udrugesocizdravnaslov

Potpisani ugovori o sufinanciranju programa udruga iz područja socijalne i zdravstvene skrbi

PETRINJA – Nakon što su jučer potpisani ugovori s udrugama iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata, danas su u gradskoj upravi Grada Petrinje ugovori o sufinanciranju provedbe projekata/programa temeljem Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz proračuna Grada Petrinje za 2022. godinu, potpisani i s udrugama iz područja socijalne skrbi te udrugama pri zdravstvenoj skrbi.

Na navedeni Javni natječaj, koji je bio objavljen 7. siječnja ove godine, za Programsko područje 2-udruge iz područja socijalne skrbi, stiglo je 7 prijava. Ukupan iznos traženih sredstava od Grada Petrinje bio je 150.920,44 kuna. Povjerenstvo koje je razmatralo prijave, odobrilo je 7 projekata/programa, a gradonačelnica je donijela odluku da se za njih odobri 80.000,00 kn.

Za Programsko područje 3 – udruge pri zdravstvenoj skrbi, na natječaj su pristigle 3 prijave. Ukupan iznos sredstava traženih od Grada Petrinje iznosio je 30.000,00 kuna. Povjerenstvo je odobrilo sva 3 projekta/programa, za koje je gradonačelnica odobrila 30.000,00 kn.

Predstavnicima udruga kojima su odobrena sredstva, ugovore je uručio zamjenik petrinjske gradonačelnice, Ivan Prskalo.

„Za ove udruge možemo reći da su „sol zemlje“, koje nas razlikuju od drugih živih bića po svojoj duhovnosti i spremnosti na dobrotu i pomoć drugome – ne ostaviti ga samog i pružiti mu ruku. Čast mi je da sam danas ovdje s vama, da vas mogu pozdraviti i da vam mogu čestitati na projektima koji su dobili potporu i Grada Petrinje. Jasno je da je ta potpora djelomična, jer nije pokrila sve ono što vam treba, ali kako vidim da imate i druge izvore financiranja, nadam se da ćete svoju misiju, ovu humanu misiju, obaviti na najbolji mogući način i u to ne sumnjamo. Jasno je da je grad Petrinja propatio mnogo toga, da su financije takve kakve jesu, ali makar i iznosi koji nisu u potpunosti oni koje ste tražili, bar pokazuju našu ljubav prema onom što vi činite, a to je da širite ljubav, to je obostrano, ljubav je dvosmjerna. Sigurni smo da činite dobro i da oplemenjujete ovaj grad. Nažalost, mnogo je potreba, posebno nakon potresa, ljudi koji su ugroženi na različite načine. Želim vam svu sreću i naravno da se ovo može raditi samo za ljubav, jer znam da vam se materijalno ni na koji način ne može nitko odužiti i da je ovo isključivo namjena za one koji su najpotrebitiji vaše pomoći, a i pomoći cijelog društva“, kazao je Prskalo.

Ugovori su danas uručeni predstavnicima Udruge za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“ (Luciji Gašparić), Udruge Pomoć starijim osobama (Goranki Vujić), Udruge za promicanje informatike, kulture i suživota IKS (Tamari Jovičić), Udruge za prevoditelje hrvatskog znakovnog jezika (Adeli Božičković Jamić), Udruge slijepih Sisačko- moslavačke županije – Sisak (Mladenu Gopcu), Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (Aleksandri Milković), Dijabetičkog društva grada Siska (Darku Velhesu; kako Petrinja nema svoje dijabetičko društvo, ovom Društvu gravitiraju i Petrinjci)) i Udruzi „Bravo“.

Udruga za prevoditelje hrvatskog znakovnog jezika prvi je put sudjelovala na natječaju Grada Petrinje.

„Hvala što ste financirali našu novoosnovanu udrugu. Osnovale smo je dvije kolegice i ja, iz razloga što smo dugi niz godina u Sisačkom športskom savezu i Udruzi gluhih, a u Statutu se nigdje ne spominjemo, tako da su nam, nažalost, oko nekih stvari koje bismo htjele napraviti za gluhe osobe, ruke vezane. Iz tog razloga smo osnovale udrugu, prvenstveno jer smo prevoditeljice. Borit ćemo se i dalje za gluhe osobe, onako kako smatramo da treba, transparentno, po zakonu, a ne kako je to dosad nažalost znalo biti, po nekim svojim interesima“, rekla je predstavnica ove Udruge, Adela Božičković Jamić.

Uz kratko predstavljanje rada udruga iz kojih dolaze, i ostali potpisnici ugovora zahvalili su Gradu Petrinji na financijskoj potpori te izrazili nadu u nastavak dobre suradnje.

Udrugama iz područja socijalne skrbi i zdravstva, kojima su odobrena sredstva, osigurat će se sufinanciranje za sljedeće projekte i programe:

Programsko područje 2 – udruge iz područja socijalne skrbi:

Udruga prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika (za osiguravanje prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika) – 5.000,00 kuna.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (za projekt „Mala kuća za veliku pomoć“) – 25.000,00 kuna.

Udruga „BRAVO“- Udruga za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost (za „BRAVO-međugeneracijski punkt“) – 10.000,00 kuna.

Udruga Pomoć starijim osobama (za program „Niste sami) – 7.000,00 kuna.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak (za „Z.A.R.“ Zajedno, Aktivno, Radno) – 10.000,00 kuna.

Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“ (za „Volim svoj dom“) – 15.000,00 kuna.

Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota (za „Život izvan kocke“) – 8.000,00 kuna.

Programsko područje 3 – udruge pri zdravstvenoj skrbi:

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (za projekte Mala kuća za veliku pomoć „Na Farmi se fura zdravstvena kultura) – 10.000,00 kuna.

Udruga „BRAVO“ – Udruga za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost  („BRAVO za zdravo – faza II“) – 10.000,00 kuna.

Dijabetičko društvo grada Siska ( Prevencija, rano otkrivanje i rehabilitacija građana oboljelih od šećerne bolesti za grad Petrinju i širu okolicu) – 10.000,00 kuna.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X