mimozetekst

Dijagnoza: Što su o raku vrata maternice i njegovoj prevenciji liječnici poručili na okruglom stola Zavoda za javno zdravstvo SMŽ?

Povodom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice koji se ove godine obilježavao od 20. do 26. siječnja te Hrvatskog dana mimoza – nacionalnog dana prevencije raka vrata maternice, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije organizirao je okrugli stol o ovoj bolesti, njezinu ranom otkrivanju i liječenju, prevenciji te problematici odaziva žena na preventivne ginekološke preglede.

U radu okruglog stola čiji je naglasak bio na prevenciji raka vrata maternice, sudjelovali su liječnici iz područja javnozdravstvene medicine, ginekologije, mikrobiologije i epidemiologije: Ivana Popek, dr.med., spec. javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, Sanja Štingl – Vlašić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije koja u Glini vodi vlastitu specijalističku ginekološku ordinaciju, Jovica Jakšić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije (uža specijalnost uroginekologija), pročelnik Službe za ginekologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Tajana Juzbašić, dr. med., spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom i domaćin ovog okruglog stola, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, Inoslav Brkić, dr.med., spec. epidemiologije.

Uz mjere prevencije – redovite odlaske na ginekološke preglede i Papa test, cijepljenje protiv HPV-a i odgovorno spolno ponašanje, u današnje vrijeme zapravo nijedna žena ne bi trebala oboljeti, a kamoli umrijeti od raka vrata maternice, jedan je od zaključaka ovog okruglog stola. Što su još liječnici rekli o ovoj bolesti i mogućnostima njezina preveniranja, poslušajte ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X