Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
natjecanje-n

Najavljeno 7. državno Natjecanje u čitanju naglas

SISAK – U Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku, na tiskovnoj konferenciji, predstavljen je program državnog Natjecanja u čitanju naglas koje će biti održano u Sisku 21. i 22. studenoga.

Natjecanje je predstavila Dubravka Šurlan, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac: „Moram reći da je ovo sedmo po redu Natjecanje u čitanju naglas i ono što nas osobito veseli je to da se ove godine odazvao rekordan broj. Sudjelovat će natjecatelji iz 19 županija, samo nam ne sudjeluju iz Ličko-senjske i Osječko-baranjske županije. Svake godine se vežemo uz neku temu, uz neki značajniji događaj iz naše ili svjetske književnosti, a ove godine naš osnovni motiv vezan je uz 120. godišnjicu rođenja našeg poznatog dječjeg književnika Mate Lovraka.“

Naglasila je i kako će ovo dvodnevno natjecanje biti u znaku njegovih poznatih, vječnih i prekrasnih dječjih romana, od „Vlaka u snijegu“ do „Družbe Pere Kvržice“, te će kroz cijeli program nastojati provlačiti tu nit u kojoj će odati počast našem velikom hrvatskom dječjem književniku.

O osnovnim pravilima Natjecanja govorila je Silvija Kušanić, djelatnica u Dječjem odjelu: „Sva ova djeca, koja će u četvrtak i petak, predstaviti svoje najomiljenije romane u čitanju naglas zapravo su trebali proći nekoliko prethodnih razina ovoga Natjecanja. Prvo su započeli svoj tijek natjecanja u svojim školama, dakle školska razina, zatim slijedi gradska, odnosno općinska i naposljetku županijska razina, a samo oni najbolji, dakle pobjednici županijskih natjecanja, po jedan natjecatelj u mlađoj i po jedan u starijoj kategoriji onda dolazi na državno natjecanje.“

Pojasnila je i kako nastup na natjecanju traje pet minuta od čega u prve dvije minute natjecatelj treba svojim riječima opisati zašto je odabrao/la upravo taj naslov, odnosno što ih se najviše dojmilo u tom romanu i zašto bi svojim vršnjacima preporučili upravo taj roman, dok u preostale tri minute treba pročitati ulomak prema vlastitom izboru.

Inače, cilj ovog Natjecanja prvenstveno je poticanje mladih, odnosno djece osnovnoškolske dobi na čitanje, kao i druženje, stjecanje novih prijateljstava i slaganje nove liste romana koje će u budućnosti pročitati.

Podsjetila je i kako će Sisačko-moslavačku županiju predstavljati, u starijoj kategoriji (6., 7. i 8. razred) Una Vasilik, učenica Osnovne škole Viktorovac iz Siska, te u mlađoj kategoriji (3., 4. i 5. razred) Nikol Pezić, učenica osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje.

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X