diletantskisusretinaslov

Četvrti „Petrinjski diletantski susreti“ nasmijali publiku – najveći pljesak zaradili članovi UOSI SMŽ za premijeru svoje predstave „Naš veseli vrt“

PETRINJA – „Petrinjski diletantski susreti“ koji okupljaju kazališne glumce amatere, doživjeli su ove godine svoje četvrto izdanje. Prije četiri godine, ovu tradiciju koja u Petrinji datira još iz 19. stoljeća, ponovno su oživjeli POU Hrvatski dom i FA „Petrinjčica“. U organizaciji ovogodišnjih „Petrinjskih diletantskih susreta“ pridružila im se i Udruga „Đeram“ iz Dragotinaca.

„Diletantski glumački susreti, kod nas u Petrinji postojali su već krajem 19. stoljeća, a ta se tradicija održala i kroz 20. stoljeće. U samom gradu su postojale diletantske grupe koje su organizirano imale svoje probe i nastupe, kako u gradu, tako i u okolici. Kasnije je to bilo prekinuto, ali nama je želja bila da to obnovimo, isto kao i velik dio drugih programa. Tako recimo u trećem mjesecu imamo i „Ceker bal“, još jednu petrinjsku tradiciju koju smo obnovili. Dakle, povodimo se za tim da vratimo u život staru petrinjsku tradiciju i običaje. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i večeras i da će ljudi biti zadovoljni“, rekao je ravnatelj Hrvatskog doma i voditelj FA „Petrinjčica“, Milan Herceg.

Na četvrtim po redu „Petrinjskim diletantskim susretima“, održanima ovog petka u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja, predstavile su se četiri skupine glumaca amatera koji su na šaljiv način obradili različite teme iz svakodnevnog života: Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ) s predstavom „Naš veseli vrt“,

KUU „Seljačka sloga“ Graberje sa svojom „Večernjom školom“,

Udruga „Đeram“ iz Dragotinaca s predstavom „E, kad prođe infrastruktura“

i gosti iz Udruge umirovljenika grada Velike Gorice – Podružnica Pleso, odnosno njihova glumačka skupina „Feniks“.

Svi su svojim izvedbama nasmijali publiku, a najveće simpatije pripale su djeci i mladima, članovima UOSI SMŽ. Iako im je to bio premijerni glumački nastup pred publikom, svoju predstavu „Naš veseli vrt“ donijeli su na pozornicu s puno energije i iskrenog veselja.

Za predstavu koja je u potpunosti – od teksta do scenografije i izvedbe – njihovo vlastito djelo, sa svojim voditeljicama, Katom Perković i Ivanom Šalić, temeljito su se pripremali još od svibnja.

„To je predstava s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Neki od njih trenutno ne pohađaju školu, neki pohađaju. Svi zajedno okupili smo se u „Maloj kući“ i osmislili jednu prekrasnu stvar. Rekla bih,  jednu zaista veliku stvar, s obzirom na to da su oni različitih godišta, različitih teškoća. Krenulo je sve s projektom „Kultura svima“. Kako već dugi niz godina radim s djecom s teškoćama i sve ih poznam, pozvana sam da budem voditelj. Doista mogu reći da smo u proteklih pola godine napravili nešto jako veliko. Puno smo se družili, jako puno smo radili, pjevali, plesali. Ovo sve što vidite na pozornici su  radovi koje su oni napravili i ovo večeras je ustvari, kulminacija sveg tog rada. Nakon toliko mjeseci truda, rada, ponavljanja, s obzirom da su neka djeca neverbalna, ispala je predstava koja doista pokazuje sve njihove vrline i njihovu volju i želju da naprave nešto zaista veliko“, rekla je Kata Perković, ponosna na svoje glumce.

Ponosna na njih je i Ivana Šalić koja je u UOSI SMŽ inače zaposlena kao voditeljica projekta „Inkluzivne farme“ koju financira Zaklada „Reach for Change“ i asistentica na projektu „Zaželi“. Rad na ovom projektu, kaže, posebno ju je razveselio.

„Igrom slučaja sam asistentica i ovog prekrasnog projekta „Kultura svima“, tj. mini projekta „Mala uloga – velika promjena“. Upravo taj naziv i simbolika tog naziva označavaju sve ono što ova predstava pokazuje, a to je koliko oni mogu, koliko imaju mogućnosti, a ne samo sve ove barijere koje vidimo. Evo, upravo nam je sve raskopano u gradu, ali mi smo uspjeli doći ovdje i s dvoja kolica i pripremili smo se. Od petog mjeseca imamo radionice na kojima smo pripremali ovu predstavu. Počeli smo s izradom rekvizita, kreative i cijelo vrijeme smo se uvodili u predstavu „Djed i repa“. Zapravo, oni su dali nešto svoje i osmislili smo predstavu kojoj je ta priča „Djed i repa“ samo temelj, ali predstava je definitivno njihova.“

Tekst za predstavu napisala je Maja Latinčić, članica UOSI SMŽ.

„Maja je, to moram reći, „priskočila“ u ulozi pripovjedača i sama osmislila i napisala tekst za predstavu. Mi smo samo rekli da je tema „naš veseli vrt“ i da je tu ta priča „Djed i repa“ koju smo nekako malo provukli, a ona je onda to sve osmislila i napisala. Ja sam s oduševljenjem i velikom srećom prihvatila to što je napisala i evo večeras, mogu reći, da ona ustvari premijerno izvodi svoj vlastiti tekst koji mi pratimo“, napomenula je Kata Perković.

Maja je inače velika ljubiteljica kazališta. Gotovo da nema kazališne predstave koja gostuje u Petrinji, a da u publici nećete vidjeti i nasmiješenu Maju kako pozorno prati radnju na sceni. Ovaj put, ulogu gledateljice, zamijenila je ulogom autorice teksta i pripovjedačice u predstavi.

„Ono što mi je posebno drago je to što su mi voditelji projekta dali priliku da se iskažem i u toj ulozi, jer znate, pogotovo mi osobe s invaliditetom trebamo nešto za stimulaciju i afirmaciju kako bi se bolje osjećale i kako bi bile korisne u društvu i zajednici. Mi se često osjećamo zapostavljeno, a upravo taj projekt nudi ono suprotno – da izađemo iz sjene i da pokažemo sve što znamo i možemo. Jako sam sretna i zbog sebe i zbog svojih prijatelja i zahvaljujem svima što su nam pružili jednu takvu priliku“, kaže ova simpatična djevojka koja, onako, za svoju dušu, piše i pjesme, a u pripremi već ima i roman.

Osim Maje, u predstavi „Naš veseli vrt“, glumili su i Andrej Pavleković, Luka Lovreković, Toni Babić, Luca Kelava, Ana Holsinger, Eva Holsinger, Marija Dorosulić, Marin Spoja, Mateo Gavranović i Viktorija Škarić. Iako uzbuđeni zbog svog prvog velikog nastupa, glumački posao odradili su za pet plus, zagrijavši srca i dlanove publike kao neka već iskusna glumačka skupina.

„Njih 11 i nas dvije – to je bila baš ekipa. Neki od njih se poznaju od prije, neki su se prvi put upoznali radeći na predstavi. Napravili smo nova prijateljstva i sigurno neka buduća druženja“, kazala je na kraju zadovoljna Kata Perković.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X