potres 082021 (5)

Stožer CZ: U obnovu na Banovini uloženo 817,3 milijuna kuna

Na sjednici Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa održanoj u Petrinji potpredsjednik Vlade Tomo Medved i ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestili su gradonačelnike, načelnike i Županiju o izmjenama Programa mjera kako bi se pojednostavila i ubrzala obnova.

Potpredsjednik Medved naglasio je važnost ukidanja limita za samoobnovu koji je iznosio 16.000 kn za višestambene objekte, odnosno 25.000 kuna za obiteljske kuće. Tim ukidanjem vlasnicima je omogućeno da angažiraju tvrtke koje, uz potreban elaborat i stručni nadzor od strane Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, mogu sami pokrenuti obnovu kuća. Trošak obnove u cijelosti snosi država, kako izradu dokumentacije tako i gradnju. Potpredsjednik Medved i ministar Horvat istaknuli su kako ovom izmjenom očekuju bržu obnovu i veći angažman građevinskog sektora, što je pozdravljeno od strane gradonačelnika i načelnija stradalih u potresu. – priopćili su iz Stožera.

Državni tajnik središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je kako je do sada završeno i obnovljeno 451 kuća, a 200-njak ih se obnavlja. Do kraja rujna bit će potpisano još dodatnih 4.000 ugovora za nekonstrukcijsku obnovu. Kako je Hanžek izvijestio, u tijeku je natječaj za iskaz interesa za gradnju obiteljskih kuća na koji se do sada javilo 9 tvrtki.

Državni tajnik ministarstva financija Zdravko Zrinušić izvijestio je gradonačelnike i načelnike o uloženim novčanim sredstvima koje je država do kraja srpnja uložila u sanaciju posljedica potresa na Banovini i obnovu. Ukupan iznos uloženih sredstava je 817,3 milijuna kuna. Od toga je 635 milijuna proračunski novac, a ostatak je novac vanproračunskih korisnika kao što su HEP, Narodne Novine itd.

Do sada je na pogođenom području Banovine uklonjeno 336 objekata (Petrinja 153, Glina 59, Sisak 32, Majur 20, Lekenik 19, D. Kukuruzari 17 itd). Trenutačno se uklanja još 26 objekata, a donešene su i još 4 nove odluke za uklanjanje.

Također je bilo riječi i o teškoćama u redovitom funkcioniranju gradova i općina na potresom zahvaćenom području. Obzirom da su njihovi prihodi nedostatni za minimalno funkcioniranje jer su prihodi značajno smanjeni, predsjednik stožera Tomo Medved u suradnji s ministarstvom financija predložit će Vladi RH model kako bi se gradovi i općine financijski oporavili i osposobili za normalan rad.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X