gv35izvangore

Niže plaće za gradonačelnika i njegove zamjenike, te djelatnike gradske uprave

PETRINJA – Na 35. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, koja je održana u obliku video konferencije, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za određivanje plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Petrinje koji profesionalno obnašaju svoju dužnost.

Više o svemu rekao je Ivan Begić, pročelnik Stožera stručne službe Grada. „Ovom Odlukom se praktički smanjuje postojeći koeficijent gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika za 20 posto. Po Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi plaću gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika čini umnožak koeficijenta i osnovice za izračun plaće i tim Zakonom je propisano da i jedno i drugo donose predstavnička tijela, odnosno u ovom slučaju Gradsko vijeće Grada Petrinje. Kao što sam već rekao, ovdje se radi u principu o izmjeni samo u dijelu koeficijenata na način da se postojeći smanjuju za 20 posto“, pojasnio je Begić. Osnovica koja je određena u visini osnovice državnih dužnosnika je 3.890,00 kuna bruto, dok je postojeći koeficijent za gradonačelnika u visini 4,55, a za njegove zamjenike 3,64.”

MOST-ova Luca Gašpar Šako je pitala kamo će otići sav taj novac od brojnih ušteda, te je apelirala da svi postupci budu transparentni. „Bitno je napomenuti da sada u ovim trenutcima u izvanrednoj situaciji se vidi koliko gradska uprava ima praznog hoda, kakva je racionalizacija svih sredstava i utrošaka. MOST je još prije dvije godine predlagao racionalizaciju gradske uprave i da se ide s devet Upravnih odjela na pet Upravnih odjela. Taj prijedlog je dugo stajao u ladici. Sada gradonačelnik vidi i svjestan je koliko ljudi ima viška u gradsko upravi i gradskim poduzećima i društvima i samim time bi bila potrebna žurna, hitna reorganizacija“ kazala je Gašpar Šako.

HDZ-ov Željko Tonković je kazao kako je problem koronavirusa veliki problem, te da svi moramo biti svjesni situacije. „Ispada sada da ćemo svaki drugi ili treći dan imati po jednu točku dnevnog reda. Cjelovito treba riješiti problem, učiniti rebalans vrlo temeljito i napraviti racionalizaciju prije svega na stavci reprezentacije, nepotrebnih troškova, svih investicija koje su upitne. Ovo je kozmetička mala crtica koja je dobro došla, ali nije bitna u ovom trenutku. Moramo shvatiti ozbiljnost trenutka i poručiti Gradu i gradskoj upravi da napravi cjelovitu studiju, rebalans koji će biti održiv u 2020. godini“, ističe Tonković.

Nezavisni gradski vijećnik Pejo Trgovčević je istaknuo kako je ovo samo kap u moru potreba koje će postojati u budućnosti od strane poduzetnika i obrtnika u Petrinji. „Naime, smatram da smanjivanje plaća jest dobro došlo i podržat ću to. Nije to nešto strašno, to su dva ili tri dužnosnika i ne radi se o velikim novcima i da će sada naši poduzetnici time riješiti svoje neke probleme. Slažem se s vijećnicima koji kažu da trebamo studiozno pristupiti i žurno jednom, ja to neću reći rebalansu proračuna, nego mi za ovu godinu trebamo novi, totalno novi proračun raditi kako bi uistinu znali što se u ovoj godini može i mora napraviti, odnosno što sve ne treba, da znamo kojim novcima, odnosno proračunskim sredstvima možemo raspolagati kako bi ovu krizu koja će tek nastupiti, ublažili“, rekao je Trgovčević.

HNS-ov Nenad Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje je kazao kako je ovaj prijedlog samo niz kojim se zatvara set mjera za smanjivanje posljedica uzrokovanih koronavirusom. „Nisu sve stvari o kojima ste ovdje pričali za Gradsko vijeće niti Gradsko vijeće u svemu tome ima ovlasti. Govorilo se ovdje o drugim uštedama, međutim, postoje i druge odluke koje se donose na drugim razinama i one se također provode. Druga stvar koja ovdje nije istaknuta, ali je potrebno istaknuti, da je za službenike i namještenike, odnosno djelatnike i zaposlenike gradske uprave također donesena odluka za umanjenje plaća kroz šest mjeseci, s tim da je prvi mjesec 30 posto, a preostali mjeseci za 20 posto. Dakle to je dosta značajno smanjenje i u odnosu na neke druge gradove, možemo reći, kada sve skupa zbrojimo, da su u biti sve ove mjere zapravo dosta sveobuhvatne, da su dosta široke i poprilično restriktivne u odnosu na neke druge gradove ili primjere drugih gradova“, rekao je Radošević.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako nema potrebe za politiziranjem po ovom pitanju. „Danas jasno treba dati do znanja da nam neće biti lako, da je Vlada napravila vrlo dobre mjere i da mi sukladno tome se moramo prilagoditi životu u našem gradu, jer sve mjere koje su donesene s razine Vlade su neke vezane na porez na dohodak iz kojeg se i financira sam Grad. Koliko imam informaciju iz izlaganja ministra Marića, da će Grad trebati danas-sutra, upravo za taj dio poreza na dohodak nastojati imati onaj dio financijskih sredstava nadometnuti iz kredita, banke će nas pratiti. Taj dio će biti jedna misija koja je vezana i za sam rebalans proračuna i za neko buduće Gradsko vijeće“, rekao je Dumbović.

U konačnici je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za određivanje plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Petrinje koji profesionalno obnašaju svoju dužnost usvojen jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X