ošigkintgennaslov

„Budi internet genijalac“ u OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gore

PETRINJA – „Budi internet genijalac“ projekt je koji u 10 hrvatskih škola provodi Udruga Suradnici u učenju, uz podršku Google.org. Među tih 10 škola su i dvije petrinjske – Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Gora i Osnovna škola Mate Lovraka (u čijem područnom prostoru u Češkom selu, nakon potresa nastavu pohađaju i učenici iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gora). Cilj ovog projekta je izgraditi digitalne vještine i osposobiti djecu, njihove roditelje i učitelje da surfaju internetom na što je moguće odgovorniji i sigurniji način. Sastavni dio projekta su i edukativne radionice kakve su ove srijede, u organizaciji Udruge Suradnici u učenju, održane za učenike nižih razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Gora i njihove roditelje.

Darko Rakić, predsjednik Udruge Suradnici u učenju objasnio je kako je „Budi internet genijalac“ (Be Internet Awesome) Googleov  program koji poučava djecu osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti, kako bi mogli pouzdano istraživati internetski svijet: „Cilj je podići svijest o primjerenom korištenju interneta usvajanjem digitalnih znanja i vještina i stvaranjem navike promišljenog korištenja i istraživanja interneta. Moram reći da smo taj Googleov projekt koji se provodi u više zemalja u Europi, mi kao udruga dobili i preveli na hrvatski jezik te prilagodili sve materijale koje je Google pripremio. Naša udruga je dobila na korištenje i napravila pakete materijala za učitelje, roditelje i učenike s ciljem da zajednički prolaze teme sigurnosti na internetu i jednostavno podižu svijest o primjerenom korištenju interneta.“

Za razliku od sličnih sigurnosnih programa koji se fokusiraju na prijetnje i ograničenja, program „Budi internet genijalac“ ima i edukativnu ulogu. Kako bi učenje bilo zabavnije, prati ga i avanturistična igra kroz koju djeca u sigurnom, obrazovnom okruženju primjenjuju naučene lekcije o digitalnoj sigurnosti: „Što se tiče samih materijala, Google ima razvijen kurikulum koji smo mi, kako sam već spomenuo, prilagodili na hrvatski „Budi internet genijalac“, koji prati igra koja se zove „Interland“. Uz samo opisivanje aktivnosti, kurikulum ima i radne materijale da učitelji mogu zajedno sa svojim učenicima provesti te aktivnosti u svojim školama, a mi smo kao Udruga još dodali i proširili sve te sadržaje da i roditeljima i učiteljima damo još više informacija o samom kurikulumu. Igra „Interland“ u biti je ono što veže kurikulum i nekakvu zabavu i edukaciju i svaki taj dio kurikuluma se veže uz jedan nivo igre tako da se učenici i roditelji mogu zabaviti i učiti zajedno“, objasnio je Rakić.

Zajedničko učenje bilo je cilj i današnjih radionica koje je uz Rakića vodila njegova kolegica Maja Hainc, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Popovača. Počeli su s učenicima nižih razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Gora, da bi im se kasnije pridružili i roditelji koji su s učenicima radili u parovima.

„Danas smo u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Gora zbog početka edukacije učenika i roditelja u sklopu projekta „Budi internet genijalac“, tako da ovim danas u biti počinjemo naš dio projekta kojim educiramo niže razrede i roditelje učenika razredne nastave. Radionice za roditelje su osmišljene da roditelji dođu s djecom i rješavaju zadatke kojima zajednički moraju doći do rješenja o nekim problemima sigurnosti na internetu. Upravo je to jedan drugačiji pristup, jer nema sjedenja, nego se u biti kreću po učionici i obilaze „centre“ u kojima moraju na kraju riješiti kviz kako bi dobili „obiteljsku diplomu“, kazao je Rakić.

Na pitanje tko se na takvim radionicama bolje snalazi – roditelji ili djeca, kaže kako su to ipak djeca: „Ali nije to slučaj samo sad u ovom projektu, nego je tako u svim drugim projektima. Nažalost, roditelji imaju premalo vremena za edukaciju. Upravo kroz ove projekte koje mi provodimo kao udruga i roditelji su nam u fokusu, jer mislimo da sve kreće od kuće i razgovora s djecom i edukacijom. Ako roditelj nije educiran, on u biti ne može prenijeti svoje znanje na dijete i pokazati nekakvo pravilno i primjereno korištenje interneta.“

Primjereno i sigurno korištenje interneta bio je motiv i Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Gora da se uključi u projekt, kaže Davorka Lovrić Vlašić, učiteljica geografije i stručna suradnica knjižničarka, koja je zajedno s ravnateljicom Valentinom Vujnović koordinatorica projekta „Budi internet genijalac“ u ovoj školi: „Razlog prijave u projekt je dodatna edukacija učenika vezana za sigurno pretraživanje interneta, za sprječavanje nasilja na internetu, za razvijanje kritičkog mišljenja pri pretraživanju interneta, znači da se učenici kroz različite igre i edukativne materijale još bolje upoznaju s opasnostima interneta“.

Do sada su prošli već nekoliko aktivnosti ovog projekta: „Prvo smo krenuli s edukacijama za koordinatore. Nakon toga smo mi malo pripremali učenike za glavni događaj, a to nam je bio Dan sigurnijeg interneta. Sudjelovali smo u probnom izazovu gdje je pet učenika koji su bili najuspješniji na razini škole nagrađeno simboličnim nagradama, a na glavnom događaju, znači kad se obilježavao Dan sigurnijeg interneta, sudjelovali su i učenici i učitelji škole. Danas evo krećemo s radionicama za učenike razredne nastave. U petom mjesecu slijede radionice za učenike predmetne nastave i za učitelje, a u sklopu svega toga se obrazuju i roditelji. Naglasila bih da i mi učitelji, kroz satove razrednika, također provodimo dodatne sadržaje kako bi educirali učenike“.

O tome kakve su reakcije učenika na projektne aktivnosti i što kažu roditelji o svom uključivanju u projekt, koordinatorica Lovrić Vlašić kaže: „Djeca vole takve izazove. Ovaj online izazov za Dan sigurnijeg interneta baš im je bio izazov, jer su prvi puta sudjelovali na tako, mogu reći, masovnom događaju. Zanimljivo im je. To su im zadaci koji nisu svakodnevni, baš potiču i kritičko mišljenje i pretraživanje informacija, a za roditelje – vidjet ćemo danas, kad nam se kasnije pridruže!“

Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Gora jedna je od deset škola partnera u projektu „Budi internet genijalac“. Zanimljivo je što ovaj projekt spaja škole na potresom pogođenom području i škole na otocima: „Upravo je specifičnost projekta, što je i Google prepoznao kao njegovu veliku vrijednost, to što mi spajamo škole koje su potresom pogođene i otočke škole. Tako u projektu imamo Mali Lošinj, Lastovo, Šoltu, Dugi otok i Mljet i imamo Osnovnu školu „Ivana Kukuljevića“ Sisak, Osnovnu školu Popovača, Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ Gora, Osnovnu školu „Mate Lovraka“ Petrinja i Osnovnu školu Gvozd. U biti, spojili smo škole koje se nikako ne bi mogle spojiti da nije bilo ovog projekta. Od 2. svibnja krećemo s Dugim otokom i do kraja 6. mjeseca trebali bismo proći 110 radionica kroz 10 škola“, kaže predsjednik Udruge Suradnici u učenju, Darko Rakić.

Projekt traje dvije godine, a sad je u tijeku provedba njegove prve faze: „Projekt je počeo ove godine i traje i sljedeću školsku godinu. U ovoj godini imamo plan napraviti edukaciju učitelja, roditelja i učenika te razviti materijale kojima se u školama mogu provoditi radionice. U sljedećoj godini planiramo ljetni kamp u kojem ćemo spojiti otočke i kopnene škole i razviti hyflex model poučavanja – to su materijali koji će biti razvijeni na taj način da se mogu paralelno koristiti online i offline. Završavamo s konferencijom, odnosno našom „Potragom za boljim internetom“ koja se održava svake godine za Dan sigurnijeg interneta gdje okupljamo najveće i najbolje institucije u Hrvatskoj koje se bave sigurnošću na internetu i nadam se da ćemo uspjeti povećati broj sudionika. Ove godine smo imali 2500 ljudi na konferenciji koja je trajala od 10 do 18 sati. Pozivamo vas sve da posjetite našu stranicu učitelji.hr i vidimo se na Danu sigurnijeg interneta“, poručio je Rakić.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X