Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
tenanaslovna

Petrinjka Tena Lončarević debitirala u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“ na daskama zagrebačkog HNK

PETRINJA/ZAGREB – Petrinjka Tena Lončarević, studentica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na 3. godini u klasi prof. Giorgia Suriana, debitirala je ulogom Druge dame u Čarobnoj fruli W.A. Mozarta, 25. rujna 2019. godine.

Nakon svog nastupa rekla nam je što za nju to znači: „U Čarobnoj fruli W.A. Mozarta debitirala sam ulogom Druge dame. Meni to zbilja puno znači jer je velika stvar ovakvu priliku dobiti već ovako rano na studiju. U Zagrebu u kazalištu se ne otvara previše mjesta, pogotovo za mlade pjevače, tako da je to zbilja velika stvar. Uloge Tri dame inače su pjevale stalne solistice kazališta, no u lipnju ove godine održana je audicija koja je bila otvorena za sve i tako sam uspjela dobiti tu ulogu. Na početku me je bilo malo strah jer zapravo i nismo imali previše proba (počeli smo s probama prvi tjedan u rujnu, a predstava je bila već 25.9.) no, imali smo probe svaki dan tako da se sve uspjelo napraviti. Zbilja sam uživala u cijelom tom iskustvu jer su svi bili vrlo ljubazni i pozitivni te mislim da sam puno toga naučila surađujući i nastupivši sa starijim kolegama kao što su Lidija Horvat Dunjko i Ozren Bilušić. Također, čast mi je što sam već na prvoj ulozi imala priliku raditi sa našim velikim dirigentom maestrom Nikšom Bareza i s redateljem Krešimirom Dolenčićem. To je vrlo popularna opera te je uvijek na repertoaru u kazalištima diljem svijeta tako da je vrlo korisno imati naučenu jednu takvu ulogu. Također, drago mi je što je kazalište bilo zbilja prepuno te je atmosfera bila jako topla, publika nas je na kraju ispratila s ovacijom. Trenutno se jako veselim sljedećoj izvedbi koja će se održati 3.10. i već je skoro rasprodana.“

Zanimalo nas je i kako se Tena odlučila za ovaj studij: „Na ovaj studij sam se odlučila zapravo spontano. Uvijek sam voljela pjevati i od malena sam bila u raznim zborovima, na završetku osnovne škole odlučila sam se paralelno s gimnazijom upisati srednju glazbenu školu, smjer solo pjevanje. U početku mi je to bio zabavan hobi i nešto što me zabavljalo i opuštalo, no s vremenom sam shvatila da je to ono s čime se želim baviti u životu te sam tako krenula s pripremama za muzičku akademiju. Moj profesor je poznati bas – bariton s velikom međunarodnom karijerom te mislim da mi je, u ove dvije godine koliko surađujemo, prenio zbilja veliko znanje, ne samo o tehnici pjevanja, već i o scenskoj prisutnosti, glumi i brojnim drugim vještinama potrebnim za jednog opernog pjevača.“

U svojim planovima za budućnost, Tena planira korak po korak: „Što se tiče planova, budući da tek započinjem treću godinu studija, preda mnom je trenutno još puno audicija i koncerata te najviše želim napredovati i stjecati iskustvo na sceni.“ Našoj Teni želimo puno prilika i još više uspjeha na svim audicijama i koncertima koji su tek pred njom, a nimalo ne sumnjamo kako ćemo jednog dana moći s ponosom reći da je lijepa Tena operna diva iz naše Petrinje.

Foto: Ante Topić

Kristina Jakopović

Kristina Jakopović

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. Slušatelji je ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X