Share on facebook
Share on twitter
alzgo

Razgovaraonica o Alzheimerovoj bolesti i obitelji

SISAK – U organizaciji Građanske inicijativa „Moj grad Sisak“ i Narodne knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Ogranak u Capragu održana je razgovaraonica o Alzheimerovoj bolesti i obitelji na kojoj su sudjelovali umirovljenici i drugi zainteresirani sudionici. Susret je održan povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti koji se u svijetu obilježava 21. rujna, te kao prateća aktivnost obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti. Razgovaraonicu je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative.

Poredoš Lavor pojasnila je slijedeće: „Alzheimerova bolest je socijalno-medicinski problem s posljedičnim teškoća u funkcioniranju obitelji. To je bolest  stanica moždane kore i okolnih struktura, a karakterizira je brza progresivnost i ireverzibilnost, te oštećenja živčanih stanica. Duga je i teška bolest, te za sada neizlječiva, iscrpljujuća za oboljelog i njegovu obitelj. Alzheimerova bolest manifestira se kao zaboravljivost, izgubljenost u vremenu i prostoru, nemogućnost samostalnog življenja što dovodi do potpune ovisnosti o stalnoj skrbi i njezi druge osobe, te socijalne izoliranosti oboljelog i njegove obitelji, jer ponašanja oboljelog za društvo postaju “neprihvatljiva”. Očuvan vanjski izgled oboljelog («fasada») nerijetko zavarava neupućene i povećava društvenu netolerantnost prema usporenosti i nesigurnosti oboljelog. Svaka nepredvidiva situacija u prostoru i okruženju ili u komunikaciji može izazvati još veću zbunjenost. Strah i panika dovode do novih nepredvidivih situacija. U obitelji dolazi do preraspodijele uloga, te emotivnog i materijalnog iscrpljenja. Potrebno je beskrajno strpljenje i razumijevanje. Važno je nastojati zadržati međusobno topao emocionalni odnos. Poželjno je i za oboljelog najprirodnije što duže ga zadržati u obiteljskom okruženju uz primjerenu skrb i njegu“.

Sudionici na susretu iznosili su svoja posredna i neposredna iskustva vezana za život s osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti, zanimali se za moguće oblike prevencije, kao i dostupnim izvorima podrške u zajednici.

U ovoj aktivnosti sudjeluju i krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (sufinancirano sredstvima ESF), te iskazali zadovoljstvo raznolikošću pruženih im usluga. Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) – vidimo prema opisima aktivnosti da su uz održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava – upravo pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim, sigurnijim, te dovoljno dobro informiranim u smislu aktivnog zauzimanja za sebe i uz razvijene mentalne kapacitete – pojasnila je Poredoš Lavor.

U nastavku susreta sudionici su rješavali zagonetke značajne za aktivaciju mentalnih kapaciteta, te s ostalim sudionicima podijelili ostvarene rezultate, a na kraju susreta svima su podijeljeni prigodni džepni kalendari s oznakama vidljivosti projekta za 2020. godinu.

Ova razgovaraonica dio je projekta „Godine su samo broj“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a financiran je sredstvima Grada Siska.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X