Share on facebook
Share on twitter
toplinski naslovna

Toplinski val u Hrvatskoj, temperature ovaj tjedan i do 40 Celzijevih stupnjeva

U Hrvatsku stiže topao zrak sa sjevera Afrike pa je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje na opasnost od toplinskog vala.

Već danas nas očekuje temperatura između 30 i 35, i to je početak tog toplinskog vala u našoj zemlji, s umjerenom opasnosti od toplinskog vala, onom žutom bojom za opasnost od vrućine, rekao je prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec.

„Ta će se vrućina nastaviti i u sljedećim danima, s time da je taj vrhunac toplinskog vala, mogu reći tako, u prosjeku za većinu krajeva Hrvatske utorak i srijeda, kada će nerijetko temperatura zraka biti oko 35 Celzijevih stupnjeva pa čak i malo viša. Najveća vjerojatnost za više vrijednosti od 35 Celzijevih stupnjeva ponegdje je možda već danas, recimo na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a onda u utorak i srijedu ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije, ali mjestimice i u Slavoniji, odnosno Baranji“, dodao je Mikec.

Određene prognoze predviđaju da će u utorak i srijedu temperature rasti i do 40 stupnjeva Celzijevih.

Umjerena opasnost od toplinskih valova predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik, a u utorak velika opasnost, koja će u dijelu gradova ostati na snazi i u srijedu.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekućine i pomoći drugima kojima je potrebno.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X