Izbornik
psićinaslov

U Dijagnozi nam se pridružili i četveronožni gosti: Heidi, Švrćo, Bossanova i Čićago, psići koji pomažu u terapiji

Kako smo najavili još u Tjednu psihologije koji smo ove godine obilježavali od 17. do 23. veljače, u ovotjednoj Dijagnozi razgovarali smo o radu s psićima obučenima uz primjenu holističkog pristupa za terapijski rad i intervenciju sa socijalno ranjivim skupinama korisnika.

Jedna je to od brojnih aktivnosti koje u svom radu s djecom i socijalno ranjivim skupinama korisnika na području grada Siska, SMŽ i Hrvatske, provodi Društvo Naša djeca Sisak, osnovano 1955. godine. Projekt obuke pasa sa socijalno ranjivom skupinom korisnika uz primjenu holističkog pristupa (AAI = Animal Assisted Intervention i AAT = Animal Assisted Intervention) Društvo Naša djeca Sisak i njegova predsjednica Renata Fridrih počeli su provoditi 2012. godine.

Psi se obučavaju sukladno holističkom pristupu prema kojem pas ima partnerski odnos s vodičem, a svojim ponašanjem signalizira potrebe djeteta aktivno sudjelujući u radu s djecom. Primjerice, dok terapeut radi s djecom, psić signalizira što djetetu treba. Ako je umorno, pas će leći na bilježnicu i pokazati terapeutu da je djetetu dosta. Prema potrebama korisnika, psi rade pojedinačno, u paru i grupi. Rad pasa u projektu provodi se po principu jedan pas – više korisnika.

Kako se obučavaju, kome i kako pomažu psići pasmine bichon – havanezer, iznimno empatični, dobroćudni i strpljivi, kako motiviraju na rad s terapeutom i vraćaju osmijeh na lica djece i odraslih, kako pomažu u smanjenju stresa i pružaju utjehu, ispričali su nam prof. Armin Hadžić, voditelj petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj i naše gošće iz Društva Naša djeca Sisak: predsjednica Društva i voditeljica projekta obuke pasa i vodič pasa prema holističkom pristupu, Renata Fridrih, prof. defektolog – logoped, zaposlena u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Dora Petrac, dipl.iur, zaposlenica u Društvu Naša djeca Sisak i vodič u obuci pasa prema holističkom pristupu.

U studiju Petrinjskog radija, pridružila su nam se i četiri četveronožna gosta: Heidi i Švrćo koji su prošli svih 5 modula obuke i Bossanova i Ćićago koji su još uvijek „školarci“. Beskrajno simpatični “čupavci”, djelatnike Petrinjskog radija osvojili su na „prvu loptu“. Kako je novinarsko zanimanje “hektično”, uvijek užurbano i stresno, a psići u naručju djeluju umirujuće, opuštajuće i  utješno, zaključili smo kako bismo ih češće trebali zvati u goste.

Što smo još u “Dijagnozi” doznali o našim četveronožnim gostima, poslušajte ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X