Share on facebook
Share on twitter
gv39lovrekovic

Zbog očuvanja likvidnosti Komunalac se zadužuje za tri milijuna kuna

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti za dugoročno zaduženje tvrtke Komunalac Petrinja. Naime, Komunalac je zatražio davanje suglasnosti da se ta tvrtka zaduži za tri milijuna kuna zbog očuvanja likvidnosti. Više o kreditnom zaduženju rekao je direktor petrinjskog poduzeća Komunalac Vlado Lovreković.

„Kredit od tri milijuna kuna trgovačko društvo Komunalac koristi šest godina za redom. Do sada se to zvalo kratkoročni kredit i mi smo ga svaki put otplatili na vrijeme, tako i ovaj zadnji kojeg smo dignuli. Sada se u banci dosta toga promijenilo COVID-om, oni su ponudili, taj kredit su i nazvali COVID kredit, oni su ponudili kredit na dvije godine gdje bi nama bilo lakše otplaćivati jer bi bila manja rata“, rekao je Lovreković.

Ujedno je pojasnio zbog čega im je navedeni kredit potreban. „Sama činjenica što smo šest godina koristili kredit, govori da mi ne možemo u godinu dana riješiti taj problem, a sada je situacija, kao što smo spomenuli u zaduženju, mi smo poslali do sada 2600 ovrha javnom bilježniku da nam ovrhe ne zastarijevaju, javni bilježnik naravno to drži kod sebe jer ih ne smije pustiti, takva je odluka Vlade. Zašto još, dakle nama je poprilično pao prihod i od Grada, pa smo išli to nadomjestiti nekim drugim poslovima“, dodaje Lovreković.

Također je istaknuo kako zbog koronakrize imaju pad prihoda, kao što imaju problema i s naplatom potraživanja. „Moram ovdje napomenuti da je nama prihod poprilično pao upravo zbog COVID-a. Banka je poprilično oprezna zbog tog pada prihoda. Pad prihoda, sada u svijetu sigurno pad ima 99 posto trgovačkih društava, pa nije čudo da ga imamo i mi. Maloprije sam vam obrazložio, pokušaj da umanjimo pad tog prihoda iziskuje dosta sredstava, obzirom da sve što napravimo morate čekati novce“, zaključio je Lovreković. Na pitanje vijećnice Magdalene Komes je li u Komunalcu bilo novih zapošljavanja, Lovreković je odgovorio kako uz pad prihoda imaju porast broja zaposlenih. Odluka o zaduženju Komunalca prihvaćena je sa 13 glasova za i pet suzdržanih.

Vijećnici su također raspravljali i o Izvješću o izvršenju Proračuna Grada Petrinje za prošlu godinu prema kojem je vidljivo kako je ukupan prihod Grada Petrinje u prošloj godini iznosio 141,4 milijuna kuna, dok je ukupan rashod iznosio 147,4 milijuna kuna. Prihodi i primici su u odnosu na godinu prije povećani za 12,2 posto, a rashodi i izdaci su povećani za 56,7 posto u odnosu na 2018.godinu. Vijećnica Magdalena Komes je pitala na što se odnose usluge promidžbe i informiranja, intelektualne usluge i ostale usluge na koje je potrošeno stotine tisuća kuna. Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja je istaknula kako sve usluge koje su navedene su na razini proračuna, odnosno, niti jedan trošak koji je naveden nije bio onaj koji nije planiran u samom proračunu, a sve usluge koje su provedene su provedene onako kako su proračunom i usvojene. Vijećnik Željko Tonković je kazao kako je dug od 31 milijun kuna porazan za Grad. Dodaje kako proračun već godinama raste, ali raste i dug grada. Izvješće je u konačnici usvojeno sa 13 glasova za i pet protiv.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X