Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
nada07043

Kao u ratu, Udruga „Bauern helfen Bauern – Salzburg“ ponovno pomaže našem kraju

PETRINJA – Udruga „Bauern helfen Bauern – Salzburg“, Udruga Malteser Hrvatska u suradnji s Fondacijom „Kuća dobrih tonova“ iz Sarajeva, Gradom Petrinja i Caritasom Sisačke biskupije, pokrenula je projekt naziva „Kuća nade“. Projekt je predstavljen u Bačugi, a koji je cilj projekta „Kuća nade“ otkrila je Danijela Švrga iz Caritasa Sisačke biskupije.

„Cilj navedenog projekta je pomoći obiteljima čiji su domovi stradali u potresu izgradnjom drvenih kuća koje su zapravo dostojan privremeni smještaj, ili dostojniji privremeni smještaj. Cilj je također povećati njihovu kvalitetu života i socijalnu uključenost u ovim teškim vremenima i pomoći naravno u revitalizaciji cjelokupnog područja pogođenog potresom“, kazala je Švrga.

Doraja Eberle, predstavnica Udruge „Bauern helfen Bauern“ je istaknula kako su ovom području pomagali i za vrijeme rata 1991.godine, a glavni cilj kako tada, tako i danas im je bio omogućiti ljudima da ostaju na svojim ognjištima. Nakon što je petrinjsko područje pogodio potres, dva dana nakon istoga su ponovno bili ovdje te odlučili pokrenuti svoj projekt.

„Svjesni smo toga da jedna osoba sama ne može napraviti ništa, stoga smo zahvalni Poriću i gradonačelniku Dumboviću te svima okupljenima, jer to je jedna velika puzzla i onda se puno toga može napraviti zajedno. Obitelj Bradara, znamo ih već 26 godina, oni su bili među prvima za koje smo se pobrinuli. Mnogi nas pitaju koliko ćemo kuća izgraditi ovdje, moj odgovor je, nećemo ništa obećati što ne možemo ispuniti“, rekla je Eberle.

Kristina Radić, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije je izrazila zahvalnost što mogu biti sudionici na ovom projektu. „Drago mi je da je Doraja ponudila suradnju Caritasu Sisačke biskupije, mi smo to rado prihvatili. Sami možda ne možemo pomoći ovim ljudima koji su nastradali u ovom strašnom potresu, ali svi zajedno mislim da možemo puno napraviti. Od srca hvala Doraji što se nakon toliko godina vratila na ovo područje i kako bi pomogla unesrećenim ljudima koji su nastradali u ovom potresu. Nadam se dobroj suradnji i da ćemo zajedno napraviti mnogo kuća i da ćemo ljudima dati krov nad glavom“, kazala je Radić.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je također izrazio zahvalnost svim pokretačima ove akcije na tome što čine za Petrinju. „Ovdje sam prije svega iz poštovanja prema humanosti, ljudskosti, prema svemu onome što činite za Petrinju. Petrinja je u ovoj katastrofi puno traumatizirana i imamo jako puno problema. No međutim kada pogledamo, kada ste prvi puta došli u Petrinju i ponudili suradnju, kako započeti nešto tako dragocjeno i kvalitetno za svakog čovjeka, za život, za dom, za nešto što je najvrjednije. Kada imaš domovinu, to je nešto najljepše što možeš imati, ali kada u domovini nemaš doma onda imaš problem, ali kada ti taj dom napravi netko drugi iz neke druge domovine to je prekrasno i možemo reći samo hvala“, kazao je Dumbović, te dodaje kako vjeruje da će suradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Do sada je postavljeno osam ovakvih kućica, a planira se izgradnja novih čija je proizvodnja već dogovorena. Tako se ova Udruga iz Salzburga, odmah nakon potresa, nakon 29 godina, ponovno našla na istom području i s istom misijom, kako bi izgradili drvene montažne kuće za obitelji čiji su domovi stradali, ovoga puta od potresa.

Udruga „Bauern halfen Bauern – Salzburg“ je humanitarna organizacija osnovana 1992. godine zbog potreba uzrokovanih ratom na području Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Prvu montažnu drvenu kuću 1992. godine napravili su upravo u Petrinji, na području Slane, a u dvije godine koliko su radili na našem području, izgradili su više od 100 takvih kuća.

Udruga Malteser Hrvatska je udruga koja se sastoji od hrvatskih članova i prijatelja Suverenog viteškog malteškog reda i jedna su od najstarijih svjetskih karitativnih organizacija. Fondacija „Kuća dobrih tonova“ iz Sarajeva je nevladina organizacija koja provodi socijalne, ekonomske i obrazovne programe za pripadnike ranjivih skupina, te marginaliziranih skupina.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X