Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
čitaonicanaslov

U Hrastovici otvorena novosagrađena Čitaonica

HRASTOVICA – U Hrastovici, između obnovljene crkve sv. Bartola i povijesne kuće Stjepana Šimunovića u kojoj je 12. veljače 1905. godine održana prva skupština HSS-a (tada HPSS-a), ove srijede svečano je otvoren prostor novosagrađene Čitaonice.

Na istom tom mjestu, Čitaonica u Hrastovici bila je sagrađena još prije 102 godine, no u agresiji na Hrvatsku 1991. godine, bila je sravnjena sa zemljom, baš kao i obližnja crkva sv. Bartola, a preko njihovih ostataka agresori su iskopali put. Svog „Bartola“, Hrastovčani su ponovno podigli i blagoslovili 2003. godine, a sada se, uz pomoć Grada Petrinje, u ovo mjesto vraća i Čitaonica. Projekt izgradnje nove Čitaonice u Hrastovici vrijedan je 580.000,00 kuna.

Prostor nove Čitaonice otvorio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Meni je danas velika čast i zadovoljstvo što sam u vašem prekrasnom malo mjestu. Mjestu koje je uvijek kroz svoju povijest imalo trajne vrijednosti, a to su ljudi. Ovdje imamo i simbol našeg sv. Bartola koji je uvijek duhovno prkosio sa svim onim vrijednostima koje su ljudi ovdje uvijek poštovali. Ovamo uvijek dolazim s velikim poštovanjem i jednostavno, svim ovim ljudima treba reći hvala. Ovo je naš mali, skromni doprinos koji se prepliće i s drugim investicijama i projektima koje ćemo kasnije danas predstaviti. Ja bih se usredotočio na one vrijednosti i one politike koje ostavljaju vječiti trag i istinu tko je što napravio i tko što ostavlja iza sebe. Hrastovčani su pokazali da imaju jedan stil života kojem daju sadržaj. Pokazali su i na koji način opstati i ispuniti elementarne potrebe, a te elementarne potrebe su komunalna i društvena infrastruktura. Na ovom mjestu govorimo o društvenoj infrastrukturi, a to je i ova Čitaonica koja će mjestu dati dodatni sadržaj“, rekao je između ostalog Dumbović.

Prostor nove Čitaonice, blagoslovio je hrastovački župnik, fra Dragan Grizelj.

„Ljudi, mještani Hrastovice svojom dobrotom, svojim velikim srcem žele obnoviti sve one lijepe uspomene, pa i ovu knjižnicu koja je krasila ovo selo. Ovo selo nije bilo kakvo selo. Ovo selo je, povijesno gledajući, jedno od najstarijih i najvrjednijih sela ovdje u našemu kraju. Svjedoči to i stara crkva sv. Duha u Hrastovici kao i stari franjevački samostan iz kojega su braća prva poučavala Petrinjce i osnovala prvu osnovnu školu u Petrinji. Uvijek je ovdje na prvome mjestu bila ljubav za istinu, za znanost, za knjigu. Pa i ovo mjesto koje smo danas pohodili i želimo ga svečano otvoriti i blagosloviti, mjesto je koje će nas, vjerujem, privoditi istini, dobroti, plemenitosti, poštivanju svakoga čovjeka, ali i poštivanju svake misli“, kazao je fra Dragan.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X