zdravaprehranaradionica19

Održana radionica „Zdrava prehrana za trudnice, mame i bebe“

PETRINJA – U sklopu Dječjeg tjedna u Petrinji u Petrinjskoj kući zdravlja, Centar Humanika i Nutricionistički klub koji djeluje pri Petrinjskoj kući zdravlja, organizirali su radionicu pod nazivom „Zdrava prehrana za trudnice, mame i bebe“ koju je vodila Marina Kušan Hadžić, predsjednica Centra Humanika.

„Prvo apel mladim djevojkama, kada već razmišljaju da žele djecu, trebaju se pitati u kojem je stanju njihov organizam. Da li koriste određene lijekove, pogotovo što su u pitanju vrlo rano kontracepcijske pilule koje mogu napraviti budućem malom biću velike poteškoće. Znači, taj sam imunološki sustav budućeg bića već raste u utrobi majke. Mnoge trudnoće su stihijske, većina njih, malo je koje svjesno ulaze u dolazak tog novog bića, već ako se uspostavi trudnoća taj prenatalni dio mora biti jako ozbiljan i tada kada mlada žena zna da će postati majka, onda se treba okrenuti svom organizmu kako bi on postao kuća za to buduće dijete“, rekla je Kušan Hadžić.

Dodaje kako je potrebno posložiti krvnu sliku, promijeniti prehranu, izbaciti pušenje i konzumaciju alkohola, procesuiranu hranu. „Zašto danas djeca imaju toliko novih poremećaja? To je veliki upitnik upravo na majkama. Žao mi je, ali majke su stvarno tu temelj odgovornosti kako će dijete biti rođeno jer raste u njihovom organizmu. Tako smo i mi išli redoslijedom, gledali smo sam status majke kao trudnice koja jede određene jelovnike, što bi trebalo uvesti u prehranu, što promijeniti u svom životu. Onda smo išli na samo dojenče, kad bi krenulo sa nekom krutom hranom i onda opet staviti naglasak na dojenje. Majčino mlijeko je nešto što samo dijete može dobiti od svoje majke i na neki način više potaknuti organizacije i zdravstvene ustanove da potiču dojenje“, smatra Kušan Hadžić te dodaje kako godina dana dojenja protiv puno alergija, poremećaja je velika prevencija.

„Naravno postoje različite životne situacije kada majka izgubi mlijeko, postoje određene recepture koji potiču mlijeko, pa samo naveli jelovnike koji bi potakli tu produkciju mlijeka, a da ne govorim poslije kada dijete stvarno mora doći do prve hrane kakva ona mora biti. Prvo je isto, razmisliti koliko ona baby hrana, bez obzira da je ona i ekološka i ima određene certifikate, kupili ste je u dućanu, ona je hladna, napravljena prije možda pola godine ili godine dana, i sada ćete ju vi podgrijati u vodi ili mikrovalnoj pećnici i dati svom djetetu, nažalost kada to sve posložite to je katastrofalno“, kazala je Kušan Hadžić.

U sklopu radionice predstavljene su jednostavne recepture koje dojenče može uzeti već sa šest ili osam mjeseci. „Preporuke su krenuti sa određenim slatkastim povrćem punim škroba, ugljikohidrata, na primjer batat, mrkva, lisnato povrće koje se miješa sa žitaricama“, otkrila nam je Kušan Hadžić.

Svi okupljeni na ovoj radionici dobili su recepture koje su mogli i probati, a riječ je bilo o baby finger food koja je djeci zanimljiva zbog njihove boje, ali i okusa.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X