Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
mariobanozicuniverzalna

Banožić o nabavci borbenih aviona: „Držim da je krajnji trenutak da se takvo nešto učini“

PETRINJA – Tijekom svog boravka u Petrinji, ministar obrane Mario Banožić komentirao je postupak nabavke borbenih aviona. Na pitanje novinara je li realno očekivati potpisivanje ugovora za nabavku aviona iduće godine, te koliko je cijela priča financijski teška, ministar Banožić je odgovorio :

„Ispred nas je još pet dana rada međuresornog povjerenstva koje je s 12. rujna zaprimilo ponude. U svom procesu, prvenstveno validacije, a kasnije evaluacije, definiralo se mnogo stvari, jedna od njih, prije svega nama najbitnija, krajnja i konačna ponuda, gdje članovi Povjerenstva su nastojali obaviti što više kontakata sa zemljama koje su dale ponudu na naš poziv. Samim time ušli smo u razdoblje evaluacije koje traje još pet dana i ono će završiti jednom studijom izvodljivosti koje će dati jednu podlogu za donošenje političke odluke na državnoj razini. Nakon 12. prosinca Vlada će krenuti u suradnji s Odborom za obranu Hrvatskog sabora, s Vijećem za obranu konačnu odluku za koju vjerujem da će biti početkom 2021. godine, nakon čega imamo i potpisivanje Ugovora. Obzirom da je riječ o malo složenijem pravnom procesu, vjerujem da će ono potrajati barem šest-sedam do osam mjeseci, tako da vjerujem da ćemo u konačnici imati potpisan ugovor do kraja 2021. godine“, rekao je Banožić.

Dodaje kako će idućega tjedna javnost upoznati navedenom studijom izvodljivosti. Pohvalio je članove međuresornog Povjerenstva jer su se profesionalno odnosili prema cijelom postupku, stoga vjeruje da će cijeli proces dovršiti kako i priliči Hrvatskoj vojsci. Na pitanje kako će se to financirati, Banožić odgovara :

„Imali smo već jednu nabavu takvu u našoj bliskoj povijesti kada su se nabavljali kanaderi, bila je stavka izvan proračuna Ministarstva obrane što držim da je dobro i zalagat ću se i ovaj puta da bude tako, osobito što bi mi sredstva trebali imati predviđena u proračunu kada radite ovaj dio, tako da ja vjerujem da ćemo imati izbrušen konačni iznos naše ponude i da će ona na sljedećem rebalansu biti uvrštena prije samog potpisivanja ugovora“, odgovorio je Banožić.

Na pitanje novinara je li financijska situacija u državi povoljna i je li trenutak za potpisivanje ugovora za nabavku aviona, Banožić ističe: „Inače kada govorimo o vojsci postoji jedna teza da je vojska trošak i kao tako se promatrala mnogo godina. Nažalost, dobili smo posljedicu da nam istječu materijalni resursi kada govorimo o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, odnosno višenamjenskim borbenim avionima. Trenutak je težak, ali isto tako krajnji da se nešto riješi, što bi značilo da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bi uistinu dospjelo u problem istjecanjem naših materijalnih resursa, izgubili bi određenu borbenu sposobnost, držim da to nije dobro, isto kao što držim da je krajnji trenutak da se takvo nešto učini. Vjerujem da unatoč teškoj situaciji u gospodarstvu, da ćemo iznaći sredstva, izvršiti nabavku aviona i da će ona biti na ponos Hrvatskoj vojsci i svih njezinih građana“, rekao je ministar obrane.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X