Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
romanrosaveckorona

Rosavec podsjetio tko sve izdaje propusnice, iz Policije poručuju kako postoji mogućnost stvaranja gužvi

Policija je na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke započela nadzirati provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Dnevne migracije moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, a to znači dosljedno pridržavanje Odluke, radi čega je odgovornost na građanima da poštuju zabranu, te da napuštaju mjesta prebivališta i stalnog boravka samo i isključivo uz valjanu propusnicu izdanu sukladno Odluci, ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe u pravnoj osobi ili izabranog liječnika obiteljske medicine ili nadležnog Stožera civilne zaštite.

Roman Rosavec, načelnik Stožera za civilnu zaštitu Sisačko-moslavačke županije je podsjetio tko sve izdaje propusnice. „Postoje tri razine u kojima se daju propusnice. Naime, ukoliko se radi o osobama koje rade i imaju određenu to tako radnu obvezu, njihovi poslodavci su u onoj skupini gdje mogu obavljati svoje djelatnosti, njima propusnice izdaju njihovi poslodavci. Ukoliko ste primorani otići do liječnika opće medicine, takvu propusnicu će vam izdati liječnik. Svi oni koji su zbog određenih potreba, bilo da se radi o brizi o starijima i nemoćnima, u potrebi napustiti svoje mjesto prebivališta, tipa iz Siska putovati u Petrinju, u tom slučaju nadležan je Stožer u ovom slučaju Grada Siska. Stožeri lokalnih jedinica općina i gradova za svoje stanovnike dužni su izdati propusnice. Ono što je bitno naglasiti, sve te propusnice se na kasnije dostavljaju u Centar 112 koja ih tada dostavlja policiji. Policija će nasumičnim odabirom vršiti provjeru tih propusnica kako se ne bi događale neke zlouporabe tih propusnica, a sve u cilju da se smanji ova epidemija i da ljudi shvate važnost i ozbiljnost i način funkcioniranja kroz te propusnice“, pojasnio je Rosavec.

Na pitanje moraju li građani fizički po propusnice ili to sve mogu obaviti on-line, Rosavec odgovara : „To ovisi o samoj organizaciji Stožera. Kao i Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije koji je dostupan 0-24, ustroj pojedinih stožera je propisan sukladno njihovim temeljnim aktima. Ja se uistinu nadam da u današnje vrijeme modernih tehnologija stožeri su svjesni tog kontakta i da jednostavno mogu i trebaju omogućiti samim korisnicima da te propusnice mogu rješavati putem on-line veze“, kazao je Rosavec.

Na samom kraju je istaknuo kako je Stožer za civilnu zaštitu Sisačko-moslavačke županije zaprimio nekoliko pritužbi radnika da se njihovi poslodavci ne pridržavaju propisanih mjera zaštite. „Mi smo sukladno tome postupili naputcima, uputili službe tamo da ih upozore. Stav i naputak Nacionalnog stožera je da po prvi puta se upozore, nakon toga će uslijediti i određena novčana kažnjavanja. I ovim putem apeliram na sve naše sugrađane, naročito one starije životne dobi, da maksimalno ograniče svoja kretanja i da obavljaju samo one aktivnosti koje su nužno potrebne, kako bi svim onim službama koje su ovdje olakšali funkcioniranje. Apeliram i na sve one kojima je dozvoljen rad, znamo da imamo trenutno na snazi zabranu rada određenih službi i trgovina, svi koji rade da maksimalno posvete pažnju u zaštiti svojih djelatnika, a samim time i svih naših sugrađana“, zaključio je Rosavec.

Na samom kraju, iz Policijske uprave sisačko-moslavačke ističu kako će policijski službenici na prilaznim pravcima gradova i mjesta, nadzirat provođenje Odluke radi čega postoji mogućnost stvaranja gužvi. Prednost prolaza imat će vozila hitnih službi. „U interesu je svihda prate upute i zapovijedi policijskih službenika na teretnu, te prilikom kontrole pripreme propusnicu i osobni dokument koji će dati na uvid policijskim službenicima“, poručuju iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X