naslovna

Razgovaraonica i kreativna radionica projekta P.A.G. o primjeni enkaustika kreativne tehnike

SISAK – Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak Ogranak u Capragu i Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirali su razgovaraonicu i kreativnu radionicu o primjeni enkaustika kreativne tehnike.

Na početku je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor pročitala poučnu priču O kugi i mudracu, o kojoj je zajednički razgovarano tražeći poveznice s iskustvima iz života u sadašnjosti. Potom je sudionike u osnovama upoznala s enkaustika tehnikom. “Enkaustika je neobična tehnika stara više od 2000 godina, a prvi put je korištena u Egiptu za izradu slika pokojnika na nadgrobnim spomencima. Zbog svoje čvrste teksture koja odolijeva raznim vremenskim uvjetima korištena je u opisane svrhe. Brojni umjetnici, ali i ljubitelji umjetnosti, slikaju ovom tehnikom. S obzirom da ne postoje pisani dokumenti o nastanku ove tehnike, svaki umjetnik koji se bavi enkaustikom je priča za sebe – posebna, zanimljiva i slobodna. Enkaustikom nastaje gotovo sve: slikanje pejzaža, portreta, pa sve do ekstravagantnih i pomalo mističnih slika. Svaka od njih je posebna na svoj način. Umjetnik koji slika, svojim slikama daje posebnu težinu i čar”, pojasnila je Poredoš Lavor.

Kreativnu radionicu je vodila Jadranka Demonja koja je poticala sudionike da se okušaju u ovoj neobičnoj tehnici koja koristi glačalo, ali ono starijeg tipa koje nije na paru, pastele i glatki papir. Nakon kraće početne nevjerice da se s glačalom može nešto više činiti osim mukotrpnog glačanja, malo po malo sudionice su krenule u svijet mašte i enkaustika tehnike.

Nastale su vrlo maštovite slike koje su sudionice ponijele sa sobom – diveći se što sve glačalo, osim one osnovne funkcije, može. Bilo je zanimljivo čuti komentar:

„Oh, pa ja sam zavoljela peglu …“

Materijal za rad je bio osiguran, kao i grickalice i osvježenje. “Hvala svim sudionicima na aktivnom doprinosu i NKČ Vlado Gotovac Ogranak u Capragu na ugodnom domaćinstvu”, poručili su organizatori.

Ova aktivnost dio je projekta P.A.G. – podrška aktivnom građanstvu koji je sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na ovom projektu su Osnovna škola „Braća Bobetko“ Sisak i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X