Share on facebook
Share on twitter
zupskupbrigljeviczinic

Vijećnici oporbe o neodgovornom ponašanju načelnika stožera civilne zaštite Romana Rosavca

SISAK – Priopćenje u kojem upozoravaju na neodgovorno ponašanje čelnika županije u korona krizi uputili su oporbeni vijećnici županijske skupštine: „Vijećnici oporbe u Skupštini SMŽ su tijekom cijele godine upozoravali na postojeće probleme u županiji, ali i na nesposobnost njihovog rješavanja. Posebno smo upozoravali na neprimjereno ponašanje župana Ive Žinića i dožupana Romana Rosavca u korona krizi.

Svima je poznato da je župan u proljeće u jeku korona krize organizirao tzv. korona-party u vrijeme zabrane okupljanja dajući time primjer svima kako se mjere ne trebaju poštovati. Dožupan Rosavec je ujedno i načelnik stožera civilne zaštite. Početkom krize se istaknuo time da je prispjelu zaštitnu opremu dijelio po babi i stričevima a kasnije svojim krajnje neodgovornim ponašanjem pridonio razvoju žarišta zaraze u Popovači.

Na aktualnom satu županijske skupštine je oporba ukazala na probleme vezane uz korona krizu ali su se župan Žinić, a posebno dožupan Rosavec obrušili na oporbenog vijećnika Domovinskog pokreta, gurajući problem pod tepih.

Kasnije se pokazalo, nakon istupa dr. Ivane Šmit da ipak postoje vrlo ozbiljni problemi o kojima nitko ne vodi računa. Treba napomenuti da je oporba tražila smjenu Romana Rosavca s mjesta načelnika stožera civilne zaštite zbog posvemašnje neodgovornosti. Da su odgovorni poduzeli potrebne korake, vjerojatno bi i Rosavec shvatio da se ne može tako ponašati. Ovako je potencijalno ugrozio zdravlje mnogih pa i ministra obrane Banožića.

Zahvaljujući sustavnom minoriziranju neodgovornih ponašanja župana i dožupana niti javnost ima informaciju o razmjerima neodgovornosti, a niti župan i dožupan imaju osjećaj da se moraju uozbiljiti i preuzeti odgovornost barem za svoje ponašanje ako već ne preuzimaju odgovornost za svoj posao u županiji.

Najnoviji primjer je, prema pisanju medija, ponašanje načelnika stožera civilne zaštite i dožupana Romana Rosavca koji je bio u kontaktu sa županom, kojem je opet potvrđen pozitivan nalaz na COVID-19. Ali nije otišao u samoizolaciju kao ostali kontakti, niti se je testirao već je kroz nekoliko dana sudjelovao u mnogim javnim aktivnostima postajući potencijalna opasnost za sve oko sebe.

Kako poznajemo stupanj odgovornosti naših županijskih dužnosnika, nas ništa ne čudi. Kada bi se učinkovitost mjerila razbijenim službenim automobilima, kršenjima moralnih normi, neodgovornim postupcima i stupnjem ukidanja demokracije u županijskoj skupštini, župan Ivo Žinić i dožupan Roman Rosavec bi zasigurno bili bez konkurencije najučinkovitiji.

No, razočarani smo što naš pravni sustav ne prepoznaje neodgovorno ponašanje dužnosnika a politički sustav ga ne želi prepoznati. Po tko zna koji puta je jasno vidljivo da se politika neodgovorno miješa u stručne poslove nadzora epidemije i svima je jasno da to ne može dobro završiti.

Nadamo se da su barem mediji malo zainteresirani za upoznavanje javnosti s činjenicom da je budućnost građana naše županije u rukama onih kojima skrban čovjek ne bi povjerio ni dvije ovce na čuvanje, a da ne govorimo o županiji i budućnosti 150.000 ljudi.“, ističu u priopćenju oporbeni vijećnici u Županijskoj skupštini SMŽ.

Foto: arhiva

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X