Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sastanakstožeranaslov

Na popis za uklanjanje u Petrinji dosad uvršteno ukupno 90 nekretnina – uklonjene 23

PETRINJA – Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved održao je ovog utorka u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji sastanak s čelnicima lokalnih stožera.

Kako su izvijestili iz Stožera, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije. Uz brojne poslove koje obrtnici i poduzetnici obavljaju na potresom pogođenom području, ponuđena im je i mogućnost da preuzmu i dio pripreme obroka za stanovništvo. Predstavnici obrtnika pozdravili su ideju, a za nekoliko će dana Stožeru povratno dati informaciju o kapacitetima i lokacijama koje mogu preuzeti.

Jedna od tema sastanka Stožera bilo je i uklanjanje objekata koji su teško stradali u razornom potresu krajem prošle godine i naknadnim potresima slabije jakosti.

Uklanjanje teško oštećenih stambenih i poslovnih zgrada, odnosno gospodarskih objekata predstavlja prvi korak u postupku poslijepotresne obnove. Da bi se pristupilo uklanjanju oštećene nekretnine nužno je pripremiti elaborat o uklanjanju te suglasnost vlasnika odnosno suvlasnika. Hrvatska komora inženjera građevine pripremila je temeljite Upute o uklanjanju zgrada oštećenih u potresu.
Bitno oštećene nekretnine nužno je ukloniti jer predstavljaju prijetnju sigurnosti i zdravlju ljudi. Zgrade koje su oštećene u mjeri da ih valja ukloniti statičari su u pregledu nakon prosinačkog potresa obilježili u pravilu crvenom oznakom. Građevinski otpad, koji ostane nakon njihova uklanjanja, tj. razgradnje odlaže se na za to predviđenim mjestima u gradovima, odnosno općinama. Pretpostavka je to pristupanja postupku obnove, tj, izgradnje nove nekretnine na prethodno očišćenoj lokaciji.

Stručnjaci su na popis za uklanjanje u Petrinji dosad uvrstili ukupno 90 nekretnina. Dosad su uklonjene 23 nekretnine i to stoga što im je statika bitno poremećena te više ne mogu služiti stambenoj, odnosno poslovnoj, gospodarskoj svrsi. Upravo je u tijeku postupak razgradnje još četiriju zgrada. Prije desetak dana u samom središtu Petrinje pristupilo se hitnom postupku uklanjanja privatnih kuća. U Sisku su uklonjena četiri objekta, a u Glini sedam.

Od 90 petrinjskih nekretnina na popisu za uklanjanje, 58 je obiteljskih kuća, a 32 su nekretnine višestambene, odnosno stambeno-poslovne zgrade, rečeno je na Stožeru.

Potpredsjednik Vlade RH Medved informirao je predstavnike lokalnih stožera i o drugim aktivnostima na potresom pogođenom području, među ostalim i skorom postavljanju novih 5 kontejnerskih naselja, 3 u Sisku i 2 u Petrinji.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X