Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
bravonaslov

Novoosnovana Udruga BRAVO predstavila svoj program

PETRINJA – Ususret Međunarodnom danu fizioterapeuta koji se svake godine obilježava 8. rujna, u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja, ove je srijede predstavljen program novoosnovane Udruge BRAVO za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost.

Predsjednica Udruge i njezina inicijatorica, fizioterapeutkinja Jasminka Bušić na ideju o njezinu osnivanju došla je kroz svoje znanje i bogato iskustvo stečeno u 25 godina rada s pacijentima u fizioterapiji. Kako u svom poslu susreće brojne ljude svih dobnih skupina, s teškim ili manje teškim zdravstvenim problemima koji su dobrim dijelom uzrokovani zanemarivanjem vlastitog zdravlja, u njoj se, kaže, odavno probudila želja da svojim znanjem i iskustvom stečenim u struci, pomogne i preventivno. Upravo kroz rad Udruge „Bravo“ to želi i realizirati te na taj način pomoći svojim sugrađanima i učiniti nešto više za svoj grad.

 

Čestitajući kolegicama i kolegama predstojeći Međunarodni dan fizioterapeuta (koji je ove godine posvećen temi kronične boli), Bušić je predstavljanje programa nove Udruge započela podsjetnikom na „novogodišnje odluke“o brizi za vlastito zdravlje koje svi donosimo, ali vrlo brzo i zaboravljamo.

„Bez obzira na sve, neobično je važno i nikad nije prekasno, kao što i nikad nije dovoljno rano započeti brinuti o vlastitom zdravlju, donoseći odluke usmjerene prema boljoj kvaliteti života i ostavljanju loših navika iza sebe. Često možemo čuti izreke: „zdravlje je najveće bogatstvo“ i „zdravlje je ono što najviše želimo sebi i svojim bližnjima“, ali nerijetko se ponašamo paradoksalno, živeći kao da ćemo vječno biti zdravi. Baš iz tog razloga, da bismo životno iskustvo mijenjali nabolje, da bismo promovirali zdraviji i kvalitetniji način tjelesnog i duhovnog života, da bismo potaknuli naše sugrađanke i sugrađane na brigu o sebi i svome zdravlju, osnovana je Udruga Bravo“, kazala je Bušić.

Objasnila je kako je naziv udruge BRAVO zapravo akronim: BR-brinem o zdravlju, A- aktivno živim i VO – volim sebe. Ujedno, to je i slogan pod kojim će udruga djelovati.

„Obzirom na već spomenuto višegodišnje radno iskustvo u struci, naša su nastojanja usmjerena na to da našim sugrađanima pokažemo načine kako razviti svoje potencijale da bi živjeli zdravije, a samim time i kvalitetnije. Stoga su sve aktivnosti koje namjeravamo organizirati autentične, jer su utemeljene na znanju, neposrednoj praksi i ljubavi prema onome što radimo i s kim radimo. Udruga će svojim radom kontinuirano provoditi aktivnosti kojima će promicati zdrave navike u svakodnevnom životu i poticat ćemo naše sugrađane da u tome budu ustrajni.“

Usvajanje novih spoznaja i širenje osviještenosti građana svih dobnih skupina o važnosti prevencije bolesti, osobito lokomotornog aparata; edukacija i savjetovanje, preventivni rad sa svim dobnim skupinama, promocija sporta i zdravog načina življenja, provođenje programa s područja zdravstvenih, odgojno – obrazovnih, edukativnih, kreativnih i kulturno- zabavnih radnih aktivnosti, ciljevi su koje si je postavila ova udruga.

Svojim aktivnostima žele obuhvatiti sve dobne skupine – od djece predškolske, školske i srednjoškolske dobi i njihovih roditelja (koji svojim osobnim zdravim načinom života mogu biti pravi primjer svojoj djeci), preko radno aktivnog stanovništva do građana treće životne dobi, jer kako kaže Bušić, „ne prestajemo vježbati zato što starimo, već starimo jer smo prestali vježbati“.

„Namjera nam je uspostaviti suradnju i s ustanovama za starije i nemoćne osobe kako bismo i na ovu populaciju djelovali edukativno, kako bi bili aktivni i dalje u svojoj starosti i bez ironije, svjesna da to može zvučati paradoksalno, želimo djelovati i preventivno, jer sve je dobro i sve je u redu dok nam liječnik zabranjuje, a ozbiljno postaje tek kad nam sve dopusti. Stoga držimo da je bitno podizati svijest o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika.  Naše će aktivnosti također biti usmjerene prema invalidima i prema braniteljima, potičući i njih na pozitivan odnos prema mentalnom i tjelesnom zdravlju, kao i provođenju međugeneracijske suradnje. U našoj udruzi pružat ćemo pomoć pojedincima, obiteljima i svim društvenim skupinama na način davanja savjeta o pronalaženju za njih primjerenih tjelesnih aktivnosti. Kao što sam već istaknula, primarno će Udruga Bravo raditi na prevenciji, a svoj rad usmjerit će prema svim dobnim skupinama, znajući da je samo zdrava nacija produktivna nacija“, rekla je Bušić, istaknuvši kako će u svom radu na zaštiti zdravlja i prevenciji bolesti nastojati razvijati partnerske odnose s lokalnim vlastima, ustanovama organizacijama i zajednicama koje djeluju u našem gradu.

„Bolesti ima na tisuće, a zdravlje je samo jedno. Zdravlje je dragocjeno i zato bismo se prema njemu kao osobitoj dragocjenosti trebali odnositi tijekom cijelog života. Koliko je zdravlje jedinstveno i neprocjenjivo, shvatimo nažalost, tek kad je ozbiljno ugroženo“, poručila je Jasminka Bušić, zahvalivši svima koji su podržali osnivanje ove nove udruge.

Osnivanje Udruge Bravo pozdravio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Moram podsjetiti da smo još prije desetak, petnaestak godina pokrenuli neke inicijative kako doći do ljudi koji su dislocirani i kako pružiti pomoć onima koji su daleko od zdravstvenih ustanova. Vjerujte mi, nikad nisam smatrao da bi ovakve udruge trebale biti konkurencija zdravstvenom sustavu, ali bi trebale biti i jesu njegova nadgradnja. Zato pohvaljujem sve ovakve inicijative i bit ću im uvijek podrška. Udruga Bravo za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost je dobro došla u gradu Petrinji. Njezin naziv je  skraćenica od „brinem o zdravlju, aktivno živim i volim sebe“ i mislim da su kroz taj slogan dali odličnu poruku. Svakome bi njegovo zdravlje i zdravlje njegove obitelji trebalo biti na prvom mjestu i trebalo bi učiniti sve što se može da se bolest preduhitri. Bolest je ustvari najveći problem i za pojedinca i za društvo i zato je prevencija iznimno važna. Na tom tragu su i naša strategija i ono što radi naša Petrinjska kuća zdravlja i mnoge naše udruge koje, poput „Male kuće“ i „Našeg života“ kroz Europske projekte donose silne milijune kuna kroz nova zapošljavanja, kroz nove vrijednosti i nisu ama baš nikakav teret proračunu. Što više udruga imamo, možemo imati i više ponude. Zato stvarno hvala i poštovanje i gospođi Bušić i svim ljudima koji rade u udrugama, pogotovo volonterski, koji se aktiviraju, ulažu svoje vrijeme i svojim dragovoljnim radom doprinose zajednici. Udruzi Bravo, mogu reći – bravo. Bravo Jasminka Bušić, ja ti dajem podršku“, rekao je Dumbović, čestitavši fizioterapeutima njihov predstojeći Međunarodni dan.

Međunarodni dan fizioterapeuta čestitao je kolegama i fizioterapeut Dinko Dangubić.

„Kada izguglate pojam „fizioterapeut“, onda vam Google kaže da je fizioterapeut osoba koja mora posjedovati stručno znanje, obrazovanje te kontinuirano usavršavanje u struci. Također kaže da fizioterapeut sudjeluje u postupcima procjene stanja pacijenta, te djelovanja u terapiji kao i u području prevencije. Fizioterapeut radi prema etičkim i stručnim načelima zdravstvenog djelatnika, u skladu s kodeksom etike i utvrđenim standardima fizioterapeutske prakse. Osim toga, fizioterapeut treba biti fizički izdržljiv i spretan, mirnih i preciznih pokreta te posjedovati vještine podučavanja i vođenja poticaja. Ono što vam Google neće reći je da fizioterapeut mora biti izuzetno strpljiv i pun empatije. Također, ono što vam Google neće reći je to da je posao fizioterapeuta i sreća i tuga, posao sa srcem. Drage kolegice i kolege, čestitam vam naš dan, od srca“, poručio je Dangubić.

Uspješan rad novoj udruzi Bravo poželjela je i jedna od njezinih prvih aktivnih članica, Marina Damjanović, diplomirani kineziolog i profesor tjelesnog odgoja.

„Iz mog dugogodišnjeg iskustva, radeći kao kineziolog u osnovnim i srednjim školama, zamijetila sam da je preventivno djelovanje tjelesnom aktivnošću kod djece jedna od bitnih, rekla bih čak i najbitnijih stvari. Djeca prolaze kroz različite stadije, kako psihičkog, tako i tjelesnog razvoja. Osnovna problematika je vezana  uz nepravilnosti zbog lošeg držanja i sve popratne stadije ubrzanog rasta i neaktivnosti naše djece. Nažalost, svi smo upoznati i svi vidimo kod djece da su uglavnom uz mobitele i to je nažalost uzročno-posljedična veza koja se pokazuje u školama kod nas, na tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi, da su djeca sve više i više neaktivna. Kako je najveći cilj ove Udruge preventivno djelovanje na zdravlje svih, pa tako i svakog našeg djeteta, s oduševljenjem pozdravljam otvaranje ove Udruge i njezin budući rad“, rekla je Damjanović.

U predstavljanju Udruge Bravo sudjelovali su i članovi Plesnog kluba „Petrinia“. Svojim scenskim nastupom dočarali su koje to greške u držanju tijela najčešće činimo u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zanimljiv je bio trenutak u kojem je jedna od plesačica sjela na stolac prekriživši noge, a onda prstom pokazala na one koji u toj istoj pozi sjede u publici, a da toga vjerojatno nisu ni svjesni.

Svi su se nasmijali, ali i bez pogovora sjeli u pravilan položaj s obje noge na podu.

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X