naslov

Cvjetnica u Petrinji okupila mnoštvo vjernika s nadom u bolje sutra

PETRINJA – Prvi je dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Iako petrinjsko Strossmayerovo šetalište i Župnu crkvu svetog Lovre, nažalost, okružuju ruševine, u našem parku i crkvi danas je bilo posebno svečano i lijepo. Uz zasađene proljetnice i stoljetne lipe, niknule su i velike šarene pisanice kojima je stvoren blagdanski ugođaj.

Blagdan Cvjetnice okupio je mnoštvo vjernika s nadom u bolje sutra, bez obzira što od jutra tlo podrhtava i podsjeća nas na suživot s potresima. Svetu misu jutros u 9 služio je župnik preč. Josip Samaržija, a u Crkvi svetog Lovre mise će danas biti služene još u 11 i u 19 sati, dok će u 20 sati ispred crkve Župna zajednica Marijine legije izvesti Pasiju – scenski prikaz Isusove muke i uskrsnuća “Da nisi i ti učenik toga čovjeka?”.

Sa Cvjetnicom počinju dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog – Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X