stozer04052020inoslavbrkic

Jesu li naše škole i vrtići spremni za treću fazu popuštanja?

SISAK – Treća faza popuštanja epidemioloških mjera započinje 11.svibnja kada bi s radom ponovno trebale početi škole kao i vrtići. Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, župan Ivo Žinić je istaknuo kako su škole spremne.

„Naravno sukladno odluci Nacionalnog stožera od 11.svibnja trebali bi početi s radom svi dječji vrtići i osnovne škole do četiri razreda. Naši ravnatelji su upoznati s tim i potpuno su spremni da krene škola. Naravno tu je potrebno osigurati i prijevoz učenika, što je također napravljeno. Vjerujem da će se u ponedjeljak normalno krenuti u škole, a za vrtiće koji nisu u ingerenciji županija, naravno ovisi o svakoj jedinici lokalne samouprave koja ima dječje vrtiće“, rekao je Žinić.

Na pitanje hoće li ovo biti dodatni financijski trošak za županiju, Žinić je odgovorio : „Cijela ova priča je dodatni teret za županiju, za određene ustanove, potrebna su dodatna sredstva. Mi smo u ova dva mjeseca uspjeli uštedjeti neka sredstva na prijevozu, organizaciji, energentima, tako da će iz tih sredstava biti dovoljno da se ove mjere bar do završetka školske godine mogu itekako kvalitetno odraditi“, istaknuo je Žinić.

Dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je kazao kako epidemiolozi pažljivo prate situaciju. „Sve te mjere, uvijek podliježu revidiranju. Ukoliko će se situacija mijenjati, one će se stezati, ukoliko će biti bolja, one će olabaviti. Mjere se prilagođavaju trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Ono što je bitno, u školu ne slati dijete koje je febrilno ili ima znakove respiratorne bolesti. Mi smo sada kod upisa djece u prvi razred osnovne škole već jednu trećinu pregleda odradili, a sada kada krećemo, naručujemo roditelje djece u različitim vremenskim intervalima da se izbjegavaju kontakti“, pojasnio je Brkić.

Kazao je kako cijela ova situacija iziskuje određene troškove. „Jasno je da će sve ovo biti povezano sa troškovima. Sada u svim školama morate pojačati dezinfekciju, sapun tekući sa dezinficijensom, dezinfekcija ruku, zaštitna oprema. Pratit ćemo situaciju u sljedećem razdoblju, upravo ta treća faza je faza u kojoj ćemo vidjeti jesu li mjere dobre ili ih moramo mijenjati. Za sada kako vrijeme teče izgleda da će biti dobre“, kazao je Brkić te na kraju poručuje kako epidemiolozi prate situaciju jako pažljivo.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X