Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
trafostanica24062020d

Oslikavanje trafostanice u Gradskom parku pri kraju

PETRINJA – Udruga likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ iz Popovače u sklopu projekta „Petrinjska zrcala“ koji je sufinanciran sa 10 tisuća kuna od Grada Petrinje, pri kraju je s oslikavanjem trafostanice u petrinjskom Gradskom parku. Kako su došli na ovu ideju, otkrila nam je Marija Pukec Žigić, predsjednica ove likovne udruge.

„Petrinja je grad koji je nama svima jako drag i zbog svoje inače daljnje, a da ne kažemo ove bliže prošlosti. Posebno zato što me vežu prijateljske poveznice za ovaj grad. Bio je natječaj za mogućnost sudjelovanja u nekakvim aktivnostima u kulturnom životu Petrinje, tako smo mi došli na ideju da bi, koliko god ste vi vrijedni kao grad i jako puno radite, to se zapravo i vidi, ja mislim da ste vi jedan od najaktivnijih gradova u Hrvatskoj, tako da smo i mi željeli dati svoj doprinos i to na način, koliko god se uređuje grad, uočila sam da ima dosta prostora koji su ne toliko zapušteni, nego nisu toliko atraktivni, a na atraktivnom su mjestu, ali ne izgledaju atraktivno i tako se rodila ideja za projekt Petrinjska zrcala“, pojasnila je Pukec Žigić.

Radove na oslikavanju obišao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se zahvalio ovoj udruzi na učinjenom. „Ja mislim da je to jedna prekrasna priča koja daje spoj našeg višestoljetnog parka i svih onih dijelova što imamo i što nose sve Petrinjke i Petrinjci u svom srcu, to je sama zastava Grada Petrinje, naš barjak koji se uvijek vijori kada imamo svoje dane i fešte. Tu je prepoznata i petrinjska stucka koja obilježava prošlost kroz vrijedne ruke svih lončara koji su bili u Petrinji. Ovdje imamo i našu šetnicu, Petrinjčicu, tu je i veliko srce koje je otvoreno od svakog Petrinjca prema svakom čovjeku. To je srce gostoprimstva, ljubavi, zajedništva. S druge strane vidimo ovdje krila anđela koja govore da ovdje može svatko doći i da bude taj mali anđeo grada, da se ovdje uslika i da ide s uspomenom. Konj je jedna posebna priča, strašna snaga koja prolazi kroz zid i daje karakter i život cijelog grada. Pokazuje da smo prošli kroz sve što se moglo proći najteže, možemo proći i kroz zid, treba biti mukotrpan, uporan, treba imati mišiće konja, to su svi Petrinjci u konju koji su kroz povijest pokazali da tu snagu imaju i da treba samo opstati“, rekao je Dumbović.

Izrazio je nadu kako ovo novo umjetničko djelo u centru grada nitko neće devastirati. „Ovakvi natječaji daju posebnost svima onima koji se jave na natječaj i koji mogu pokazati da oplemenjuju jedan kutak i zato se zahvaljujem ovim dragim prijateljima, umjetnicima, posebice Mariji koja je prijatelj grada, koja je pokazala da kroz likovne kolonije dajemo sadržaj gradu. Ta likovna kolonija uvijek može biti još poveznica svih ostalih vrijednosti, ali i prirodnih ljepota koje se mogu staviti i oplemeniti sa slikom, bojom, s nečim što ostaje trajna i zabilježena vrijednost. Nadam se kako ćemo i dalje surađivati. Hvala svima koji su bili u projektu. Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti što napraviti da možda još više natječaja imamo koji bi gradom, kada je u pitanju taj sadržaj, činili ljepšim. Vjerujem da će sve Petrinjke i Petrinjci biti najbolji čuvari ovakvih vrijednosti jer se nalazimo u prekrasnom parku i da neće to nitko devastirati, ja se toplo nadam. Mislim da tu treba staviti kamere i da malo više pripazimo na kulturu života i da sačuvamo te vrijednosti“, kazao je Dumbović.

Trafostanica u petrinjskom gradskom parku tako je oslikana sa petrinjskom šetnicom, slikom konja, stare petrinjske razglednice, stuckom, petrinjskom zastavom, krilima anđela i velikim licitarskim srcem. Osim predsjednice Udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ iz Popovače Marije Pukec Žigić, na oslikavanju trafostanice u petrinjskom Gradskom parku rade još i Dijana Mlinarić Dajić iz Plitvičkih jezera, Željko Brekalo iz Stubičkih Toplica te Marija Božić iz Rakovice, svi članovi ove popovačke udruge.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X