Izbornik
zelenazastavavrtićnaslov

Pred „Slapom“ Dječjeg vrtića Petrinjčica ponovno zavijorila Zelena zastava

PETRINJA – Prigodnim programom „Projektni dan eko – škole“ i svečanim podizanjem Zelene zastave ispred objekta „Slap“, Dječji vrtić Petrinjčica obilježio je ovog petka svoju drugu obnovu statusa Međunarodne Ekoškole.

Međunarodne Ekoškole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova (osnovne i srednje škole, dječji vrtići, učenički domovi, škole za djecu s teškoćama u razvoju i fakulteti). Međunarodni program Ekoškole je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE) kao odgovor na UN-ovu konferenciju održanu 1992. godine. Program se službeno počeo provoditi 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas se program Ekoškola provodi u više od 59 država svijeta i povezuje više od 46 000 odgojno-obrazovnih ustanova. Zadaća ovog programa je odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša.

Ekoškole su program i sustav nagrađivanja. Ustanove koje ispune postavljene kriterije i steknu ovaj status nagrađuju se Zelenom zastavom sa znakom „Ekoškole“ te dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pravo na logo (znak Ekoškole) koji će se nalaziti na dopisima te stječu mogućnost medijske promidžbe u Hrvatskoj i svijetu. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi obnova statusa.

Dječji vrtić Petrinjčica – “Slap” se u program projekta Međunarodne Ekoškole uključio 2015. godine. Nakon što je ispunio sve zadane uvjete za dobivanje prestižnog statusa, Međunarodna koordinacija za Ekoškole, na prijedlog hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, status Međunarodne Ekoškole dodijelila mu je 15. svibnja 2015. godine. Ovo sada je Vrtiću već druga obnova tog prestižnog statusa koji je ne samo čast i radost, nego i obveza da ljestvicu svojih ekoloških aktivnosti podignu na još viši stupanj.

Odgajateljica Gordana Pećirko koja je s kolegicom Anabelom Kunert koordinatorica Ekoškole u Dječjem vrtiću Petrinjčica, kaže kako su ponosni na obnovu statusa.

„To vam je jedan posao koji traje dugo godina. Nije to od sada. Mi smo bili poznati po tim ekološkim projektima dugi niz godina i prije 2105. godine. Bili su to projekti poznati i na državnoj razini, uvijek priznati, uvijek cijenjeni, da ne spominjem „Petrinjčicu“, pa „lončare“. Znači, održavali smo tradiciju, radili smo ekološke projekte i onda smo vidjeli da bi se ustvari mogli javiti za status Međunarodne Ekoškole koji je zaista vrlo zahtjevan i traži jedan kontinuirani rad, a mi smo to imali. Tako smo se 2015. godine prijavili i dobili taj prestižni status koji moramo obnavljati svake dvije godine. Vrtić dakle mora kontinuirano raditi na ekologiji. Vodimo brigu o selektiranju otpada, vodimo brigu o štedljivom trošenju energije. Ne samo mi, nego tome učimo i djecu. Vodimo brigu i o zdravom načinu života. Starije grupe vode brigu i o prometu i čuvanju sebe u prometu. Projekti idu i dalje, razvijamo se, rastemo. Sad smo već drugi put potvrdili status i sretni smo što i mi u našoj maloj Petrinji nosimo titulu Međunarodne Ekoškole. Za dvije godine bismo trebali potvrditi brončani status, za četiri godine srebrni, za šest godina zlatni status, a poslije toga neke nove generacije će nadam se određivati i dijamantni i platinasti status“, kaže Pećirko.

„Ovo je jedinstven događaj za našu ustanovu, ali i za lokalnu zajednicu i sve nas koji u tom projektu sudjelujemo. Ponosni smo na našu Ekoškolu“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Petrinjčica, Nataša Vidović.

„Ovo je za naš vrtić poseban dan. Danas smo imali „Projektni dan Ekoškole“ koji smo završili svečanim programom i podizanjem, po treći put, Zelene zastave ispred objekta “Slap”, a povodom druge potvrde statusa Eko škole. Stvarno smo ponosni zbog toga. To je kruna našeg desetogodišnjeg, zapravo i više od desetogodišnjeg rada. Odgojitelji u objektu “Slap” već stvarno dugi niz godina provode različite eko projekte koji su prezentirani i na županijskoj i na državnoj razini i stvarno su uvijek pohvaljeni i postižu dobre rezultate. Moram reći da imamo kvalitetnu suradnju sa svim poduzećima i ustanovama u gradu Petrinji koji nam pomažu u provođenju odgoja i obrazovanja, upravo na temu ekologije. Cilj nam je i zadaća stvoriti mlade ljude osviještene za ekologiju i zdrav okoliš. Ovim putem zahvaljujem i našem osnivaču Gradu Petrinji i gospodinu Darinku Dumboviću koji su prepoznali i naše potrebe i naš rad. Kruna svega toga, a i poklon, ovog nam je proljeća bila energetska obnova samog objekta, tako da ćemo sada moći reći i da živimo ekološki, jer ćemo potrošnju energenata svesti na mali nivo, a onda ćemo financijska sredstva prenamijeniti na edukaciju odgojitelja, na didaktiku za djecu i sve ono što je potrebno jednom dječjem vrtiću“, kazala je ravnateljica.

Svoje goste iz Grada, gradskih ustanova i prijateljskih vrtića iz Siska i Gline, te dosadašnje “kumove” njihove zastave koji su im se pridružili u ovom, za njih svečanom trenutku, domaćini iz objekta „Slap“ dočekali su prigodnim darovima – bočicama koje su sami ukrasili, kako bi kao pravi mali ekolozi pokazali da jednom ispražnjena ambalaža, ne mora završiti kao otpad, već joj se može dati sasvim novi smisao i uloga. Na ulazu u vrtić, darove su gostima uručivali polaznici najmlađe skupine „Loptice“, Maruška i Fabijan odjeveni u narodne nošnje.

Domaćini iz objekta Slap – skupine „Loptice“, „Zvjezdice“ i „Pčelice“, zajedno sa svojim prijateljima iz skupine „Sovice“iz objekta Izvor, za svoje su goste pripremili i prigodan program.

U sklopu programa izveli su i eko-himnu svog vrtića „Čuvajmo zemlju“, na tekst Gordane Pećirko i glazbu Vesne Brebrić.

Zelenu zastavu, nakon toga su, na jarbol ispred vrtića, zajedno podigli „vrtićanci“ Mia Jambrović, Tin Vujić i Jakov Baćan, ravnateljica Vrtića Nataša Vidović i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ovdje se ustvari vidi kako briga za okoliš i ekološka svijest kreću već od malih nogu, od djece, kroz odgoj koji kroz jedan kvalitetan pedagoški pristup u vrtićima dobiju od svojih „teta“. Zato ovdje možemo reći samo jedno veliko hvala tetama, ravnateljici i svima onima koji daju sve od sebe da već kod djece izgrade tu prvu ekološku svijest. Tu ekološku svijest ne mogu dobiti ljudi koji su već prešli neke godine i baš zato ju je izuzetno važno usaditi i razvijati kod djece. Kad pogledamo što smo sve napravili za vrtiće u koje smo investirali ogroman novac kako bi imali neke energetske standarde, a upravo energetski standardi su ti koji će u ekološkom smislu napraviti svijet boljim, možemo reći da smo napravili dobre pomake. Vidimo to i kad pogledamo osmijeh ove djece i ovo što oni od srca pjevaju i to što rade. Ova zastava koju kao simbol već treći put dobivamo, vijorit će ovdje i pokazivati kako se vodi briga o djeci kad je u pitanju ekologija i ekološka svijest. Grad Petrinja tu svijest ima. Sad samo moramo vidjeti kako da ovi primjeri naših vrtića budu uzor i za sve nas ostale i za buduće generacije koje dolaze“, rekao je gradonačelnik Dumbović.

Osim što su podigli Zelenu zastavu, polaznici i djelatnici „Slapa“ uskoro će zasaditi i sadnicu stabla koju su im danas darovali njihovi prijatelji iz sisačkog vrtića „Sisak Novi“.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X