majicenaslov

„Glavu gore“ Mala kućo – majice Petrinja Band Aida za Inkluzivnu farmu UOSI SMŽ

PETRINJA – „Nemoj me nikad pitat’ zašto sam oronule fasade obojao svojom maštom. I zašto smo, iako na rubu siromaštva, naučili dijeliti, zaboraviti i praštat’. Srcem kad se voli što stvorili su preci, predaje nema i reci svojoj djeci da to je njihov grad i da ostao si zato jer se prijatelj ne ostavlja kad upadne u blato. I da su postojali nekad neki ljudi što ga vole, da su zbog njih opet sagradili sve škole. I vrtiće. Da se opet legići slažu, baš kao i mi ciglu, crijepove i građu. Dok Petrinjčica teče i na ušću Kupu ljubi, dok sunce u ljeto najljepša jutra budi. Dotad će živjet’ grad i rasti novi klinci i baš kao do sad ZVAT ĆE SE PETRINJCI …“

Riječi su to Petrinjcima dobro poznate i za stanovnike ovog grada vrlo emotivne pjesme „Glavu gore“ koju su nakon prošlogodišnjeg razornog potresa snimili petrinjski glazbenici okupljeni u Petrinja Band Aid. Na inicijativu autora i idejnog začetnika cijele priče Bojana Šeperca, tridesetak petrinjskih glazbenika zajedno s učenicima petrinjskog odjela sisačke Glazbene škole „Frana Lhotke“ snimilo je ovu pjesmu u znak ohrabrenja i podrške svojim sugrađanima. U oblikovanju pjesme sudjelovali su Bojan Šeperac, Saša Pavlović, Zoran Peškir i Ivan Radošević koji su složili aranžmane, Ivo Sanković odsvirao je bas gitaru, bubnjeve Dean Jadanić i Darijo Skender, instrumentalnu podršku dali su i učenici Glazbene škole „Frana Lhotke“, a u snimanju vokala pridružili su se Marija Alapić, Goran Brebrić, Vesna Brebrić, Dario Bursać, Matija Jurčević, Elvin Kalfić, Antonija Kihalić, Ines Kosturin, Dora Lovreković, Igor Pavleković, Ivan Radošević, Hrvoje Sekulić, Laura Sučec i Ivona Šeperac. Pjesma je snimana u studiju Gorana Brebrića, a ubrzo je snimljen i video spot za koji su zaslužni Ivan Koren i Benjamin Knajs.

Osim što je nastala kao izraz moralne podrške sugrađanima, pjesma je napravljena i s humanitarnim ciljem – pomoći onima kojima je potrebno. Stoga su se glazbenici okupljeni u Petrinja Band Aid odlučili odreći svojih naknada od autorskih i izvođačkih prava u korist „Male kuće“, odnosno Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Kako bi dodatno pomogli ovoj Udruzi i podržali njezin projekt „Inkluzivne farme“ odlučili su napraviti i korak više te pomoći tiskanjem majica s porukama iz pjesme „Glavu gore“.

„Pjesma „Glavu gore“ i Petrinja Band Aid nastali su u biti kao projekt s ciljem da se nekome pomogne, onako kako to glazbenici najbolje rade, a to je pjesmom. Svatko pomaže na različite načine. Mi smo se odlučili malo više angažirati na ovaj način, da napravimo nešto za svoj grad, da to na nešto liči, a onda smo gledali i kome bismo tu pjesmu posvetili. Izbor nam je bila Mala kuća i kasnije smo se uvjerili da nismo pogriješili. Znali smo i prije da se tamo radi jedan stvarno krasan i kvalitetan posao i s klincima i sa starijima. Nakon što smo im otišli u posjet, vidjeli smo da je to „pun pogodak“, pravi izbor i jedan naš kolega je rekao: „Zašto ne bismo tu priču proširili, možda na majice, da im i tako pomognemo?“, prisjeća se Bojan Šeperac.

U razgovoru s ljudima iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije doznali su više i o njihovom projektu „Inkluzivna farma – temelj samostalnog života“. Projekt je to koji ova Udruga provodi u Hrastovici s ciljem da na farmi koja bi postala samoodrživa, djeca i mladi s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, kroz različite aktivnosti, u suradnji s lokalnom zajednicom i volonterima, razviju svoje sposobnosti i potencijale kako bi u životu bili što samostalniji i neovisniji.

„Kako taj projekt traje i trajat će, mi smo rekli – u biti kolega je rekao, idemo probat još nekako pomoći da ta djeca mogu još od nečega imati neki prihod. I odluka je pala na majice. Bilo je to jako brzo riješeno. Kolega Ivan Pavušek (iz „Rednecka“) je napravio grafički dizajn u roku odmah. Obratili smo se firmi „Adler“ u Zagrebu, odnosno „Malfini“ kako se sad  zove i oni su nas također popratili s nekoliko stotina majica za Malu kuću“, ispričao je Šeperac.

Zajedno s članovima Band Aida Petrinja, majice s otisnutim stihovima iz pjesme „Glavu gore“, Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije uručile su predstavnice tvrtke „Malfini“ Češka. Ova tvrtka koja se bavi proizvodnjom promotivnog tekstila uključila se donacijom kvalitetnih, bijelo-sivih pamučnih majica.

„Tvrtka Malfini donirala je 350 majica za korisnike Udruge i za dijeljenje, odnosno za daljnju prodaju. Uključili smo se putem Band Aida Petrinja koji su nas kontaktirali. Gospodin Benjamin je došao do nas i tako smo sklopili jednu divnu priču. Ovim putem također želim zahvaliti tvrtki „Graffiti Becker“ koji su nam donirali tisak na naše majice. U ime nas svih želim uspjeh Udruzi u daljnjem skupljanju donacija“, rekla je Mirela Bijelić, predstavnica „Malfinia“.

Na majicama i svakoj drugoj pomoći, u ime Udruge zahvalila im je izvršna direktorica UOSI SMŽ, Aleksandra Milković: „Sve je krenulo od Petrinja Band Aida koji su poklonili pjesmu, odnosno odrekli se autorskih prava za „Glavu gore“ za potrebe Male kuće, odnosno Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Obzirom da još uvijek ne znamo koliko ćemo dobiti te naknade za autorska prava, dečki su razmišljali kako bi još mogli prikupiti sredstva, pa se rodila ideja o tisku majica koje nose stihove iz te pjesme. Tako su došli do „Malfinija“ i do ovih divnih djevojaka koje su odlučile donirati majice i dodatno se založile da nađu i donatora koji će ih tiskati. Majice su divne i imaju dvije poruke koje su stihovi iz pjesme „Glavu gore“. Na jednoj je poruka “Jer se prijatelj ne ostavlja kad upadne u blato“ i druga majica, za nešto mlađe, s porukom  „Da se opet legići slažu, baš kao i mi ciglu, crijepove i građu“. Vjerujem da će svi fanovi Petrinja Band Aida moći doći do majica, a tako i nama na neki način pomoći, ali ona dodatna vrijednost je da će sva naša djeca koja dolaze na terapiju dobiti besplatno majicu s jednom krasnom porukom. Hvala svim donatorima od srca“, rekla je Milković.

Svojim članovima Udruga će podijeliti 150 majica, a 200 majica pušteno je u prodaju. Majice se mogu kupiti po cijeni od 90 kuna. Mogu se nabaviti putem Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, pozivom na broj: 091/602-14-17 (Manda); putem Facebooka: Inkluzivna farma ili uplatom na IBAN: HR 3324840081105429603, uz naknadni dogovor o preuzimanju majica.

Moguće ih je nabaviti i preko Petrinja Band Aida – putem Facebooka: Petrinja Band Aid ili pozivom na broj mobitela: 095/525-33-58 (Benjamin). Majice možete preuzeti u „Maloj kući“ UOSI SMŽ uz prethodni dogovor s gospođom Mandom (091/602-14-17), na adresi: Jelene Babić 18 u Petrinji. Sav prihod od prodaje majica ide za održivost projekta „Inkluzivna farma“ Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Naslovna fotografija: UOSI SMŽ

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X