Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
pokupljankanaslov

Godišnja Skupština KUD-a „Pokupljanka“ – zbog epidemije koronavirusa morali odustati od niza aktivnosti

BREST POKUPSKI – Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog održali su svoju redovnu godišnju Skupštinu. Održavanje Skupštine bilo je planirano za veljaču, no zbog epidemije koronavirusa koja se baš nekako u to vrijeme razbuktala i u našoj zemlji, moralo je biti odgođeno. Epidemija je, nažalost, poremetila i brojne druge planove ovog KUD-a, rečeno je na Izvještajnoj Skupštini održanoj u petak, 12. lipnja 2020. u Mjesnom domu u Brestu.

„Nažalost, zbog izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa i epidemioloških preporuka s tim u vezi, morali smo i sada planirati manji broj ljudi, tako da ove godine na Skupštinu nismo pozvali drage prijatelje iz drugih kulturno-umjetničkih društava, ali ih i ovim putem sve srdačno pozdravljamo“, rekla je na početku Skupštine predsjednica KUD-a „Pokupljanka“, Ružica Pavković.

Izvješće o radu u prošloj, 2019. godini predstavio je Darko Hrnčević, voditelj pjevačke, plesne i tamburaške skupine ovog KUD-a. Na vlastitom terenu, članovi „Pokupljanke“godinu su započeli kao domaćini „Fašničke zabave“. Tradicija je to koju su u svom mjestu ponovno oživjeli prije nekoliko godina i koju, obzirom na veliki interes posjetitelja, planiraju održavati i ubuduće. U ulozi domaćina našli su se i u lipnju kada je održano „Brestovsko posvetilo“ na kojem su ugostili KUD „Sveti Florijan“ iz Lekeničke Poljane.

Važan projekt koji su realizirali koncem lipnja prošle godine bilo je objavljivanje proširenog izdanja knjige Ivana Rizmaula o Cvijeti Brestovskoj. Promocija knjige, uz prigodan program, održana je 27. lipnja u Hrvatskom domu Petrinja, a u njezinu predstavljanju sudjelovao je i istaknuti etnolog i folklorist Tvrtko Zebec.

Članovi „Pokupljanke“ lani su snimili i CD s osam tradicijskih pjesama svoga kraja, a važan dio njihova prošlogodišnjeg rada bilo je i sudjelovanje na različitim smotrama folklora. Uz nastup na tradiconalnoj smotri folklora u Petrinji na koju se svake godine odazivaju, u svibnju su se, na predsmotri održanoj u Hrastovici, plasirali i na Županijsku smotru folklora u Martinskoj Vesi gdje su s KUD-om Repušnica podijelili drugo i treće mjesto. Kako su godinu dana ranije Sisačko-moslavačku županiju predstavljali na „Vinkovačkim jesenima“, ovaj put žiri ih je izabrao da našu županiju predstavljaju na „Đakovačkim vezovima“. Nastup u Đakovu, 7. srpnja, ostao im je, kažu, u nezaboravnom sjećanju i ponosni su što su našu županiju predstavili najbolje što su mogli.

Na poziv KUD-a „Moslavec“, zapažen nastup ostvarili su prošle godine i u rujnu, na „Voloderskoj jeseni“, gdje je njihova članica Ana Jelača ponijela titulu „najljepše snehe“. Tim povodom, prijem im je u svom uredu organizirao i petrinjski gradonačelnik kako bi im čestitao što svojim djelovanjem pronose ime grada Petrinje. U Petrinji, Brestovljani su sudjelovali i na različitim gradskim manifestacijama – u ožujku na „Petrinjskoj kobasijadi“ na Pigiku, u kolovozu na tradicionalnom „Lovrenčevu“, a u srpnju i na prvoj „Filekijadi“ na kojoj je, uz podršku tamburaša i jednog dijela plesača i pjevača KUD-a, pobjedu odnio upravo njihov voditelj Darko Hrnčević.

Uz ukupno pedesetak održanih proba svih skupina KUD-a, članovi „Pokupljanke“ lani su ostvarili i niz gostovanja. Tako su u Maloj Gorici sudjelovali na proslavi Jurjeva; u Lekeničkoj Poljani gostovali su na poziv tamošnjeg KUD-a „Sveti Florijan“; u Vukojevcu su nastupali u sklopu Ivanja; u Biogradu na Moru u sklopu tamošnje gastro manifestacije. Odazvali su se pozivima prijateljskih KUD-ova i za nastupe na smotrama folklora u Gornjoj Gračenici, Kupincu, Strmcu, Oriovcu … Nekoliko gostovanja, kažu, morali su otkazati zbog financijskih razloga (nisu naime imali dovoljno sredstava da organiziraju prijevoz autobusom). Svoje prošlogodišnje aktivnosti „zaokružili“ su 4. prosinca, ponovno u ulozi domaćina proslave blagdana sv. Barbare, zaštitnice svog mjesta. Tom prilikom obilježili su i 40. obljetnicu osnutka svog KUD-a, čije su djelovanje obnovili prije četiri godine.

Financijsko izvješće za prošlu godinu podnijela je Marija Maniček. Uz različite donatore koji su im pomogli u prikupljanju sredstava za reizdanje knjige „Cvijeta Brestovska“, najviše sredstava – 20-ak tisuća kuna uplatio im je Grad Petrinja (kojem su iz prethodne godine vratili 4 tisuće kuna koje nisu namjenski utrošili). Od Sisačko-moslavačke županije dobili su 4 tisuće kuna. Najviše sredstava izdvojili su upravo za tiskanje spomenute knjige (17.281, 25 kuna) i snimanje CD-a (8.750,00 kuna).

Rad „Pokupljanke“ u prošloj godini, Nadzorni odbor ocijenio je transparentnim i zakonitim. Mišljenje Nadzornog odbora na Skupštini je iznio Stjepan Tkalčević, dok je Plan rada za 2020. godinu predstavila predsjednica KUD-a, Ružica Pavković. Istaknula je kako je, nažalost, zbog epidemije koronavirusa, Plan koji su aplicirali i na natječaj Grada Petrinje namijenjen udrugama u kulturi, uslijed svega ostao znatno „okljaštren“.

„Planirali smo za ovu godinu promociju slikovnice „Bakina škrinjica“, što smo 12. veljače i odradili. Odradili smo i tradicionalnu Fašničku zabavu, što je također bilo u planu za ovu godinu. Međutim, zbog epidemije koronavirusa, puno je toga moralo biti odgođeno, uključujući i ovu Izvještajnu Skupštinu koju smo inače planirali početkom godine“, objasnila je Pavković.

Zbog korone, brojne aktivnosti koje se inače održavaju u ožujku, travnju i svibnju, morale su biti odgođene za neka bolja vremena, a od nekih se ove godine moralo potpuno odustati. Tako im je u ožujku propao nastup na „Melody festu“ u Zagrebačkoj županiji; u travnju nastup na manifestaciji „Zajedno ususret Uskrsu“ u Šemovcima u Koprivničko-križevačkoj županiji, u svibnju sudjelovanje na selekcijskoj predsmotri za Smotru folklora Sisačko-moslavačke županije, održavanje „Brestovskog posvetila“ 23. svibnja, sudjelovanje na Županijskoj smotri malih vokalnih sastava, sudjelovanje na smotri folklora u Semeljcima, kao i gostovanje kod KUD-a „Tišinčani“.

„Puno je toga trebalo biti održano, ali nažalost zbog epidemije je moralo biti odgođeno. Dobili smo poziv i za „Gurman fest“ u Delnicama. Oni su nas prilično uporno zvali jer su očito čuli dobro o nama. To bi trebalo biti 25. srpnja, pa ćemo vidjeti što će od toga biti. Natjecateljskih smotri vjerojatno neće biti. Ako se što bude organiziralo, mi ćemo se javljati. Ako Bog da, 10. kolovoza ćemo se kao i uvijek odazvati na „Lovrenčevo“ u Petrinji, a ako sve bude u redu, 4. prosinca planiramo obilježiti Dan našeg sela i blagdan sv.Barbare. Želim istaknuti da ćemo se pokušati odazvati na sve važnije pozive. Normalno, to sve ovisi i o tome hoćemo li imati financijskih sredstava. S Gradom Petrinja već smo potpisali ugovor na 10 tisuća kuna za ovu godinu i na tome zahvaljujemo i Gradu i gradonačelniku. Kako ćemo ta sredstva rasporediti? Mi smo stvarno za ovu godinu sve lijepo isplanirali, ali zbog epidemije, taj je naš plan za ovu godinu malo „okljaštren“. Prvi puta nam se to dogodilo u ovih nekoliko godina otkako smo obnovili rad, pa ćemo i troškovnik koji smo sastavili morati malo revidirati. Bojim se da su sva društva u sličnoj situaciji“, rekla je Pavković. Dodala je kako su ove godine planirali u Brestu, u kući „Jurinac“ili barem ispred nje, organizirati i „Festival šetanih kola“. Kako obnova kuće „Jurinac“ nije završena, neizvjesna je i sudbina ovog festivala koji bi trebao biti održan na ljeto.

Plan rada za 2020. godinu, kao i izvješća za prošlu godinu, jednoglasno su prihvaćeni. Usvojen je i prijedlog Željka Meštrovića da se ponovno krene s održavanjem proba. Na kraju Skupštine, članovima „Pokupljanke“ uspjeh u daljnjem radu poželjeli su predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Brest Pokupski, Željko Hrnčević i gost Skupšine, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ja bih sve pozdravio u ime Mjesnog odbora. Slušao sam financijsko izvješće. Čuli smo da nam je Grad dosta pomogao. Zahvaljujem puno  na tome. Ove godine nas je korona malo omela, pa nismo imali dosta nastupa koje smo planirali održati. Ako dragi Bog da, nadokandit ćemo to ovog ljeta ili na jesen. Ja bih ovom prilikom samo htio predložiti gradonačelniku da nam još malo pomogne oko sanacije kuće Jurinac. To je u dobroj fazi. Koliko sam primijetio, još ima nekih radova koje treba završiti, pa da možemo imati jednu etno kuću koja bi predstavljala i grad Petrinju i Brest Pokupski, da to malo revitaliziramo. U ime Mjesnog odbora, ja vas još jednom sve skupa pozdravljam i želim vam dobar uspjeh u radu“, poručio je Hrnčević.

Rad „Pokupljanke“ pohvalio je i gradonačelnik Dumbović.

„Ove godine COVID nas je sve malo neutralizirao i prisilio na određenu distancu. Međutim, ono što večeras mogu vidjeti iz vašeg izlaganja je da ste prošle godine bili izuzetno aktivni i u toj aktivnoti pokazali da u svom mjestu, prije svega, imate sadržaj života i odgovornost prema svojoj kulturi, tradiciji i običajima. Brest je uvijek pokazivao da ima vrijedne ljude, ljude koji su svoju baštinu uvijek čvrsto držali u svojim rukama i sav ovaj novac koji ste dobili za svoje projekte i aktivnosti ni u jednom trenutku nije bio trošak i izgubljena vrijednost. To je uvijek dodana vrijednost, jer vi ustvari i jeste dodana vrijednost u ovoj globalizaciji u kojoj ponekad gubimo indentitet. Vi taj identitet čvrsto držite u svojim rukama i na tome vam samo mogu čestitati.“

Osvrnuo se i na obnovu tradicijske kuće „Jurinac“.

„Kuća Jurinac je, kad je poklonjena Gradu, bila tema koje se nitko nije htio primiti. Prije nekoliko godina tražili smo procjenu – je li ona toliko devastirana da je spremna samo za rušenje ili je možemo spasiti? Kad su konzervatori uzeli stvari u svoje ruke, rekli su da je to izuzetno zahtjevan građevinski zahvat i da je moramo „podići“, jer je „klekla“, potonula nekih 60 centimetara. Uspjeli smo je „podići“ i u to je uloženo više od 500 tisuća kuna. Mi svake godine nastojimo tu kuću aplicirati na natječaje Ministarstva kulture, bar za 100 tisuća kuna, jer ona je i za Ministarstvo kulture jedna velika vrijednost. Uvijek smo razmišljali i planirali što i kako s tim napraviti, na koji način to dati u ruke, prije svega vama mještanima, KUD-u i Mjesnom odboru. Grad će uvijek naravno biti vlasnik i nositelj toga, ali vi ste najodgovorniji za to i to treba biti u vašim rukama. Mislim da sadržajno, tu treba napraviti mjesto za sve ono što vi baštinite, a to su vaše tradicinalne vrijednosti. Tu čak možemo ići prema Europskoj uniji, povezujući više KUD-ova kroz jedan projekt koji bi se zvao „Gradovi i sela, plešu i pjevaju“. Taj projekt ja „guram“ već duže vrijeme, jer sve ovo što vi trošite, to može platiti Europa. Europa samo traži da se napravi dobar projekt. Kad smo napravili jedan mali idejni projekt koji bi bio vezan za kuću Jurinac, ideja je bila da to bude „živa galerija“ ili „živa baština“, odnosno „živa revija“ tradicionalnih vrijednosti“, kazao je Dumbović.

Nakon Skupštine, s mještanima je razgovarao i o drugim problemima koji ih muče, kao i projektima vezanima uz Brest. Između ostalog, obavijestio ih je kako je nedavno raspisan natječaj „težak“ oko 11 milijuna kuna za izgradnju distributivnih vodova na magistralnom vodovodu prema Lekeniku, koji prolazi i kroz Brest.

„Drago mi je što smo, iako uz velike muke, napravili taj projekt „magistralca“ prema Lekeniku u dužini od oko 18,8 kilometara, vrijedan oko 16 milijuna kuna. Prije par dana raspisali smo natječaj za distributivne vodove. Mi imamo lokacijske i građevinske dozvole, a nadam se da će se na natječaj javiti oni koji to na vrijeme mogu završiti.”

S gradonačelnikom, Brestovljani su razgovarali i o uređenju pristupa za kupače na Kupi, nogometnom igralištu, ali i nogostupu čiju izgradnju traže već godinama. Kako je riječ o državnoj prometnici, Dumbović je rekao da po pitanju nogostupa, Grad nije prava adresa, već da su za to nadležne Hrvatske ceste kojima je Grad Petrinja ishodio i dokumentaciju potrebnu za autobusna stajališta.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X