hdz12062022224

Petrinjski HDZ proslavio 32.obljetnicu osnutka, Jurić: „Na ove 32 godine sam vrlo ponosan…“

PETRINJA – Gradska organizacija HDZ-a Petrinje proslavila je 32.obljetnicu osnutka. Na samom početku programa, koji je održan u Balon dvorani na Gradskom rukometnom stadionu u Petrinji, potpredsjednik Županijskog HDZ-a i predsjednik petrinjskog HDZ-a, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić je podsjetio kako petrinjski HDZ ima 23 ogranka te 1100 članova.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da vas možemo danas ovdje sve pozdraviti, da se možemo prisjetiti svih onih dana ranih 90-tih, kada su najbolji ljudi među nama odlučili da će povesti i staviti svoju odgovornost za Republiku Hrvatsku, učlaniti se u HDZ, osnovati HDZ na ovom području i pokušati stvarati Republiku Hrvatsku. Znamo da članovi HDZ-a, oni utemeljitelji koje posebno ovdje danas želim pozdraviti, članovi HDZ-a iz tih dana su uglavnom bili i zapovjednici u svojim mjestima, bili su nositelji obrane, organizacije obrana u svojim ulicama i svojim mjestima“, rekao je uvodno Jurić.

Podsjetio je na sve predsjednike petrinjskog HDZ-a do danas. „S ove današnje perspektive, spomenut ću samo jednu situaciju za koju smatram da je važno napomenuti, koja se dogodila unutar ove 32 godine, ona se dogodila 1999.godine. Ono što je ključ HDZ-a, ne samo gradske razine, nego i županijskih i nacionalnih razina, to je situacija kada se mi razjedinimo. To je situacija kada mi počnemo jedni drugima nešto zamjerati. Tada se događa situacija da HDZ gubi izbore. To je bit, to je ključ, da ne smijemo raditi jedni protiv drugih. Kada se mi razjedinimo, kada se među nama dogodi raskol, tada gubimo izbore. Nas ljevica teško programski može pobijediti, ali nažalost mi ćemo izgubiti kada se sami podijelimo“, dodaje Jurić.

Ističe kako upravo zbog njihovog jedinstva, danas imaju gradonačelnicu, predsjednika Gradskog vijeća kao i većinu u istom, zajedno s njihovim koalicijskim partnerima. Također ističe kako imaju većinu Mjesnih odbora i sve četvrti gradske četvrti u Petrinji, a kao ključ svega toga, naveo je dobru organizaciju, rad i jedinstvo. Zbog ostvarenog velikog rezultata na prošlim lokalnim izborima, poručuje kako imaju veliku odgovornost prema svima onima koji su im dali povjerenje.

„Stranačke prijateljice i prijatelji, nemojte sumnjati da ćemo obnoviti naš grad i nakon ovog potresa. Teška je situacija, ali danas su okolnosti, složit ćemo se, puno jednostavnije i lakše nego što su bile 1991.godine kada su bili u pitanju životu. Vjerujem da ćemo obnoviti naše kuće, ali trebamo imati i vaše povjerenje. Trebate vjerovati da ćemo dati sve od sebe, da ćemo maksimalno služiti vama jer vi ste naši poslodavci, mi smo vaši posloprimci. Drage stranačke prijateljice i prijatelji, na ove 32 godine našeg HDZ-a, kao predsjednik mogu reći da sam vrlo ponosan na ovo vrijeme iza vas, mogu reći da sam ponosan na vas, da sam ponosan kao predsjednik Gradske organizacije u trenutku kada je Gradska organizacija ostvarila izniman rezultat, kada ima ogromne pozitivne rezultate iza sebe i vjerujem da ćemo zajednički i dalje nastaviti raditi, da ćemo i dalje tu pozitivnu klimu koju smo dobili od naših građana znati iskoristiti i još dodatno unaprijediti, i ono što je bitno, zadržati povjerenje naših građana“, zaključio je Jurić.

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol je kazao kako Republika Hrvatska Petrinji duguje jako puno. „Bez razvoja gospodarstva, bez stvaranja radnih mjesta, bez ulaganja investicija gdje država mora itekako pomoći, nema opstanka niti jednog kraja Hrvatske, pogotovo ako želimo da mladi ostaju, zasnivaju obitelji, da doprinose društvu, onda je država ta koja mora stvoriti uvjete da gospodarstvo funkcionira, da se radna mjesta otvaraju i da doista svatko od nas može živjeti na svojoj grudi od svoga rada. Mislim da je tu Hrvatska mogla napraviti s državne razine više nakon 1995., ali sada je upravo ta prilika da se neke stvari nadoknade. Ova Vlada tu ima povijesnu odgovornost i već se radi jako puno. Ova Vlada je već sada napravila golemi iskorak za ovaj kraj i donesene su strateške odluke poput dovršetka autoceste. U tom smislu, ovu tragediju potresa, treba vidjeti i kao priliku. Sada je Petrinja u fokusu državnog interesa, u fokusu Vlade, u fokusu nacionalne razine i to je prilika da se taj razvojni iskorak u Petrinji napravi. Ne samo da se obnovi, nego da se napravi ljepša Petrinja, da se potakne gospodarski rast i razvoj i da se kompletan život i životni standard ovdje dignu na višu razinu nego što je bilo do sada“, rekao je između ostaloga Sokol.

Također je istaknuo kako je HDZ jedina stranka u Hrvatskoj koja može državu provesti kroz brojne izazove današnjeg vremena. „Tko je alternativa, SDP, Možemo i MOST. To su alternative HDZ-a. Oni su svi zajedno uvezani preko Milanovića i učinit će sve kako bi na idućim izborima zajedno pokušali srušiti HDZ s vlasti. Tu moramo biti spremni i jedinstveni. Kada je HDZ jak, kada HDZ zna što želi, kada nema unutrašnjih sukoba nego kada djeluje homogeno, niti koalicija svi protiv nas nam ne može ništa. Na idućim izborima situacija će biti složenija. Baš zbog toga moramo biti spremni na sve moguće opcije, moramo biti otvoreni prema svima koji dijele naš konzervativni demokršćanski, obiteljski svjetonazor i moramo biti spremni da jednostavno ne dopustimo nikako da se ljevica u Hrvatskoj vrati na vlast“, rekao je između ostaloga Sokol te na kraju dodaje kako vjeruje da će HDZ još dugo godina biti na vlasti u Petrinji.

Potpredsjednica Gradske organizacije HDZ-a Petrinje, saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes  je uvodno istaknula kako je HDZ odrastao stvarajući domovinu, u najtežim uvjetima, a naročito je to bilo teško na području Petrinje.

„Među nama su oni koji su prateći sigurno vodstvo države od strane našeg prvog dr.Franje Tuđmana, krenuli u nezamislivu borbu Davida protiv Golijata, u Domovinskom ratu i pobijedili smo. Htjeli su ovu predivnu zemlju komadati, nisu mogli. Ono što baštino, našu domovinu, HDZ je morao u zadnja dva mandata na čelu države braniti u najtežim mogućim uvjetima, a posebno ističemo potrese, od kojih je onaj naš petrinjski napravio nezamislivu štetu. Ovom zadatku kao i onom ratnom, mi to dobro znamo, nije dorastao nitko osim HDZ-a. Nema te stranke koja može organizirati, skupiti znanje, povezati cijelu Hrvatsku i naše iseljeništvo. Mi to danas i dokazujemo, kao što smo i prije. Naša stranka je pripremila ulazak Hrvatske u NATO, EU, uskoro euro i Schengen. Sve što je domovina stekla, svaki veliki korak, za svaki od njih presudan je bio baš HDZ. To je kao da odrasla osoba ima svog anđela čuvara, za Hrvatsku je to HDZ“, rekla je uvodno Komes.

Podsjetila je što je sve do sada Vlada učinila za naše područje za sanaciju posljedica potresa te je napomenula kako je iz Fonda solidarnosti za sanaciju cesta odobreno gotovo 90 milijuna kuna. Također je istaknula kako će upravo zbog sanacija cesta biti vrlo „kaotično“ na našim prometnicama, te je sugrađane pozvala za strpljenje jer će Petrinja biti veliko gradilište.

„Neću duljiti previše, samo ću još dodati kako uskoro s ministricom kulture, našom HDZ-ovom ministricom Ninom Obuljen Koržinek, održavamo uskoro radni sastanak i predstavljamo obnovu centra grada Petrinje kao zaštićene kulturne cjeline. Zato treba naglasiti, naša Vlada Andreja Plenkovića nikoga ne diskriminira, ali rezultate za domovinu najbolje postižemo kada imamo punu vertikalu suradnje i odgovornosti. Jedino mi pazimo i na socijalnu dobrobit, na razvoj, na poduzetnike, na obitelj, na obnovu i revitalizaciju. Samo HDZ zna braniti domovinu u punom smislu, bez sitnih ideoloških interesa, bez onih koji potajno rade za druge zemlje ili potkopavajući vrijednosti hrvatskog čovjeka, naših djedova, pradjedova, onih koji su branili hrvatsku riječ, kraj i vjeru, kao što to HDZ čini danas“, kazala je Komes te dodaje kako je pred njima vrijeme u kojima će političkim konkurentima pokazati rezultate. „U startu će nam oporbenjaci reći loši ste jer ste HDZ-ovci, ali ne dragi moji, recimo im ponosno, nismo mi loši za domovinu i naš narod, mi smo loši samo po vaš izborni rezultat. Sretna nam obljetnica. Napravili smo puno, ali napravit ćemo još puno više“, zaključila je Komes.

Član predsjedništva HDZ-a, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije, župan Ivan Celjak je posebno pozdravio utemeljitelje HDZ-a u Petrinji. „Vizionare naše budućnosti, vizionare ne samo zato što su osnovali HDZ, jedinu demokratsku snagu koja se mogla suprotstaviti jednoumlju prije 32 godine, nego zato što su naši utemeljitelji bili vizionari naše domovine, Republike Hrvatske. HDZ je državotvorna stranka koja je stvarala našu domovinu, koja je ostvarila sve ove uspjehe koji su ranije spomenuti. Isto tako je važno, naši utemeljitelji, naši osnivači su ujedno bili prvi zapovjednici u prvoj dragovoljačkoj postrojbi na našem području. Danas je HDZ moderna, europska stranka utemeljena na tradicionalnim vrijednostima koje nam je usadio dr.Franjo Tuđman. Te tradicionalne vrijednosti su demokršćanstvo, domoljublje i svi mi koji smo u HDZ-u jako dobro znamo što je to domoljublje. Ponos naroda na jezik, kulturu, Domovinski rat i hrvatske branitelje“, rekao je uvodno Celjak.

Ističe kako je danas Županijska organizacija HDZ-a na nacionalnoj razini jača nego ikada. „Imamo člana Predsjedništva mladeži na nacionalnoj razini, imamo potpredsjednicu Zajednice žena na nacionalnoj razini, imamo člana Predsjedništva Zajednice branitelja na nacionalnoj razini, imamo članicu Predsjedništva Zajednice utemeljitelja na nacionalnoj razini i od jučer imamo člana Predsjedništva seniora. Zašto je to važno? Važno je zato što se na Predsjedništvu donose sve važne odluke, na Predsjedništvu se kreiraju sve politike koje se kasnije implementiraju u lokalne organizacije, regionalne organizacije u konačnici u državnu organizaciju, a to je isto tako važno što mnogi HDZ-ovi dužnosnici obnašaju dužnosti načelnika, gradonačelnika, župana, na lokalnoj, regionalnoj razini i te politike se implementiraju isto tako i u upravljanje općinama, gradovima, županijama. Zato je važno da mi budemo ti koji smo prisutni na mjestu i vremenu kada se donose takve odluke i na taj način sigurno ćemo mi utjecati na politike koje će se donositi i koje će sigurno biti od koristi i za naše područje“, rekao je Celjak.

Govoreći o posljedicama potresa i obnovi, kaže kako će biti zadovoljan onoga trenutka kada se posljednji sugrađanin vrati u novoizgrađeni ili novoobnovljeni dom. Također je podsjetio na sve učinjeno u proteklih godinu dana mandata.

„Da sigurno ćemo obnoviti Petrinju, Banovinu, svaka kuća koja je nažalost srušena u potresu. Mada, ta dinamika bi mogla biti puno bolja i puno brža, toga smo svi svjesni i to svi želimo i svi se trudimo. Međutim isto tako smo svjesni svih prepreka. Drage Petrinjke i Petrinjci, želim vam čestitati 32.godišnjicu HDZ-a i želio bih još jednom naglasiti važnu ulogu vas petrinjske organizacije, ne samo u županijskoj organizaciji nego i u nacionalnoj razini. Sve ove uspjehe koje mi imamo kao županijska organizacija, sva ova članstva u predsjedništvima, to nije samo zbog nas pojedinaca, nego zbog vas jer je prepoznat vaš rezultat. Ja se nadam da smo mi u ovoj godini pokazali da zaslužujemo i dalje vaše povjerenje i siguran sam da ćemo zajedno ostvariti sve uspjehe koje smo si zacrtali“, zaključio je Celjak te između ostaloga dodao kako ima jako dobru suradnju kako s gradonačelnicom Petrinje, tako i Vladom te dodaje kako je to upravo ona sinergija koju su spominjali prije lokalnih izbora.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X