Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
potres 1

Županija osigurala stanove za devet obitelji s potresom pogođenog područja

Iako obnova kuća i stambenih zgrada nije u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, uz pokrenute postupke obnove sisačkog Doma zdravlja, pokretanja postupka gradnje petrinjskog Doma zdravlja, obnove sisačkog i petrinjskog Doma za starije i nemoćne osobe, pokretanja postupka obnove zgrada stradalih u okviru Županijske bolnice, pokretanje postupka za projekte gradnje nove Ekonomske škole Sisak i Srednje škole Petrinja, obnove Srednje škole Glina, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, obnove Glazbene škole Sisak, ulaganja u nove prostore Osnovne škole Dragutina Tadijanovića za potrebe studenata Učiteljskog fakulteta, gradnju učeničkog doma u Sisku, projekte za obnovu glinskog Doma zdravlja i Doma za starije i nemoćne, naglasak je stavljen i na pronalaženje kvalitetnijih uvjeta smještaja tijekom zimskog razdoblja za osobe čiji su domovi stradali u potresu.

Sisačko-moslavačka županija je u protekla tri mjeseca preuzela na korištenje devet stanova u vlasništvu ustanova kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija i pokrenula postupak uređivanja kako bi se u njih prije Božića smjestilo devet obitelji koje borave u kućama s crvenim oznakama, koje su u kontejneru ili drugom organiziranom smještaju. Raspisan je i javni poziv za dodjelu navedenih stanova na privremeno korištenje na sljedećim lokacijama:

– stan u Sisku, Braće Čulig 19, površine 34,30 m² (jednosobni),

– stan u Sisku, Vinogradska 14, površine 70,85 m² (trosobni),

– stan u Sisku, Vinogradska 16, površine 60,40 m² (dvosobni),

– stan u Petrinji, Trg narodnih učitelja 6/1, površine 21,00 m² (jednosobni),

– stan u Petrinji, Trg narodnih učitelja 6/2, površine 29,38 m² (jednosobni),

– stan u Novskoj, Trg Đure Szabe 5, površine 77,74 m² (trosobni),

– stan u Kutini, Ulica kneza Domagoja 15, površine 55,84 m² (trosobni),

– stan u Popovači, Grofa Erdodya 11, površine 35,98 m² (jednosobni),

– stan u Topuskom, Novo Naselje 8b, površine 59,50 m².

Poziv je otvoren do četvrtka 25.11.2021. godine, ukoliko ne bude prijava, Županija će za još osam dana produžiti rok za iskazivanje interesa. Povjerenstvo će sukladno propisanim uvjetima, provesti postupak dodjele stana na privremeno korištenje na temelju liste prijavljenih.

„Svaki tjedan u komunikaciji smo s članovima Vlade, s potpredsjednikom Tomom Medvedom i surađujemo u pitanjima vezanim uz otklanjanje posljedica potresa. Štete na objektima koji su u vlasništvu Županije odnosno koje Županija koristi i objektima ustanova čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija (škole, bolnica, domovi zdravlja, domovi za starije i nemoćne) procjenjuju se na preko 750 milijuna kuna, što je nepremostiv teret za proračun Županije. Upravo stoga ključna je suradnja i dijalog s Vladom Republike Hrvatske i oko obnove i oko projekata koji su nužni za gospodarski oporavak naše Županije.“ – istaknuo je župan Ivan Celjak.

U suradnji sa Stožerom civilne zaštite nadležnim za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, temeljem podataka prikupljenih od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, unutar županijske ustanove Top-Terme Topusko i županijskog trgovačkog društva Lječilišta Topusko, organizira se privremeni smještaj za sve osobe koje su izrazile potrebu za kvalitetnijim smještajem tijekom zimskog perioda. Time će osobe u potpunosti biti zbrinute u sobama u Topuskom, te neće snositi troškove boravka, za njih će to učiniti Sisačko-moslavačka županija uz potporu Vlade Republike Hrvatske.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X