Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
swingagain2020

Jazz festival nastavljen uz grupu Swing again

PETRINJA – Nakon koncerta trija Kajtebriga, u Atriju petrinjskog Hrvatskog doma nastavljen je Jazz festival Petrinja 2020., ovoga puta uz koncert deseteročlanog sastava Swing again. Ante Reljić, član ovog sastava nam otkriva kako su osnovani prije gotovo 30 godina.

„Kroz taj naš oktet Swing again je prodefilirao poprilično veliki broj profesionalnih glazbenika. To je oktet profesionalnih glazbenika uvijek bio, zapravo sam ja koji momentalno sada vodim, ali ja sam više u funkciji organizatora, aranžera, čovjeka koji pokriva sve suportive stvari i klavirista. Sada smo evo u sastavu četiri puhača, dvije trube, tenor, saksofon, trombon i četiri ritam sekcije, bubanj, bas, gitara i klavir“, otkriva nam Reljić te dodaje kako kroz sve ove godine surađuju sa raznim pjevačicama i pjevačima, a posljednjih godinu dana uglavnom surađuju sa Adalbertom Turnerom Jucijem, pjevačem iz kazališta Komedija, Majom Sever Cuglin i Melitom Lovričević.

Reljić nam ujedno otkriva zbog čega jazz. „Teško je to reći, to je donekle zamka pitanje. To je glazbeni izričaj koji se svima nama sviđa, gotovo bih rekao od malih nogu, mi smo poklonici i u svom repertoaru starinskijih formi, zato što se iz naslova već da iščitati Swing again, izražavamo se na neki način i kroz vrstu glazbe, i kroz aranžmane i kroz odabir našeg repertoara upravo prema nekakvom old school, klasičnom swingu, ne upuštamo se, barem u ovoj postavi, u nekakve novije forme, neke fusion varijante“, dodaje Reljić.

Ističe kako prvi puta nastupaju u Petrinji, zahvaljujući upravo organizatoru Jazz festivala u Petrinji Damiru Kukuruzoviću, a kada već govorimo o publici, Reljić kaže : „Kad god pričate o toj vrsti glazbe koja nosi ta četiri slova jazz, uvijek pričamo o manjini. Imamo na neki način isprofiliranu publiku koja voli tu vrstu glazbe, ta vrsta glazbe na ovaj starinski način se rijetko izvodi. Tako da zapravo sa publikom i njihovim zadovoljstvom, a onda naravno i našim, nismo imali nikada poteškoća“.

Na naše pitanje treba li ovakvih festivala više u Hrvatskoj, Reljić odgovara : „Vjerojatno da, to je univerzalni odgovor, osobito svih nas koji se bavimo raznorodnim oblicima jazz glazbe. Da, treba više, no nema kapaciteta i interesa da bi se to mnogostruko povećalo, ali da bi ta vrsta glazbe trebala biti i da bi bilo dobro da je nešto više prisutnija nego što je i u nekakvom smislu zabave, nekakvom smislu edukacije mlađih, pa i u smislu raznovrsne ponude ovog turističkog aspekta“, zaključio je Reljić.

Jazz festival Petrinja 2020.traje tri dana, a nakon prva dva koncerta, u subotu 11.srpnja od 21 sat očekuje vas još jedan koncert, ujedno i posljednji u sklopu ovog festivala, a nastupit će Al Sitar trio.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X