Izbornik
migrantiuniverzalnagore

Pešut : „U prošloj godini migracijska kretanja su se intenzivirala“

PETRINJA – Ulaskom Hrvatske u Schengen, postali smo zaštitnici vanjskih granica Europske unije, a time i naša Policijska uprava sisačko-moslavačka. Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke otkrio je što ulazak Hrvatske u Schengenski prostor znači za našu policiju.

„Kao što znamo Republika Hrvatska je od 1.siječnja ove godine postala članica Schengenskog prostora, a time i 207,1 kilometar granice koju pokriva Policijska uprava sisačko-moslavačka postala Schengenska granica. Hrvatska granična policija je završila dugotrajan i iscrpljujući postupak Schengenske evaluacije 2019.godine. To znači da je tada dokazala da zadovoljava sve Schengenske standarde po pitanju tehničke opremljenosti, kadrovske popunjenosti, educiranosti i svega ostaloga. Granična policija postupa po zakoniku o Schengenskim granicama od datuma ulaska Hrvatske u EU, dakle od 1.srpnja 2013.godine, to znači da je ulaskom u Schengenski prostor na graničnim prijelazima Policijske uprave sisačko-moslavačke zapravo se nije ništa bitno promijenilo“, otkriva Pešut.

Dodaje kako za sada na granicama nisu bilježili nikakve veće probleme. „Što se tiče nezakonitih migracija u prošloj godini možemo reći da su se migracijska kretanja intenzivirala. Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke prošle godine obrađeno je 260 posto više migranata nego godinu dana ranije. Međutim, kako raste problematika, tako se kroz sustav ispomoći jača zaštita državne granice. I ovo što sam rekao, sa svom potrebnom opremom koju imamo, mi ćemo to činiti i dalje. Za potrebe nadzora državne granice do sada kroz EU fondove smo povukli oko 220 milijuna eura, a za sljedeće financijsko razdoblje predviđeno je povlačenje oko 250 milijuna eura. Ovaj podatak vam je garancija, da će se bez obzira na izazove, Schengenska granica na području Republike Hrvatske, a time i ove Policijske uprave, čvrsto držati i neće biti problema“, kazao je Pešut.

Poručuje kako imaju dovoljno policijskog kadra koji vodi brigu o našoj granici, ali i granici Europske unije, a ukoliko se pojavi veći pritisak na granici, u dogovoru s Ravnateljstvom policije i Ministarstvom unutarnjih poslova, dobit će dovoljan broj policijskih službenika na ispomoć. Pešut zaključuje kako je naša policija, sa svom raspoloživom tehnikom kao i ljudstvom, sprema odgovoriti na daljnje izazove.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X