Izbornik
gimgs12062020

Raznim aktivnostima obilježili Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad osobama starije životne dobi

SISAK/KUTINA/HRVATSKA DUBICA – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u sklopu projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu, čiji je nositelj i projekta Dobro je znati, čiji je partner, a nositelj je Udruga za zaštitu i promicanje prava ljudi treće životne dobi iz Zagreba koju vodi diplomirana pravnica Mira Čokić – raznim aktivnostima u Sisku, Kutini i Hrvatskoj Dubici obilježila je Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad osobama starije životne dobi koji se obilježava 15. lipnja.

U uvodnim dijelovima ovih susreta voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor istaknula je kako se u gotovo svim zemljama svijeta očekuje se značajan porast broja starijih osoba u razdoblju između 2015. i 2030. godine, što će biti posebno izraženo u razvijenijim državama. Zbog toga se očekuje i da će problem zlostavljanja starijih osoba biti sve izraženiji. Iako je problematika zlostavljanja starijih osoba nekad bila tabu, danas je ovaj problem prepoznat diljem svijeta. Pojasnila je i definiciju koja kaže: Zlostavljanje starijih osoba je pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe. Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Starije osobe često izbjegavaju prijaviti nasilje, a razlozi za navedeno su mnogi kao npr. strah, sramota, nepovjerenje, osjećaj krivnje, nemoć, ovisnost o zlostavljaču i sl.

U Sisku je susret održan u Restoranu Cocktail, a na susretu su sudjelovali sudionici koji su bili najčešće i najviše uključeni u razne projektne aktivnosti projekata, te dio zainteresiranih krajnjih korisnika Programa Zaželi. Podsjetimo se, Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućeno je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim.  Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak. Sudionici su bili aktivni u raspravi, iznosili su svoja iskustva i postavljali pitanja. Na kraju za sve sudionike osiguran je prigodni domjenak.

U Kutini je održan informativno-edukativni susret za korisnice zaposlenice na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu Žene su snaga zajednice pri Zakladi Sandra Stojić. U uvodnom dijelu nazočne je pozdravila upraviteljica Zaklade mr. sc. Biserka Stojić, a potom su zaposlenice sudjelovale na predavanju koje je imalo i iskustvenu grupu u kojoj su zaposlenice iznosile svoja iskustva neposrednog rada na terenu i o važnosti cjelovitog interdisciplinarnog pristupa u zbrinjavanju osoba starije životne dobi.

U Hrvatskoj Dubici je održan informativno-edukativni susret za korisnice zaposlenice na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu Radimo i pomažemo kojeg provodi Općina Hrvatska Dubica. U uvodnom dijelu nazočne je pozdravila zamjenica općinske načelnice Željka Vuković, mag.prim.educ. Na susretu su obrađene mnoge teme koje se odnose na pravovremeno uočavanje zanemarivanja, zapuštanja i nasilja nad osobama starije životne dobi, a razgovarano je i o raznim segmentima života u kojima su umirovljenici osobito izloženi pojačanom riziku zlouporabe od strane počinitelja nasilja i svih onih koju su skloni iskoristiti njihovu dobronamjernost, nepažnju i životnu dob. Nakon susreta upriličeno je daljnje druženje u Dubičkom udruženju žena (DUŽ) su sudionice ovog skupa dočekali Ema Ferić, predsjednica DUŽ-a, koordinatorica projektnih aktivnosti Vesna Mastelić i Tihomir Lavor, predsjednik GIMG Sisak koji je za okrjepu sudionica ispekao više od 400 ukusnih ćevapa. Druženje je nastavljeno do kasnih poslijepodnevnih sati. Osobitost ovog susreta je bila i poštivanje direktive EU o suzdržavanju od korištenja plastike – na susretu pri objedu nisu korišteni plastični tanjuri i pribor, već su sudionice bile pozvane da sa sobom ponesu tanjure i pribor za jelo, a za posluživanje hrane korištene su posude i pladnjevi namijenjeni višekratnoj uporabi. Na ovaj način dali smo doprinos očuvanju okoliša i pokazali da se susret može održati i bez uporabe plastičnih proizvoda.

Na svim susretima sudionicima su podijeljeni pisani informativni materijali koje je pripremila suradnica projekta Međugeneracijski dijalog Milica Nenadović Timarac, mag.iur. odvjetnica iz Siska, a koji se odnose na sličnosti i različitosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju – s prikazom primjera, primjer vlastoručne oporuke, te istaknula praktične savjete na što osobito osobe starije životne dobi trebaju obratiti pozornost kad sudjeluju u nekim od ovih pravnih poslova. U ovom materijalu istaknut je broj besplatnog pravnog telefona: 0800 200 098  čiji usluge u zajednici pruža Projekt građanskih prava (PGP) i vrlo su značajne za podršku i pravovremenu zaštitu osoba starije životne dobi.

Sudionici svih susreta pogledali su i informativno-edukativni uradak koji je u sklopu ovog projekta nastao u vrijeme pandemije COVID-19 u suradnji Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i Petrinjskog radija – istaknula je Poredoš Lavor.

Projekt  Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Knjižnica i čitaonica Kutina i Općina Hrvatska Dubica.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X