Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kolonijajesenupetrinjinaslov

Likovna kolonija „Jesen u Petrinji“

PETRINJA – Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Srpsko kulturno društvo (SKD) „Prosvjeta“ – Pododbor Petrinja ove je subote u Petrinji organiziralo 13. Likovnu koloniju „Jesen u Petrinji“.

O samoj manifestaciji, više nam je rekla predsjednica SKD „Prosvjete“ – Pododbora Petrinja, Mara Vilus:

„Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ – Pododbor Petrinja ove je godine organiziralo i 13. manifestaciju likovnog karaktera „Jesen u Petrinji“. Uz „Likovne susrete na Baniji“ koje smo u sedmom mjesecu organizirali 17. put i jednu likovnu koloniju koju smo održali u Lonjskom polju, to je 31. manifestacija u mojoj organizaciji i organizaciji našeg Pododbora. Ove godine, na 13. likovnu koloniju „Jesen u Petrinji“ odazvao nam se jako lijepi broj slikara, bez obzira na epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo. Došlo je 18 slikara, a dvoje koji nisu mogli doći iz opravdanih razloga, poslali su svoje slike. Dakle, to je 20 slikara koji dolaze iz Zagreba, Karlovca, Krnjaka, Velike Gorice, Plitvičkih jezera, Stubičkog Strmca, Kutine, Popovače i naravno naši domaći slikari iz Petrinje i okolnih mjesta poput Moštanice. Uglavnom, ja sam odazivom  stvarno zadovoljna, zapravo oduševljena“, rekla je Vilus.

Zahvalila je svim slikarima na odazivu, a pokroviteljima manifestacije na iskazanoj potpori.

„Slikari su čak ponijeli određen broj svojih slika da ih poklone našem Pododboru, a i danas će napraviti jedan lijepi broj slika tako da ćemo biti bogatiji i mi kao Pododbor i naš Grad, tako kad nam netko dođe u posjet, naročito Gradu, da mogu pokloniti vrijedne slike. Grad Petrinja nam je inače pokrovitelj ove manifestacije i zahvaljujem našem gradonačelniku gospodinu Darinku Dumboviću koji uvijek ima veliko razumijevanje prema kulturi i tradiciji i podržava naše manifestacije. U organizaciji likovne kolonije, uz Grad su nas podržali i Savjet za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačka županija i naši članovi Pododbora Petrinja“, kazala je Vilus.

Sudionici su, već prema želji i inspiraciji, mogli slikati u zatvorenom prostoru, u Učionici Hrvatskog doma ili na otvorenom, u petrinjskom Gradskom parku gdje ih je veći dio dana poslužilo i lijepo vrijeme.

„Slike nastale na ovoj koloniji bit će, kao i svake godine, izložene u Galeriji „Krsto Hegedušić“ u Petrinji. Za to imamo ljetni termin u sedmom mjesec. Također će biti izložene i u „Prosvjeti“ u Zagrebu, u njihovom prostorima, tako da se malo vidi što se radi u i Petrinji, da i Zagrepčani dožive Petrinju i naš kraj i naše manifestacije koje organiziramo, a koje mogu upoznati preko slika u koje naši slikari  ugrađuju svoju dušu, svoje srce. To je veliko bogatstvo koje svi mi dobivamo“, rekla je Mara Vilus, predsjednica SKD „Prosvjete“ – Pododbora Petrinja.

U ime Grada Petrinje, sudionike likovne kolonije pozdravio je gradonačelnik Darinko Dumbović koji ih je obišao i u petrinjskom parku i u Hrvatskom domu.

„Mogu reći da sam nekako od prvog dana uključen u sve ove aktivnosti. Kad pogledamo da su ovdje prijatelji umjetnosti, lijepih slika, prekrasnih slikarskih djela, mislim da ova likovna kolonija daje jedan sadržaj našem gradu, jer mi smo i grad umjetnika i svega onog što kroz povijest baštinimo”.

“Čestitam našoj gospođi Mari Vilus koja kroz dugi niz godina ima tu jednu svoju ljubav kroz koju daje poruku kako bi svi umjetnički krugovi, ali i svi oni koji se bave umjetnošću, sa slikom, trebali doći i družiti se. Prije svega to je jedna vrsta zajedništva, a kad pogledamo da u tom zajedništvu nastanu i dobra djela, onda možemo biti sretni, možemo biti zadovoljni. Ovdje vidim zaista jako puno lijepih umjetničkih djela“, rekao je Dumbović.

Istaknuvši kako Petrinja sa svojom prirodom, svojim parkom, nasipom, Kupom i Petrinjčicom zaista nudi pregršt inspiracije za slikanje, zahvalio je svim sudionicima likovne kolonije na odazivu te ih pozvao da sa svojim radovima sudjeluju na sljedećoj „Zelenoj noći“- donatorskoj aukciji (na kojoj je u ožujku ove godine prikupljeno 200 tisuća kuna za opremanje svlačionica dječje Škole nogometa NK „Mladost“).

„Ja ih sve pozivam da izaberu svaki svoju sliku i pozivam ih da dođu na taj naš prekrasan humanitarni bal, što će biti dobra poruka. I neka to ide ovako u kontinuitetu da svi budemo sretni i zadovoljni. Još jednom, dobro došli i uživajte u Petrinji. Nikad nemojte zaboraviti da je Petrinja uvijek imala svoje ljudsko dostojanstvo i gostoprimstvo. Nadam se da će i ova kolonija dati tu poruku trajnih vrijednosti grada Petrinje i same SKD Prosvjete“, poručio je Dumbović.

U trajno sjećanje na 13. likovnu koloniju „Jesen u Petrinji“, petrinjski gradonačelnik je kao neočekivani dar dobio vlastiti portret.

Izradio ga je akademski slikar Nedeljko Tintor, redovni sudionik likovnih kolonija u organizaciji SKD „Prosvjete“ – Pododbora Petrinja.

Zamolivši gradonačelnika za kratko poziranje, vještim potezima, Tintor je portret zgotovio u desetak minuta.

Sudionike likovne kolonije „Jesen u Petrinji“ posjetili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj: konzul Aleksandar Stamatović i ataše Đorđe Žakula.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X