Share on facebook
Share on twitter
ankaslonjsak

Slonjšak se obratila nadležnim institucijama za pomoć udrugama čije su prostorije uništene u potresu

PETRINJA – Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, nakon razornog potresa koji je pogodio naše područje i uništio prostorije devet udruga, uputila je dopis Vladi, nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva dopis kojim traži osiguravanje sredstava za sanaciju prostora u kojima rade udruge osoba s invaliditetom na području stradalom u potresu.

U komunikaciji s udrugama osoba s invaliditetom na području stradalom u potresu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upoznala se s brojnim teškoćama s kojima se susreću udruge, istovremeno dajući sve od sebe kako bi nastavile pružati usluge o kojima izravno ovisi kvaliteta života i zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a da nisu osigurane od strane državnih, regionalni i lokalni institucija.

„Te usluge upravo u ovim kriznim situacijama, istovremene zahvaćenosti pandemijom i potresom, poprimaju još veću važnost u životima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju“, stoji u dopisu. Dodaje se kako se prema saznanjima pravobraniteljice, odredbe o financiranju rada udruga ne spominju sanacije oštećenja od potresa.

„Sukladno navedenom, potrebno je osigurati konkretnu financijsku pomoć kao i pomoć u materijalu za sanaciju. Vjerujemo da bi pomoglo i raspisivanje projekata u tu svrhu“,stoji u priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

Između ostaloga u svom još jednom dopisu, pravobraniteljica je upozorila na tešku situaciju u kojoj su se našle udruge osoba s invaliditetom zbog trenutne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa te preporuča da mjere kojima Vlada nastoji kompenzirati te negativne učinke, kao što je potpora za očuvanje radnih mjesta, obuhvati i udruge osoba s invaliditetom. Posebno napominje kako te udruge zapošljavaju teže zapošljive kategorije radnika, a u manje razvijenim područjima, one su i jedni od najvećih poslodavaca. Napominje kako su upravo organizacije civilnog društva i u ovim izazovnim vremenima podnijele veliki teret i na sebe preuzele teret osiguravanja i pružanja brojnih usluga koje nisu osigurane od strane državnih, regionalni i lokalni institucija. Sukladno svemu navedenom, kako bi se osigurao opstanak organizacija civilnog društva i održala radna mjesta teško zapošljivih radnika, neophodno je da i oni budu uključeni u mjere kojima Vlada nastoji umanjiti posljedice pandemije, kao što je potpora za očuvanje radnih mjesta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X