Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gradskaupravapetrinja

Usvojen Proračun Grada Petrinje za 2021. godinu „težak“ 401,5 milijuna kuna

PETRINJA – Nakon gotovo 10 sati rasprave o programima sastavnica Proračuna, vijećnici petrinjskog Gradskog vijeća su većinom glasova usvojili prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2021.   godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja je istaknula kako je prijedlog Proračuna rađen na temelju Zakona o proračunu.

„Prijedlog Proračuna za 2021. godinu je 401.521.129,00 milijuna kuna. To je strateški dokument svakog grada, svake jedinice lokalne samouprave i bez donošenja samog Proračuna nije moguće samo funkcioniranje iste jedinice. Kada gledamo sam prijedlog Proračuna on je rađen ove godine po prvi puta, kao što sam već nekoliko puta rekla, na drugačiji način, iz razloga što je na Gradskom vijeću donesena Odluka o ustrojstvu Grada Petrinje koja stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine, gdje Grad Petrinja više neće imati devet Upravnih odjela, nego šest Upravnih odjela“, rekla je uvodno Kordić.

Ujedno je otkrila koliko je financijskih sredstava namijenjeno za pojedine Upravne odjele. „Upravni odjel za financije i nabavu ima prijedlog Proračuna na razini 11,1 milijun kuna. Zatim, Upravni odjel za lokalnu samoupravu i opće poslove, gdje se nalaze i Mjesni odbori Grada Petrinje, oni koji su to da naglasim, sukladno Zakonu u proračunu, u Proračunu ne mogu biti oni Mjesni odbori i Gradske četvrti koje nisu u zadanom roku dostavile svoje prijedloge rada, iz tog razloga Upravni odjel za lokalnu samoupravu i opće poslove ima proračun na razini 11,8 milijuna kuna“, rekla je Kordić.

Dodaje kako Upravni odjel za društvene djelatnosti ima prijedlog Proračuna u visini od 121 milijun kuna. „Unutar Upravnog odjela za društvene djelatnosti nalaze se naši proračunski korisnici, čije ste planove već usvojili i također svi planovi koji se nalaze unutar Upravnog odjela, te Vatrogasna zajednica Grada Petrinje. Zatim imamo Upravni odjel za komunalne djelatnosti čiji prijedlog Proračuna je 154 milijuna kuna. Imamo također i Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu koji ima prijedlog 69,7 milijuna kuna. Unutar navedenog Upravnog odjela nalazi se Petrinjska razvojna agencija, kao i Turistička zajednica, te Centar za šljivu i kesten“, dodaje Kordić. Na kraju ističe kako je za Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša namijenjeno 33,7 milijuna kuna.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je ponovio kako je Proračun za iduću godinu, europski proračun. „Mislim da naš Proračun ima smisla, mislim da naš Proračun ima jedan svoj kontinuitet europskog proračuna. Svi proračuni su do sada bili sami sebi svrha u Gradu Petrinji. Vjerujem da taj isti proračun današnji proračun, kojeg smo predložili, je proračun koji gleda jednu vrstu ravnomjernog razvoja Grada Petrinje i svih potreba građana, i svih onih institucija“, rekao je Dumbović.

Vijećnik Željko Tonković je kazao kako je Proračun izrađen nerealno, smatra kako se temelji na željama, a ne na realnim osnovama. Dodaje kako se u iduću godinu ulazi deficitom od 84,7 milijuna kuna, stoga je za njega ovakav prijedlog Proračuna neprihvatljiv. Uz obveze od 25 milijuna kuna iz ove godine, te deficit od 84 milijuna, ima zaduženje ukupno 110 milijuna kuna. „Grad Petrinja će se zadužiti maltene za jedan godišnji proračun u 2021. godini, što je nedopustivo i što je financijski neodrživo. Ovo je financijska kataklizma koja će se dogoditi Gradu“, rekao je Tonković, te dodaje kako se pri stvaranju Proračuna mora biti odgovoran.

Pročelnica Kordić je istaknula kako se često povede rasprava oko zaduženja Grada. „Ja bih željela naglasiti da se Grad Petrinja ne može zadužiti u iznosu koji premašuje 20 posto iznosa vlastitih prihoda Grada Petrinje, ali projekti koji mi planiramo provoditi i koje prijavljujemo na određene natječaje, moraju biti u samom Proračunu. Ja sam to obrazložila vijećniku na Odboru za financije, sve te teme koje vijećnik sada priča smo mi prošli na Odboru za financije, obrazložila sam mu na način da Grad Petrinja mora planirati projekte da bi ih mogla prijaviti. Naravno da neće planirati iz vlastitih sredstava jer bi onda Proračun zaista bio nerealan, iz tog razloga se planiraju nekakvi drugi izvori financiranja, većinom su to krediti“, istaknula je Kordić.

Vijećnik Pejo Trgovčević je postavio pitanje hoće li umirovljenici iduće godine dobiti Uskrsnice, a potvrdno je odgovorila pročelnica Kordić. „Gradonačelnik je donio odluku da ove godine ide Božićnica kako bi se pomoglo umirovljenicima koji također imaju problema, a posebno iz razloga što su sada imali troškove što se tiče korone, jer je bilo teško doći do nekih mjesta do kojih moraju doći. Tako da je napravljen plan za sljedeću godinu što se tiče Uskrsnica, a podjela će biti ista kao i za Božićnicu ove godine“, odgovorila je Kordić. Trgovčević je također postavio pitanje koliko je utrošeno ove godine iz programa Bebe, Kordić je rekla kako je ove godine iz tog fonda utrošeno 640 tisuća kuna, dok je za sljedeću godinu planirano 600 tisuća kuna, a ukoliko bude potrebno više financijskih sredstava, ista će biti uvećana.

Proračun Grada Petrinje za 2021. godinu, s projekcijama za 2022. i 2023. godinu usvojen je s 14 glasova za i šest protiv. Vijećnici su također istim omjerom glasova prihvatili i prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna Grada Petrinje za 2021. godinu. I  stim brojem glasova usvojen je i prijedlog Plana razvojnih programa Grada Petrinje za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

„Ono što je bitno naglasiti da je to tablični prikaz svih kapitalnih projekata koji se nalaze u samom Proračunu. U tabličnom prikazu je prijedlog plana razvojnih programa u visini od 294.754.179,00 kuna. To su razvojni programi Grada Petrinje koji su podijeljeni po Upravnim odjelima“, pojasnila je Kordić.

Na samom kraju, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Programa utroška sredstava doprinosa za šume za 2021. godinu. Na temelju navedenog Programa, Grad planira ostvariti milijun kuna od doprinosa za šume, a sredstva će iskoristiti za izvanredno održavanje nerazvrstanih cesta na području Petrinje. Navedeni Program je usvojen s 14 glasova za i pet suzdržanih.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X