Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kuharinaslov

Kuhari volonteri tisućama toplih obroka nahranili potresom pogođeno stanovništvo – taj posao sad preuzima ”Pleter”

PETRINJA –  Gotovo dva tjedna nakon razornog potresa, pripremu hrane za postradalo stanovništvo na pogođenom području, preuzima država. Za taj je posao angažirala državnu tvrtku Pleter.

“Pleter uzima pripremu hrane poglavito za šire područje Petrinje, ruralna područja okolice Gline po modelu da načelnici i gradonačelnici upućuju prema Stožeru potrebe za hranom i definiraju punktove, te preuzimaju podjelu na svojem području”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved koji je na čelu Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Poručio je kako “niti jedan čovjek ne smije i neće ostati gladan”.

Za stanovnike potresom pogođenih područja, kao i za brojne volontere na terenu te pripadnike službi koje sudjeluju u otklanjanju posljedica potresa, kuhali su dosad, vrlo uspješno, kuhari volonteri, mahom privatni ugostitelji, iz svih krajeva Hrvatske – Zagreba, Dalmacije, Slavonije, Moslavine… Oni su se odmah nakon razornog potresa 29. prosinca, u roku od samo nekoliko sati, sami organizirali i stigli na potresom pogođeno područje gdje su osposobili pokretne kuhinje i krenuli s kuhanjem i podjelom toplih obroka.

U Petrinji, na Trgu hrvatskih branitelja, kuhanje toplih obroka pokrenula je Nacionalna udruga ugostitelja u suradnji s udrugom “Chef kuha doma”. U Sisku je to učinio Hrvatski kuharski savez, u Topuskom chefovi iz udruge Restaurateurs, a kuhinju u Glini pokrenuo je Riječanin Martino Kovačić. Uz pokretne kuhinje i kuhare na terenu, uključili su se i brojni restorani koji su svakodnevno pripremali i dovozili hranu na potresom pogođeno područje. Tisućama i tisućama porcija graha, paprikaša, gulaša, rižota i drugih raznih jela “na žlicu”, grijali su i želuce i srca svima kojima su žlica tople hrane i topla ljudska riječ ovih dana itekako potrebni.

Jedan od kuhara volontera koji je ovih dana neumorno kuhao u Petrinji je i Ivan Kljaić iz Zagreba.

“Ja osobno našao sam u novinama oglas da traže kuhare – javio sam se u grupu – bile su dvije grupe, jedna od njih bila je ova petrinjska u kojoj sam sad. Znači, na whatsappu su dečki i cure osnovali grupu i preko te grupe ide sva organizacija i koordinacija što se nas ovdje tiče.”

Od prvog dana, u Petrinji kuha i Darko Glavak iz Županje:

“Pa još prvi dan, 29. prosinca kad je bio potres, zatekao sam se na skupljanju hrane zajedno s udrugom “Chef kuha doma” kod Avenue Malla, odnosno kod Bundeka u Zagrebu i isti dan došao u Petrinju. Samo dva dana sam imao pauzu, a svo ostalo vrijeme sam ovdje. Došli smo … Trenutno sam nezaposlen zbog korone i radije ću raditi nego sjediti kod kuće.”, kaže Glavak.

Koliko su obroka od tada skuhali, više ni sami ne znaju, ali nitko tko im se obratio, nije ostao gladan.

“Tisuće i tisuće porcija, hrane u tonama, sad precizno, koliki je stvaran broj, mislim da to nitko od nas više ne zna”, kaže Ivan Kljajić.

Prvih pet-šest dana ugostitelji su se sami snalazili za namirnice, a onda su im se počele javljati mesne tvrtke sa svojim donacijama. Namirnice iz Crvenog križa i robnih zaliha počele su stizati kasnije.

“Ovo je dosad, koliko ja znam, sve bilo donacija koja je došla kamionima. U zadnjih nekoliko dana smo nešto počeli dobivati iz robnih zaliha Republike Hrvatske. Još uvijek nam stiže i već gotova, kuhana hrana iz različitih restorana, iz različitih donacija privatnih firmi”, ispričali su Ivan i Darko.

Pod šatorima, u uvjetima koji su daleko od normalnih, a kamoli idealnih, kuhari volonteri “plivaju kao ribice u vodi”. Nekome tko nije iz njihova “faha”sva ta gužva i užurbanost možda djeluju kaotično, ali oni, bez puno priče, složno funkcioniraju bez greške.

“Mi smo u principu, velika većina nas smo restoranski kuhari koji su uhodani.  Dovoljno je da jedan nešto kaže, ako se mi podijelimo tu po stanicama, već nakon pet minuta svi znamo što tko treba raditi, tako da nema problema. Jako brzo se tu uđe u štos. Tko ne uđe u štos, dobije od šefa “po repu”, tako da i on brzo shvati”, kaže Kljajić kroz smijeh. “Sve je to stvar iskustva”, dodaje Glavak.

Iako je pripremu obroka preuzela državna tvrtka “Pleter”, kuhari volonteri spremni su, kažu, ostati koliko još bude trebalo, kako  bi svi kojima je to potrebno, dobili topli obrok.

Iz državnog Kriznog stožera poručili su kako podjela hrane ostaje na istim lokacijama kao i dosad. Distribuciju po okolnim selima i dalje će obavljati Crveni križ. Zasad će svi na Banovini imati pravo na besplatan topli obrok, (iako nije precizirano do kada će to vrijediti).

Podsjetimo, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović prije nekoliko dana rekao je kako za njega “to nije tema tko ima, a tko nema pravo na besplatnu hranu”. “Za mene svi imaju pravo na topli obrok barem sljedeća tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti dalje”, kazao je.

Bilo je doduše na tu temu i drugačijih razmišljanja, poput izjave ministra Darka Horvata da je “brojka od 15.000 toplih obroka, koliko ih se dnevno priprema u Petrinji, prevelika”.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X