Izbornik
pitijadanaslov

Pite na prvoj „Pitijadi“ u Petrinji „planule“ u rekordnom roku

PETRINJA – Pladnjevi ispražnjeni u manje od sat vremena i pozitivni komentari posjetitelja natiskanih oko štandova na kojima su se besplatno nudile “petrinjske” i “bosanske” pite, najbolje opisuju kako je protekla prva petrinjska „Pitijada“ održana ove subote u Gradskom parku na Strossmayerovom šetalištu. Ovu, u našem gradu novu gastro manifestaciju, pod pokroviteljstvom Grada, organizirala je Turistička zajednica grada Petrinje.

Pite zeljanice, krumpiruše, pite od sira, špinata, tikvica, kombinacije mesa i gljiva, mesa i sira, pa čak i koprive i sira, bućnice, bureci, „lažni bureci“, pite mađarice, bijele pite, petrinjske prhke pite s orasima, jabukama, sirom, svojim zamamnim mirisima mamile su posjetitelje.

Iz radoznalosti, ali i gurmanskog užitka, valjalo je kušati od svega pomalo, upoznati neki novi okus ili se možda prisjetiti nekih dragih dana djetinjstva uz miris i okus tople pite od jabuka ili sira kakve su nam spremale naše bake i mame.

Kako su prije nekoliko dana obećale, kada je održana konferencija za novinare na kojoj je ova manifestacija najavljena, u park su jutros među prvima sa svojim pitama stigle Marija Anušić i Ružica Krešić. Kao i ostali, i njihovi štandovi na kojima su ponudile pite od krumpira, od krumpira i mesa, od mesa i gljiva, pite od sira, od sira i tikvica te pite od jabuka, ubrzo se ispraznio.

„Ljudi su izgleda najviše navikli na krumpir i sir, pa su najprije tražili tu kombinaciju, valjda da ih malo mine želja. Nakon toga, najviše su htjeli probati kombinaciju mesa i gljiva. To im se valjda učinilo malo neobičnim. Netko se malo prisjetio i prošlosti, pa je htio pitu s tikvicama i sirom“, ispričala nam je Ružica.

Ona osobno, najviše voli pripremati pitu sa sirom: „Obožavam pitu sa sirom, nekako mi uvijek bude najfinija, najukusnija i izgledom najljepša. Stvarno je volim i praviti i jesti!“

Kaže kako neke posebne tajne za pripremu pite nema: „Svatko to prilagođava sebi, kako paše njemu i kako paše ukućanima – tko što voli i kako voli. Ja recimo stavim u sir puno jaja, stavim vrhnja, stavim malo margarina il maslaca i stavim uvijek malo praška za pecivo, tako da mi pita malo naraste i dobije lijepu boju. To mi je onda baš onako kako ja volim. Bilo je tu danas na štandovima više vrsta „sirnica“ i sve su bile različite. Sve ovisi tko kako pravi, svako ima neki svoj recept, neki svoj sistem.“

Nju je pite naučila praviti njezina mama koja je, kaže, bila „maherica“ u pravljenju „maslenica“ (nešto slično onome što primjerice Ličani zovu „masnica“).

„Kad je ona to pravila, cijelo se selo skupljalo kod nas da pojede tu „maselnicu“, ali ja je nikad nisam probala praviti. Maslenica je zapravo pita od „ničega“. Samo tijesto koje se slaže i premaže ili prelije maslacem i onda se tako ispeče. Netko stavi šećera, ali mi ne. Kod nas „maslenica“ bude slana“, prisjetila se Ružica.

Vještinu „vučenja“ tijesta i pripremanja pite od sira, na licu mjesta, u parku, prezentirao je Liridon Nuhi, vlasnik ugostiteljskog objekta „Lili“ koji je posjetiteljima „Pitijade“ podijelio više od 300 pita i jogurta.

Spretno „vrteći“ tijesto u zraku koje postaje sve tanje i prozirnije, Nuhi za manje od minute „sfrče“pitu od sira ili kako mi to obično zovemo „burek od sira“.

(U bosanskoj tradiciji, podučili su nas na „Pitijadi“, naziv „burek“ se odnosi samo na burek s mesom).

Uz „bosanske“ pite od vučenog tijesta, nudile su se na „Pitijadi“ i pite od prhkog tijesta koje u Petrinji imaju dugu tradiciju, a koje su za ovu prigodu pripremile vrijedne članice Udruge „Hrvatska žena Petrinja“. Pite od sira, jabuka, oraha, „bijele pite“, „medene pite“, „mađarice“, ni ovdje se nisu uspjele dugo zadržati na tanjuru.

Zadovoljan prvim izdanjem „Pitijade“ kao nove gastro manifestacije u našem gradu, bio je i njezin idejni začetnik, gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Prezadovoljan sam što danas ovdje ima jako puno ljudi, što ima jako puno prijatelja gastronomije, kulinarstva i svega onoga što ustvari Petrinja ima u svojim temeljima. Kad se sjetimo da je Petrinja nekada imala i Petrinjsku izložbu gastronomije i kulinarstva (PIGIK), onda znamo da smo kroz povijest ostavili ono što je izuzetno važno – trag dobre kuhinje, ustvari trag generacija ljudi koji su stvarali brendove. Nedavno smo imali i „Filekijadu“. Imali smo i neke manifestacije koje su bile vezane za „Ljeto u Petrinji“, gdje je hrana također bila na prvom mjestu. Ovdje želim reći da se moramo vratiti u povijest, da nam bude inspiracija i da moramo čvrsto u svojim rukama čuvati tradiciju, pa i onu kulinarsku. To je nešto na čemu su se othranile generacije naših baka i djedova i to je ustvari nešto što ne treba zaboraviti. Kroz ovu gastro manifestaciju dajemo još jedan novi sadržaj našem gradu i u tom sadržaju prije svega moramo vidjeti ljude, a ljudi uvijek imaju dobre ideje. Mislim da je „Pitijada“ odlična ideja, što smo danas pokazali i kroz vrijedne ruke domaćica i kroz „butige“ koje su nam se pridružile“, kazao je Dumbović.

„Pitijadom“ su se povezale dvije kulinarske tradicije – petrinjska i ona koju su donijeli naši sugrađani doseljeni iz Bosne i Hercegovine.

„Ja sam se malo i našalio, pa sam onim „dušebrižnicima“ koji pitaju zašto „pitijada“, odgovorio da kad bismo imali jedno tri, četiri ili pet tisuća Zagoraca da dođu živjeti ovdje, vjerojatno bismo imali „štruklijadu“. To je jedna logika. Tko ne razumije tu logiku, taj nije sretan čovjek. Ja želim da ljudi ovdje budu sretni. Sretni i kroz ovaj proizvod. Da ga brendiramo. S druge strane da to ne ostane samo jedna „pitijada“, nego da to u kontinuitetu bude manifestacija koju ćemo još „dizati“. Po ovom danas se vidi da to ima smisla. Mogu reći da je ovaj projekt dobro uspio i nadam se da ćemo uživati. Čovjek se najbolje osjeća uz sit želudac. U svakom slučaju uživajmo danas i neka su svi dobro došli. Neka Petrinja bude grad ljubavi, grad gostoprimstva, grad sadržaja, grad različitih ideja u kojem će profitirati čovjek i ponuda grada Petrinja, grada u kojem poručujemo da smo civilizirani svijet“, rekao je Dumbović, zahvaliviši svim sudionicima i posjetiteljima „Pitijade“, organizatorima iz Turističke zajednice i svojoj zamjenici Viktoriji Kaleb koja je projekt podržala.

Na prvoj „Pitijadi“ u Petrinji, sa svojim se pitama predstavilo 27 sudionika: Udruga Hrvatska žena Petrinja, Fast Food Lili, Zavičajna zajednica Bošnjaka grada Siska i SMŽ, Pekarnica Edi, Ruža Ratkić, Mira Bešlić, Marija Dujnić, Ljubica Čerpnjak, Ivana Malović, Vesna Petračić, Marija Ercegović, Vera Horvatinović,Višnja Vidović, Nena Perković, Đurđa Škrinjar, Marija Anušić, Ružica Krešić, Gordana Lipovac, Josipa Anušić, Marica Marković, Ivana Debeljak, Ana Martić, Antonija Kašljević, Gordana Šalić, Božana Lipovac, Jela Radman i Ruža Jarčević. Svima njima, organizatori su na kraju  uručili zahvalnice.

Posjetitelje „Pitijade“, svojim nastupom u paviljonu, zabavljali su tamburaši TS-a „Presto“.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "deleted_client",
  "error_description": "The OAuth client was deleted."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X