smzkredititopusko2020

Županija nastavlja sa programom „Poduzetnički krediti“

TOPUSKO – Sisačko-moslavačka županija i jedinice lokalne samouprave nastavljaju partnerstvo na projektu „Poduzetnički krediti 2018.-2020.“. Tim povodom u Topuskom je potpisan ugovor između župana Ive Žinića i predstavnika jedinica lokalne samouprave s područja naše županije. Za ovu mjeru Županija je u svom proračunu izdvojila 11 milijuna kuna, a ugovori su potpisani sa 13 jedinica lokalne samouprave.

Župan Ivo Žinć je istaknuo kako je novost ta da su kamatne stope za poduzetničke kredite od sada povoljnije. „U 2019.godini kreditna kamata je bila 4,25 do 5,95 posto. Sada je kamatna stopa 2,65 do 4,90 posto. Puno povoljnija, a mogu istaknuti i ovdje mi kao Županija i dalje subvencioniramo od 1 do 2 posto. Jedan posto subvencioniramo uslužne djelatnosti, a sa dva posto proizvodne djelatnosti“, rekao je Žinić.

Tijekom prošle godine realiziran je 21 kredit u vrijednosti od gotovo 20 milijuna kuna. Žinić podsjeća kako se za ovu mjeru mogu javiti svi poduzetnici s područja naše županije. „Očekujemo da će i u ovom razdoblju također biti puno naših poduzetnika, tko može koristiti naše kreditne linije. To su svi poduzetnici s područja naših jedinica lokalne samouprave, to su obrti, mala-velika i srednja poduzeća. Nema ograničenja što se tiče iznosa kredita i moram reći da je ovo jedna od najpovoljnijih i najbrže moguće realizirati ovakve kredite“, dodaje Žinić.

U ime svih potpisnika ovog sporazuma o suradnji zahvalio se gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je istaknuo kako Kutina aktivno sudjeluje u sufinanciranju kamata za poduzetničke kredite. „Do sada su sa Gradom Kutinom potpisali 31 poduzetnik za sufinanciranje kamate tih kredita. Prošle godine su to bila dva poduzetnika koji su digli kredit jedan u vrijednosti 3,7 milijuna kuna i jedan u vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Nisu zanemariva sredstva. Grad Kutina godišnje plaća sufinanciranje tih kamata 550 tisuća kuna i mi smo uključeni u ovu mjeru od samog početka to znači unazad 10 godina, tako da možemo reći da je Grad Kutina dao približno pet milijuna kuna utrošio svog vlastitog novca za pomoć poduzetnicima u sufinanciranju kamata kredita“, rekao je Babić.

Sisačko-moslavačka županija je ostvarila suradnju sa Kutinom, Petrinjom, Novskom, Hrvatskom Kostajnicom, Popovačom, Glinom, Lekenikom, Lipovljanima, Donjim Kukuruzarima, Dvorom, Majurom, Hrvatskom Dubicom i općinom Topusko.

Najniža svota kredita je 50 tisuća kuna, a rok otplate je 10 godina, uz mogućnost počeka od dvije godine. Kada se ukalkulira subvencija kamata koju daje županije i jedinice lokalne samouprave, kamata za poduzetnike može iznositi 0 posto.

Nakon potpisanih ugovora, održan je radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima općina u Sisačko-moslavačkoj županiji. Teme sastanka su bile formiranje nove mreže škola, problematika rada zdravstvenih ustanova na području jedinica lokalne samouprave i sustav gospodarenja otpadom.

Foto: SMŽ

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X