Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
klavir27062020k

Karlo Ivančić pobjednik Brancaleoni međunarodnog pijanističkog natjecanja

PETRINJA – Hrvatski pijanist Karlo Ivančić pobjednik je Brancaleoni međunarodnog pijanističkog natjecanja koje je održano od 5.srpnja do 1.kolovoza i odvijalo se isključivo online te je bilo podijeljeno u tri etape.

Na natjecanju je sudjelovalo 71 pijanist iz više od 20 zemalja svijeta. U drugu polufinalnu etapu plasiralo se 16 pijanista, dok je u finale ušlo ukupno šest pijanista : dvoje iz SAD-a, dvoje iz Kine, pijanistica iz Bugarske te naš Karlo Ivančić.

Sve etape su emitirane na popularnoj umjetničkoj televizijskoj platformi TRUE ART TV, na Facebooku te Youtubeu. Internacionalni žiri sastavljen od 10 eminentnih profesora i koncertnih pijanista (Pascal Rogé, John O’Conor, Logan Skelton, ​​Read Gainsford, Jennifer Hayghe, Catharine Lysinger, ​Tatiana Brizhaneva, Stijn De Cock, Svetozar Ivanov, Annie Jeng) dodijelio je prvu nagradu Karlu Ivančiću koja se sastoji od 3000 dolara te posebne nagrade emitiranja solističkog recitala i predstavljanja umjetnika na TRUE ART TV-u.

„Zahvalan sam i sret­an što je moj stil sv­iranja i strast koju ­imam za glazbu prepoz­nat na ovom natjecanj­u. Razvitak umjetnika­ nikada ne prestaje, a i veseli me promatrati koja me iskustva u životu u budućnosti čekaju. Uvijek je lijep osjećaj kada se kontinuirani rad isplati! Ovo n­atjecanje definitivno­ je potvrda i poticaj­ za daljnji umjetničk­i rast te osim s te p­oticajne osobne stran­e, također i s pragma­tične strane, jer sam ­ostvario brojne konta­kte s kolegama pijani­stima, te vjerujem i ­u buduću suradnju s organizatorima Branca­leoni  natjecanja i f­estivala, profesorima­ i pijanistima sa Sve­učilišta u Floridi. Hvala svima na po­dršci i čestikama, ve­selim se  susretima na buduć­im koncertima“, rekao je Ivančić.

Karlo Ivančić  magistrirao je 2012. godine, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u razredu Dalibora Cikojevića koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Iste godine upisao je usavršavanje u klasi profesora Rubena Dalibaltayana, a zatim upisuje poslijediplomski specijalistički studij klavira također u klasi prof Dalibaltayana.

Od 2012. godine laureat je devet  natjecanja:

Darko Lukić – Zagreb 2012. ( Diploma Darko Lukić )

Boris Papandopulo – Zagreb 2013. (3. nagrada )

Pijanističko natjecanje za vrhunsku stipendiju Zaklade dr.ing. Dino Škrapić, Rovinj 2014. ( 2. Nagrada )

Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić – Samobor 2014. ( Nagrada grada Samobora i HDS – a )

Pijanističko natjecanje San Dona di Piave –  San Dona di Piave 2015. Italija ( 2. nagrada )

Pijanističko natjecanje Premio Antonio Bertolini  Brescia 2015. Italija ( 2. nagrada )

Pijanističko natjecanje Future piano stars  3. nagrada 2017. godina

Pijanističko natjecanje Krystian Tkaczewski – Busko Zdroy, Poljska 2017. ( 1. nagrada )

Brancaleoni pijanističko natjecanje Florida, SAD, 2020. 1. nagrada

Osim natjecanja, zapažene nastupe imao je na festivalima i smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovao na seminarima uglednih hrvatskih i inozemnih profesora i pijanista (Noel Flores, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjić, Sijavuš Gadjijev, Piotr Palezny, Avedis Kouyoumdjian, Vladimir Viardo, Martin Hughes, Grigorij Gruzman, Peter Nagy, Olga Cinkoburova…) Svirao je na koncertima u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, diljem Hrvatske, te u Zagrebu u dvoranama Matice hrvatske, Muzičke akademije u Zagrebu, velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda te u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncerti su popraćeni izvrsnim kritikama.

Gostovao je nekoliko puta u emisijama Hrvatske televizije i radija gdje su emitirane snimke njegovih koncerata. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, te sa Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH.  Akademsku godinu 2011./2012. proveo je na usavršavanju kod profesora Balázsa Szokolaya u Weimaru. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Hrvatskog društva skladatelja. Od 2019. godine radi kao predavač klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X