usvojenaizvjesca15062022

Usvojena brojna izvješća gradskih ustanova i programa za 2021.godinu

PETRINJA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, vijećnici su većinom glasova ili jednoglasno podržali izvješća brojnih gradskih ustanova za 2021.godinu. Na samom početku je usvojeno Izvješće o radu i Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja koje je predstavila ravnateljica Vesna Brebrić.

Vijećnica Svjetlana Lazić je između ostaloga pitala kada će ponovno s radom krenuti Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj jer smatra nedopustivim da Savjetovalište još uvijek nije u funkciji. „Meni je jako žao što smo došli u situaciju kakvu jesmo. Potres je učinio svoje. Obitelj našeg psihologa je bila izmještena i on se vratio svojoj obitelji. Pripremamo ovih dana natječaj za radno mjesto psihologa i najkasnije će biti objavljen do kraja mjeseca. Svima nam je u interesu da Savjetovalište nastavi sa svojim radom“, rekla je Brebrić.

Vijećnica Luca Gašpar Šako je između ostaloga pitala tko obavlja usluge ozvučenja i rasvjete na događanjima koje organizira Hrvatski dom, na što je ravnateljica Brebrić odgovorila kako to čine sami, ali je najavila i dobru vijest što se tiče opreme za Hrvatski dom.

„Hrvatski dom se prijavio na natječaj Ministarstva kulture i medija te ćemo do 27.lipnja, kako nam je rečeno, dobiti svoju pozornicu u vrijednosti od 100 tisuća kuna. Također, Hrvatski dom je aplicirao na jedan projekt kao partner te ćemo također u vrijednosti 100 tisuća kuna dobiti nove opreme. Što se toga tiče, Hrvatski dom će biti zadovoljavajuće opremljen“, rekla je Brebrić.

Vijećnik Nenad Radošević je pak pohvalio djelatnike Hrvatskog doma na svemu učinjenom tijekom prošle godine u spašavanju vrijednih umjetnina te je apelirao da se probaju iznaći sredstva za obogaćivanje fundusa Hrvatskog doma. U konačnici je navedeno izvješće usvojeno jednoglasno s 19 glasova za.

Potom su vijećnici raspravljali o Izvješću o radu i Financijskom izvješću Dječjeg vrtića Petrinjčica za 2021.godinu kojeg je predstavila ravnateljica vrtića Nataša Vidović. „Ja moram napomenuti da smo mi imali lani veliki izazov. Nakon potresa mi smo imali zadatak 220 djece smjestiti u tri objekta koji su nam ostali. U suradnji s našim roditeljima od kojih smo imali veliku podršku, zahvaljujući i našim djelatnicima, mi smo to dobro odradili. Mislim da je važno napomenuti, svi smo to zaboravili, to su uvjeti rada. Nama sredstva rada bile su donacije koje su nama pristigle, a donacija smo dobili u velikom obimu“, rekla je Vidović te se još jednom zahvalila svim donatorima.

Vijećnici su čestitali ravnateljici i djelatnicima na svemu učinjenom u protekloj godini, a izvješća su u konačnici usvojena jednoglasno sa 18 glasova za. Nakon toga, vijećnici su raspravljali o Izvješću o radu i Financijskom izvješću Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja za 2021.godinu. Vijećnica Svjetlana Lazić je pitala što je s doniranim financijskim sredstvima koje je Knjižnica lani dobila te da li se po tom pitanju nešto pokrenulo za nenamjensko trošenje donacija za Knjižnicu. Pojašnjenje su dali ravnatelj Knjižnice Ante Mrgan te gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

„Ja vjerujem da je ovaj nekadašnji dan pokazao da se nešto dogodilo glede toga. Što se tiče tih donacija, Grad se obvezao i te donacije su ušle u proračun za 2022.godinu“, rekao je Mrgan. „Prema onome što gledam već godinu dana u gradskoj upravi zaista je jako puno nepravilnosti. Prema broju predmeta koji su izuzeti iz gradske uprave, pretpostavljam da će istraga ići još puno šire i da bi mogla ići. Ono što sa sigurnošću mogu tvrditi je da mi radimo brojne analize iz onog vremena, naročito prvih šest mjeseci nakon potresa i prijavit ćemo sve zlouporabe, ne samo gradonačelnika nego i svih djelatnika, zaposlenika gradske uprave koji su zlouporabili onako teško stanje koje nas je zadesilo. Tako da vjerujem da će time biti obuhvaćena i potrošnja od donacija, ukoliko su otišle u krivom smjeru“, rekla je Komes.

U konačnici su navedena izvješća također usvojena jednoglasno s 19 glasova za. Jednoglasno je podržano i Izvješće o radu i Financijsko izvješće Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje za 2021.godinu uz zahvale vijećnicima vatrogascima na svemu učinjenom tijekom prošle godine.

Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi na području Petrinje za 2021.godinu je dobilo 18 glasova za, a privremena pročelnica Zlata Jajčinović je istaknula kako su za ovaj program planirali 7,3 milijuna kuna, a realizirano je 4,2 milijuna kuna. Jednoglasno je podržano i Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u sportu Grada Petrinje za 2021.godinu. Jajčinović je podsjetila kako je za ovaj program Grad planirao 2,6 milijuna kuna, dok je realizirano 1,8 milijuna kuna, od čega je Petrinjskom sportskom savezu isplaćeno milijun kuna. Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Petrinje za 2021.godinu dobio je potrebnu većinu glasova. Jajčinović je podsjetila kako je ovim programom bilo planirano 28,6 milijuna kuna, a realizirano je 30,7 milijuna kuna. Vijećnica Lazić je prilikom rasprave samo spočitnula činjenicu kako navedeni Program nije bio na Odboru za socijalnu skrb.

Jednoglavno je podržano Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u odgoju, obrazovanju i razvoju civilnog društva Grada Petrinje za 2021.godinu. Tim programom bilo je planirano 19,1 milijun kuna, a realizirano je 17,5 milijuna kuna. Prilikom rasprave, vijećnica Luca Gašpar Šako je pitala plaća li redovno Grad pomoćnike u nastavi, na što je Jajčinović odgovorila kako Grad redovito školama isplaćuje ono što oni potražuju. Vijećnica Svjetlana Lazić je pak pitala je li točna informacija da je u naše prve razrede u novoj školskoj godini upisano manje od 100 učenika.

„Zadnja informacija je da je upisano 130 djece u prve razrede. Znam da nije brojka koju bi svi voljeli čuti, ali stvaramo uvjete i dalje ćemo stvarati da vratimo Petrinjce naše u Petrinju, ali i da potaknemo rađanje nove dječice. Koliko imam informaciju, koliko god smo proširili kapacitet Dječjeg vrtića da opet nisu sva zainteresirana djeca uspjela upisati. Ali prijavili smo financiranje projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića gdje planiramo onda nakon izgradnje prebaciti one smještene u Hanžekovoj zbog relativno neadekvatnog prostora, ali i otvoriti nove kapacitete za djecu, nadajući se da ćemo ipak imati više djece“, rekla je gradonačelnica Magdalena Komes.

Posebno emotivno bilo je prilikom izglasavanja Izvješća o radu i Financijskog izvješća Turističke zajednice Grada Petrinje koje je podnijela Ivanka Držaj. Podsjetila je na sve učinjeno u protekloj godini, a ovo je ujedno bilo i njezino posljednje podnošenje izvještaja, obzirom od nedavno više nije direktorica Turističke zajednice.

Vijećnici su joj se zahvalili na dosadašnjem radu. „Za ovih proteklih 25 godina na čelu Turističke zajednice, vjerojatno ima onih koji su bili zadovoljni, ima onih koji su bili nezadovoljni. Nešto ste radili što ste htjeli sami, bilo je i uputa sa viših instanci, ali sve te godine, u svoje osobno ime, nadam se i u ime svih kolega, zahvaljujem se na svemu što ste učinili dobro za Petrinju. 25 godina na čelu jedne ustanove mislim da nikako nije malo i treba cijeniti to što ste napravili. Ono što imam informaciju da niste više direktorica i malo mi je nezgodno da nova direktorica nije došla na Sjednicu da upoznamo i nju i da joj zaželimo za ubuduće uspješan rad“, rekla je vijećnica Svjetlana Lazić. „Ja bih se isto htjela zahvaliti dosadašnjoj direktorici na svemu što je činila za Petrinju i petrinjski turizam. Zaista veliki dio svog života je posvetila Petrinji i turizmu, svemu što je time obuhvaćeno, razvoju grada, ali napominjem samo da Ivanka Držaj ne odlazi nigdje, i dalje ostaje u Turističkoj zajednici i dalje će doprinositi svojim znanjem i iskustvom radu Turističke zajednice i poboljšanju kvalitete života u Petrinji. Pridružujem se čestitkama i zahvaljujem se na svemu što je do sada učinila“, rekla je gradonačelnica Magdalena Komes.

Izvješća Turističke su usvojena jednoglasno, kao i Izvješća o radu Petrinjske razvojne agencije PETRA koje je podnijela direktorica Katarina Ivančić koja je podsjetila kako je PETRA lani odradila 190 projektnih prijedloga vrijednih 25 milijuna kuna te su time nadmašili rezultate iz prethodne 2020.godine kada su imali 130 projektnih prijedloga.

Izvješća o realizaciji programa rada i financijskog plana Centra za šljivu i kesten za 2021.godinu podnio je ravnatelj Josip Dolenec koji je kazao kako su lani, bez obzira na sve nedaće, iz njihovih obrazovnih programa izvukli više nego ikada. Podsjetio je kako je zgrada Centra dobila crvenu naljepnicu te i dalje čekaju rušenje.

„Mi smo se javili na dva natječaja od ministarstva, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi na oba natječaja smo prošli. Radit ćemo u tri županije, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj te u par rubnih općina u Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Po svakom projektu ćemo održati 35 predavanja, a ona se odnose na tehniku precizne poljoprivrede i utjecaja na agrookoliš, a druga je kružna poljoprivreda. Iz ta dva projekta ćemo osigurati Centru 550 tisuća kuna, djelomično za plaće, djelomično za sve ostalo“, otkrio je Dolenec.

Vijećnik Jasenko Krovinović je kazao kako je pred Centrom veliki izazov te je apelirao da se izradi analiza što i kako dalje s Centrom, dok je Dolenec kazao kako do kraja studenoga ove godine moraju riješiti problem s njihovim prostorom, inače će Centar biti ukinut od strane države jer neće ispunjavati, sukladno novim zakonskim propisima, minimalne obrazovne uvjete. Stoga je vijećnica Lazić predložila da Poslovne zone više ne upravljaju Ekološkim centrom-Vrata Zrinske Gore, već da to isto preuzme Centar za šljivu i kesten.

U konačnici je izvješće o realizaciji rada i financijski plan Centra za šljivu i kesten usvojen jednoglasno sa 17 glasova za.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X