lovrokomesnaslov

Još jedan uspjeh Petrinjca Lovre Komesa – na Državnom natjecanju prva nagrada u disciplini saksofon

PETRINJA – Petrinjskog gimnazijalca Lovru Komesa, polaznika Glazbene škole „Frana Lhotke“ u Sisku, ujedno i člana Gradske limene glazbe Petrinja, njegovog mentora, prof. Roberta Jamesa Hudulina i korepetitoricu, prof. Petru Kukavica u prostoru gradske uprave Grada Petrinje, primila je ovog ponedjeljka petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes kako bi im čestitala na uspjehu koji je Lovro nedavno ostvario na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Naime, na ovom jubilarnom, 60. hrvatskom natjecanju u organizaciji Ministarstva znanosti, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, Lovro je osvojio prvu nagradu u V. kategoriji, disciplina saksofon.

Mladi talentirani glazbenik, odličan učenik trećeg razreda gimnazije u Srednjoj školi Petrinja, polaznik trećeg razreda Glazbene škole „Frana Lhotke“ u Sisku i član Gradske limene glazbe Petrinja, otkrio je kako se pripremao za natjecanje, ali i kako uopće uspijeva uskladiti sve obveze: „Pripremali smo se već od početka godine. Zadovoljan sam jako rezultatima natjecanja. Inače idem u dvije škole – treći razred u Glazbenoj školi „Frana Lhotke“u Sisku, a i treći sam razred Opće gimnazije u Petrinji. Baš zbog toga što malo vremena imam, mislim da ga jako dobro znam organizirati i to se može vidjeti po rezultatima i po uglavnom odličnim ocjenama u gimnaziji“, kaže Lovro kojem je želja upisati Muzičku akademiju.

„To mi je sad najveći cilj i plan. Pripremam se tako što idem na natjecanja. Ove godine, naravno, natjecanje HDGPP-a koje se održava svake dvije godine. Prošli put kad sam išao, dakle prije dvije godine, isto sam osvojio prvu nagradu na regionalnom natjecanju, ali zbog pandemije državno nije održano. Osim HDGPP-a, tu je i natjecanje u Varaždinu na koje ponekad idem. Tamo sam osvojio dvije druge nagrade i jedanput treću. A onda, bio je tu i „Mladi Padovec“, natjecanje na koje sam zapravo davno išao jer je za osnovnu školu, a na kojem sam svaki put osvajao prvu nagradu. Na jednom od tih natjecanja sam bio i apsolutni pobjednik“, ispričao je Lovro, zahvalivši svojim profesorima što su ga pripremili za natjecanje, radeći s njim i tijekom školskih praznika.

„Uvijek je gušt raditi s nekim tko vrijedno radi“, kazao je Lovrin mentor, prof. Robert James Hudulin koji se i sam prisjetio priprema za ovo natjecanje: „Malo nas je bilo „potrefilo“ to što je on tri tjedna za redom bio u samoizolaciji – to je bilo negdje između prvog i drugog mjeseca i to nas je bilo baš malo vratilo nazad, ali koga ne bi? Pogotovo što su kompozicije prilično kompleksne. Tako da smo čak i tijekom praznika u drugom mjesecu radili. Petra je dolazila iz Zagreba, što nije morala, ali je htjela i zapravo ta zadnja tri tjedna između regionalnog i državnog su bila trenutak kad je Lovro, u pozitivnom smislu „eksplodirao“. To su mu rekli i tamo, na samom natjecanju, da je baš od svih natjecatelja on najviše napredovao u ta tri tjedna“, kazao je Hudulin.

Iako se nakon potresa Lovro s mamom i bratom dva puta morao seliti, njegov mentor kaže kako se, usprkos činjenici da je to za svakoga veliki stres, mladi glazbenik uspio fokusirati i nastavio predano raditi. Njegov nastup, kaže Hudulin, bio bi i kvalitetniji da ima bolji instrument: „Mislim da je ovaj saksofon već odradio, odslužio svoje. To je potrošna roba i služio mu je super, ali sad, kad ipak prelazi na višu razinu, pogotovo ako namjerava na Akademiju, treba mu stvarno pravi instrument. Bit će mu lakše za svirati. I da ga je sad imao, bilo bi mu puno lakše neke stvari izvesti, jer ovaj stvarno ima nekakve tehničke smetnje za koje zapravo ne možemo otkriti što je, ali unatoč svemu tome, super je sve odradio“, pohvalio je mentor svog učenika.

Zadovoljna suradnjom je i Lovrina korepetitorica, prof. Petra Kukavica: „Ja sam „friška“. Tek prošle godine sam diplomirala. Inače sam iz Rijeke, studirala sam u Zagrebu, nakon čega sam došla u Sisak, svidjelo mi se i ostala sam kao korepetitor. Dobila sam saksofone s kojima mi je sad super i baš evo uživam. Korepetitor je inače osoba, profesor koji prati ostale instrumente koji nisu harmonijski. Mi na klaviru imamo tu mogućnost da možemo zamijeniti nekad i orkestar, pogotovo recimo saksofoni koji imaju jednu melodiju, onda im mi stvaramo tu neku pozadinsku glazbu, „background“ da sve to ima neki kontekst i smisao. Tako da sam ja u službi da pratim ovakve mlade, uporne i vrijedne đake“, objasnila je prof. Kukavica.

Gradonačelnica Magdalena Komes čestitala je Lovri i njegovim mentorima na uspjehu i vrijednom radu: „Drago mi je i čast mi je primiti ovako uspješne mlade ljude, naše Petrinjce. Vidimo da imamo zaista u svim segmentima našeg društva uspješne, izvrsne i sportaše i glazbenike. Zapravo, nastavljamo tradiciju, jer Petrinja jest grad sporta i glazbe. Prije rata smo imali samostalnu Glazbenu školu. Trenutno smo Područni odjel. Nadam se da ćemo se u nekakvoj doglednoj budućnosti, kad izgradimo zgrade koje su nam potrebne za učenike, ponovno osamostaliti. Osim Lovre na saksofonu, imamo i vrsne druge puhače, limene, pod vodstvom profesorice Jarec koja odlično radi s djecom. Zbog pandemije, zadnjih godina zapravo nije bilo baš nekakvih prilika odlaziti u škole, motivirati učenike da se upisuju, ali vjerujem da ćemo sad, sa završetkom pandemije, vratiti i glazbu i glazbeni i općenito društveni život u naš grad. Čestitam cijelom timu na ovoj osvojenoj nagradi na čelu s Lovrom koji je ipak najviše svog truda uložio u uspjeh. Želim i dalje puno uspjeha u radu, da upiše željenu glazbenu akademiju i vama da ga na tom putu pratite. Znam da je ovo timski rad, bez obzira što on samostalno vježba, ali uspjeh čini tim, skupa i s roditeljima i sa svima koji vas podržavaju“, rekla je gradonačelnica Komes.

Prof. Robert James Hudulin, otkrio je na kraju kako Lovru u svibnju očekuje i natjecanje u solfeggiu, no prije toga nastupit će i na koncertu u Petrinji.

„Koncert će, u organizaciji POU Hrvatski dom Petrinja biti 29. travnja u 19.30 sati u crkvi svetog Lovre. Na koncertu će gostovati još jedna Petrinjka – Lucija Škrinjarić na hornu, koja se priprema sa svojom profesoricom Veronikom Kapović. Nadamo se da će i drugi muzičari, dobiti priliku svirati tu, pogotovo što i tako dobar klavir imate, a mislim da i Petrinjcima sada treba puno toga da bi se život oplemenio nakon svega“, rekao je prof. Hudulin koji će i sam, na istom mjestu, nastupiti tjedan dana ranije, odnosno 22. travnja.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X