Likovna kolonija „Jesen u Petrinji“ Likovna kolonija „Jesen u Petrinji“
PETRINJA – „Jesen u Petrinji“ naziv je likovne kolonije koju je jedanaestu godinu zaredom, u Petrinji organiziralo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, pododbor Petrinja.... Likovna kolonija „Jesen u Petrinji“

PETRINJA – „Jesen u Petrinji“ naziv je likovne kolonije koju je jedanaestu godinu zaredom, u Petrinji organiziralo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, pododbor Petrinja.

„Danas se održava 11. likovna kolonija „Jesen u Petrinji“ koju, (kako i naziv kaže), organiziramo u jesen, dok u proljeće organiziramo „Likovne susrete na Baniji“. Njih je do sada bilo petnaest. Jednom smo bili i u Lonjskom polju, tako da se iz toga lako može izračunati koliko smo do sada organizirali likovnih kolonija i susreta“, podsjetila je Mara Vilus, predsjednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Zagreb, pododbora Petrinja.

Uz petrinjske likovnjake, na ovu su koloniju stigli i slikari iz Zagreba, Karlovca, Gline, Siska, Popovače, Novske,Velike Kladuše, Beograda. Bilo je među njima već „starih“ sudionika koji redovno, svake godine sudjeluju na ovoj likovnoj manifestaciji, a bilo je i onih koji ljepote slikanja i druženje u Petrinji tek otkrivaju. Rame uz rame, štafelaj do štafelaja, zajedno su svoja platna oslikavali slikari amateri i akademski slikari, razmjenjujući usput umjetnička mišljenja i slikarske savjete.

„Ugodno sam iznenađena, jer se ovaj put odazvao stvarno velik broj slikara. Čuli su da je ovdje u Petrinji lijepo i da mi to lijepo organiziramo. Odazvalo se više od trideset slikara amatera i akademskih slikara koji se ovdje osjećaju ugodno. Oduševljena sam zbog toga, puna entuzijazma i s veseljem ću i dalje odrađivati sve aktivnosti vezane za ovu našu likovnu koloniju“, rekla je organizatorica Mara Vilus.

Osim slikarima koji su se odazvali, zahvalila je svima koji su pomogli u organizaciji likovne kolonije „Jesen u Petrinji“.

„I ove godine pokrovitelj je Grad Petrinja koji se uključuje u sve naše aktivnosti na čemu im posebno zahvaljujem. Manifestaciju su financirali još i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Sisačko- moslavačka županija i naši članovi SKD „Prosvjete“, pododbora Petrinja. Zahvaljujemo i Hrvatskom domu koji nam daje prostor da se ovdje možemo naći i odraditi jedan dio kolonije, iako će naši slikari ići slikati i u prirodu. Baš smo komentirali kako smo sve ove kolonije i susrete održavali po prekrasnom vremenu. Svaki put smo imali sunčano i toplo vrijeme, to je pravi Božji dar, pa smo zahvalni i na tome“, rekla je Vilus.

Slike nastale na ovoj koloniji, likovna će publika imati priliku vidjeti sljedeće ljeto u petrinjskoj galeriji „Krsto Hegedušić“.

„Slike koje nastanu danas i sve one koje su nastajale na našim prethodnim kolonijama i susretima izlažemo u Galeriji „Krsto Hegedušić“ u sedmom mjesecu svake godine. To je već naš uhodani termin“, objasnila je Vilus. Dodala je kako će s tom izložbom nastojati napraviti iskorak te slikarske radove sudionika predstaviti i u galerijskim prostorima drugih gradova poput Siska i Zagreba.

Nakon cjelodnevnog slikanja, 11. likovna kolonija „Jesen u Petrinji“ završila je zajedničkim druženjem i dodjelom priznanja svim ovogodišnjim sudionicima.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.