Izbornik
trenicamagdalenakomes14062022

(VIDEO) Komes: „Optimizam, vjera u nastavak života na ovom našem području, u našoj Petrinji, jednostavno nema alternativu“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes kratko se osvrnula na obnovu strogog centra grada za kojeg je kazala kako je to nacionalno blago te je zaštićeno sukladno Zakonu o zaštiti kulturne baštine.

„Za sada dvije građevine su nam odobrene koje smo prijavili kao oštećene u Fond solidarnosti u Ministarstvu kulture, to su Gradska uprava i takozvana Klaonica. Određene odluke još čekamo, a sve ostalo što ne bude prošlo kroz Fond solidarnosti iz razloga što jednostavno ne zadovoljavaju uvjete koje propisuje Fond solidarnosti, to su mahom privatna vlasništva građevina koje su pojedinačna zaštićena kulturna dobra, isfinancirat će se iz nacionalnih sredstava“, rekla je Komes.

Što se rokova tiče, za Fond solidarnosti to je svibanj iduće godine te poručuje kako je svima cilj obnoviti što prije centra grada. „Projektiraju se građevine, 24 su ugovorene i projektiraju se. Krajnji rokovi, zadnji rok kako su potpisani ugovori je 31.8., ali vjerujem da će završeni projekti i projektna dokumentacija dolaziti već krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja. Moramo razmotriti koji je najbolji način za raspisivanje ponuda za radove, za izvođenje radova, kako bi dobili kvalitetne izvođače. Da li će to biti u blokovima ili kako već, vidjet ćemo. Čim budu prvi projekti gotovi, raspisivat ćemo javne nabave za izvođenje radova i očekujemo prve radove već ili kasno ljeto ili ranu jesen“, istaknula je Komes.

Govoreći o Fondu solidarnosti, podsjetila je kako je iz istoga odobreno gotovo 90 milijuna kuna, sredstvima kojima će biti sanirane ceste oštećene u potresu. „Borimo se svaki dan. Svi sudionici obnove tražimo uzroke nedovoljno brze obnove i vjerujem da ćemo ubrzati postupke. Sam postupak obnove nije u nadležnosti grada, ali preuzeli smo upravo zbog velikih problema u imovinsko pravnim odnosima, u centru grada naročito, preuzeli smo dio obnove na sebe, ali zaista, ne samo zbog nedovoljne financijske kapacitiranosti nego i organizacijske grada, ne možemo preuzeti cijelu obnovu na sebe. Preuzimamo na sebe koliko god to možemo kako bi ubrzali sve te postupke“, rekla je Komes.

Na pitanje kako ocjenjuje svojih prvih godinu dana mandata na čelu grada, gradonačelnica je odgovorila : „Mogu reći da sam relativno zadovoljna. Ali naravno da ću biti zadovoljna tek kada zapravo ostvarimo onu svoju viziju i kada svaki čovjek koji je trenutno van Petrinje ili u kontejneru, uz kuću, bilo u kontejnerskom naselju, bude natrag u svom domu u svojoj Petrinji i kada u potpunosti promijenimo vizure ovog našeg napaćenog grada. Moj stav i vjerujem i brojnih Petrinjaca, zapravo možda i svih, da jednostavno optimizam, vjera u nastavak života na ovom našem području, u našoj Petrinji, jednostavno nema alternativu“, zaključila je Komes te na samom kraju najavila kako u narednim danima možemo očekivati jako puno dobrih vijesti po pitanju obnove i projekata.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X