključila je Komes.

Bespovratna novčana sredstva ovim Javnim pozivom dodijeljena su za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja, poticanje razvoja postojećih poduzetnika i poljoprivrednika – kapitalna ulaganja, sufinanciranje osiguranja poljoprivredne proizvodnje, sufinanciranje osiguranja očuvanja Banijske šara svinje i poticanja ekološke poljoprivrede.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X