Share on facebook
Share on twitter
mc13072021271

Na županijskom Aktualcu pitanja i o obilnim količinama kiše koja je pala proteklih nekoliko dana

SISAK – Na Aktualnom satu Županijske skupštine u Sisku nekoliko pitanja vijećnici su postavili vezano za nedavne velike količine kiše koja je pala na našem području. Tako je vijećnica Luca Gašpar Šako postavila pitanje vezano za županijske ceste na području Petrinje koje su nakon obilne kiše bile pod vodom, kao što su pojedine ulice, kao što je primjerice 6.kolovoza, bila uništena na način da je sav šljunak završio na cesti. Stoga je postavila pitanje o upitnosti realizacije završenih radova na asfaltiranjima županijskih cesta.

Stipo Šapina, ravnatelj Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije se osvrnuo na Ulicu 6.kolovoza nakon obilne kiše. „Ulica 6.kolovoza je izgrađena, poduzeće koje ju je radilo su Ceste Sisak. Pripremni radovi koji su izrađeni na toj ulici je radilo poduzeće Privreda. Što se tiče ogromne količine vode koja je bila na ulici, mi smo dobili pritužbe, izašli smo na teren i vidjeli smo da kanalizacija nije mogla prihvatiti. Kanalizaciju ne radi Županijska uprava za ceste nego drugo poduzeće koje je ovlašteno za to. Inženjeri nadzorni, bili su nekoliko puta i utvrdili smo da jedan propust nije adekvatan i taj propust će se ispraviti. Što se tiče količine šljunka, konfiguracija terena na kojoj se nalazi ta ulica i sve što dolazi sa strane od kuća i drugih objekata na tu cestu, normalno da kada je bila velika količina kiše da je to nosilo i zadržalo se na određenim dijelovima. Naša zadaća je poslije toga da mi tu prometnicu očistimo“, rekao je Šapina te podsjetio kako je obnova Ulice 6.kolovoza financirana iz Fonda solidarnosti. Duljina prometnice koja je obnovljena je 2,6 kilometara, a vrijednost radova je 1,8 milijuna kuna.

Podsjetio je kako su na području Petrinje iz Fonda solidarnosti završili dionicu Vurot-Brest kao i Ulicu Mate Bučara. „Nismo počeli raditi Drenačku ulicu iz razloga što Privreda ima radove u Drenačkoj ulici. Isto tako nismo počeli raditi Ulicu Gromova zbog toga što će Privreda raditi na tom području glede Aglomeracije koja se provodi još uvijek na području Petrinje. Isto tako radimo most u Petrinji, ugovor je potpisan i ono što je najveći problem je Ulica Otona Kučere, tu smo završili natječaj. Bilo je šest zainteresiranih ponuditelja, izabrali smo najpovoljnijeg ponuditelja i mi ćemo poslije žalbenog roka početi s radovima na toj ulici“, odgovorio je Šapina.

Vijećnik Mijo Latin je također postavio pitanje vezano za obilne količine kiše koje su pale proteklih nekoliko dana te je pitao kakva je situacija s vodostajima danas i trebamo li se bojati sljedećih obilnijih padalina. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je podsjetio kako su nakon potresa bili oštećeni brojni vodni objekti kao i nasipi čijoj su sanaciji iz Hrvatskih voda odmah pristupili.

„Nažalost, dogodio se vodni val, dakle nakon suše smo imali obilne kiše, podigla se razina rijeka. Nama je prijetila opasnost ponajviše od Kupe i to na području Petrinje na dva mjesta gdje se obnavljaju nasipi, na području Bresta, na području Krnjice. Imali smo isto tako izazovnu situaciju na području Hrastelnice, dakle radi se o savskom nasipu na području Siska. No Hrvatske vode su reagirale brzo, postavili su boks barijere. Otprilike oko 600 metara boks barijera je postavljeno da se spriječi bilo kakva mogućnost poplave. Taj val nije bio toliko visok koliko se očekivao za područje naše županije, tako da smo mi bili spremni primiti i za metar viši val“, kazao je Celjak.

Kaže kako je opasnost prošla, vodostaji su u padu te naši sugrađani mogu biti sigurni. Još jednom se zahvalio Hrvatskim vodama na suradnji i poslu kojeg trenutno obavljaju na sanaciji nasipa u našoj županiji, a riječ je o radovima vrijednima 200 milijuna kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X