EUtjedanmobilnostinaslov

Ako nas ne vide, ne znači da su nevidljivi

PETRINJA – U organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija, u brojnim europskim gradovima se od 2002. godine kontinuirano, svake godine od 16. do 22. rujna, obilježava Europski tjedan mobilnosti. Riječ je o najvećoj kampanji podizanja svijesti javnosti o održivoj urbanoj mobilnosti. Osnovna ideja je potaknuti ljude na istraživanje i promišljanje o različitim mogućnostima prijevoza, pri čemu je važno da odabrani načini prijevoza budu održivi, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje i okoliš i da pomognu pri uštedi novca. Ove se godine Europski tjedan mobilnosti obilježava pod sloganom “Krećite se s nama” (Walk With Us).

Na području Sisačko-moslavačke županije, obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti već tradicionalno organizira šest udruga iz Siska i Petrinje koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji. Zajedničkim aktivnostima koje provode u ovom tjednu, nastoje javnost podsjetiti kako sve osobe, uključujući osobe s invaliditetom, imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost unutar zajednice u kojoj žive.

„Već tradicionalno, šestu godinu zaredom šest udruga s područja Siska i Petrinje: Udruga slijepih SMŽ – Sisak, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruge invalida rada grada Siska, Dijabetičko društvo Grada Siska, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Udruga za rekreacijsko i terapijsko jahanje „KAS“ provode razne preventivno – edukativne akcije s ciljem upozoravanja ljudi na prisutnost osoba s invaliditetom u prometu“, objasnila je Iva Toš iz Udruge slijepih SMŽ-Sisak.

Upravo kako bi istaknuli da i osobe s invaliditetom imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu, te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih djelatnosti i drugih javnih objekata, kao i parkirališnih mjesta, ovog su utorka u Petrinji, u suradnji s Policijskom postajom Petrinja, organizirali preventivno –edukativnu akciju „OSI u prometu“.

Na pješačkim prijelazima kod Gradskog parka (prema tržnici i kod autobusne stanice), uzastopnim prelaženjem preko pješačkog prijelaza slijepe osobe s bijelim štapom, vozačima su nastojale skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom u prometu. Istodobno i sami su se educirali o sigurnom kretanju u prometu. Akciji su se sa svojim nastavnicama pridružili i učenici Odjela za djecu s teškoćama u razvoju petrinjske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Vozačima koji su se na vrijeme zaustavili i propustili ih, sudionici akcije uručili su letak Europskog tjedna mobilnosti, uz simbolični darak zahvale. One koji to nisu učinili, na propust su upozorili prometni policajci.

U ovoj preventivno-edukativnoj akciji sudjelovao je i Mladen Šilobod, član Udruge slijepih SMŽ-Sisak.

„Mi invalidi sudjelovanjem u ovoj akciji pokušavamo dati svoj doprinos svemu tome, da u prometu budemo što uočljiviji i da bi sami vozači bili što oprezniji. Želimo surađivati s njima, želimo skrenuti pozornost na sebe da i mi postojimo. Jednostavno, da uz zajedničku suradnju možemo biti još sigurniji na našim ulicama.“

Svaki invaliditet, kako u životu, tako i u prometu nosi određene specifičnosti – osobe koje se teže kreću, teže će se kretati i u prometu, gluhe osobe možda neće čuti vozilo koje im se približava, slijepe osobe neće ga vidjeti. Ali to što oni ne vide nas, ne znači da mi ne trebamo vidjeti njih i da im uz malo obzira ne možemo pomoći da i sami ostvare svoje zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost unutar zajednice u kojoj žive. Osobe s invaliditetom kao i svi drugi žele biti korisnici usluga, potrošači, turisti, zaposlenici, pacijenti, gosti …

Nakon što su u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti već organizirali nekoliko aktivnosti, poput biciklijade i nordijskog hodanja te ove preventivno – edukativne akcije u prometu održane u Petrinji, Iva Toš najavila je još nekoliko aktivnosti koje planiraju održati u ovom tjednu.

„U četvrtak ćemo imati promotivne štandove na tržnici u Sisku. Također ćemo organizirati i preventivno – edukativnu akciju s policijom, kakvu danas imamo u Petrinji, a u četvrtak ćemo je održati i u Sisku. U petak nam slijedi zajedničko druženje u Hrastovici, na prostoru Inkluzivne farme Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Ovim putem pozivamo sve da se priključe Europskom tjednu mobilnosti, da dođu u posjet našim udrugama, da sudjeluju u aktivnostima i da se dobro zabave“, najavila je Toš.

Kao i svake godine, Europski tjedan mobilnosti završava 22. rujna Europskim danom bez automobila. Glavni je cilj ovog dana jačanje svijesti javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog pretjerane uporabe automobila. Obilježavanjem Europskog dana bez automobila ljude se, makar na jedan dan, želi potaknuti na kretanje bez automobila – pješice, biciklom, rolama ili barem javnim prijevozom.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X